Hensikten med denne studien er å teste ut om et skåringsverktøy som heter Silverman - Andersen score, er et pålitelig verktøy når vi skal bedømme pustearbeidet til små premature barn som har forskjellige typer pustestøtte. Vi vil undersøke dette ved at både en gruppe sykepleiere og en gruppe leger bruker og vurderer verktøyet.
Selve skåringsverktøyet består av fire kategorier av pustebevegelse når barnet puster innover:
- Bryst og magebevegelse
- Inndragninger mellom ribbena
- Inndragninger i halsgropa
- Nesevingespill som nærmest kan beskrives som en flagring med nesen.
Skåringsverktøyet har også en kategori for utpust:
- Ekspiratorisk pressing, som er en lyd barnet lager når det puster og sliter for å få luften skikkelig ut.
I dette verktøyet vil summen av skåringene reflektere graden av respiratorisk besvær eller hvor slitsomt det er for barnet å puste.
- 0-3 oppfattes som mildt respiratorisk besvær
- 4-6 moderat respiratorisk besvær
- ved skåringer > 6 - 10 er det fare for respiratorisk kollaps
I og med at systematiske kliniske skåringer av respirasjonsarbeid ikke utføres rutinemessig ved norske nyfødt intensivavdelinger, tror vi at et standardisert klinisk skåringsverktøy kan være til nytte for barnet og gjøre det lettere for helsepersonalet å kommunisere korrekt om barnets faktiske pustearbeid. På denne måten tenker vi oss at vi lettere kan finne den typen pustestøtte som er det aller beste for det enkelte barnet. I tillegg vil vi raskere kunne avgjøre om barnet trenger mer støtte, eller om det er klar for å komme vekk fra pustestøtten.
CEBRA - Senter for tidlig hjerneutvikling