Studien vil gi oss data av resultater fra rutineprøver og undersøkelser nevnt ovenfor som vi kan bruke i videre forskning. I tillegg vil studien gi en detaljert kartlegging av om du har hjerte – karsykdom. Dette gjør vi både ved bruk av spørreskjemaer, undersøkelser og ekstra blodprøver på ulike tidspunkt før og etter behandlingen.
Spørreskjemaene
Spørreskjemaene vil registrere risikofaktorer for hjerte – karsykdommer, om du har andre kroniske sykdommer, eventuelle bivirkninger av kreftbehandlingen samt din oppfatning av helse og livskvalitet.
Undersøkelsene
Undersøkelsene består av EKG, ultralyd av hjertet, røntgenbilder (CT) av hjertet og MR av hjertet. EKG er en rutineundersøkelse som blir tatt både på sykehus og hos fastlegen. Den kan vise om du har angina, hjerterytmeforstyrrelse eller annen hjertesykdom.
CT av hjertet blir tatt for å undersøke mengden kalk i hjertets kransårer som forsyner hjertemuskulaturen med blod da det kan disponere for trange partier der. Ultralyd og MR av hjertet vil gi en mer detaljert fremstilling av funksjonen til hjertet.
Blodprøvene
Blodprøvene blir tatt i forbindelse med rutineprøvene og vil ikke medføre flere stikk. Unntaket er de blodprøver som blir tatt i forbindelse med avslutning av strålebehandlingen.
Undersøkelsene vil ta fra 2 – 4 timer ved hver kontroll og er lagt opp som følger:
- Før behandling: Spørreskjemaer, blodprøver, EKG, ultralyd av hjertet, CT og MR av hjertet
- Etter avsluttet strålebehandling: Blodprøver, EKG, ultralyd og MR av hjertet.
- Ett år etter behandling: Blodprøver, EKG, ultralyd og MR av hjertet, forenklet spørreskjema.
- Åtte år etter behandling: Spørreskjemaer, ultralyd og eventuelt CT av hjertets kransårer og MR hjerte
- 15 år etter behandling: Spørreskjemaer, ultralyd av hjertet.
MR av hjertet før og etter avsluttet strålebehandling og ett år etter strålebehandling skjer kun i Ålesund.
Ekkokardiografi etter avsluttet strålebehandling og ett år etter strålebehandling skjer kun i Ålesund.
Dersom det av praktiske årsaker er nødvendig med oppmøte flere ganger enn det som er vanlig rutinemessig, vil du få dekt utgifter til ekstra reise ved å sende inn refusjonskrav til studien. Du må da samle på reisekvitteringer.
Vær oppmerksom
Risikoer og komplikasjoner
Ved å delta i studien vil du få ekstra oppfølgning av din hjertefunksjon. Dersom vi under studien avdekker at du har hjertesykdom, vil vi utrede og behandle det på vanlig måte. Hvis du skulle oppleve at det blir for mange undersøkelser, eller at noen av disse er ubehagelige, kan du selvsagt reservere deg mot enkeltundersøkelser.
Når vi tar MR eller CT av hjertet vil vi bruke kontrastmiddel. Dette setter vi i en blodåre på armen. Det gjør vi for å påvise eventuelle tegn til betennelse og arrdannelser i hjertet som følge av strålebehandlingen. Vi vil ikke gi deg kontrast dersom du har markert redusert nyrefunksjon, alvorlig allergi eller har reagert allergisk mot kontrastmiddel tidligere. Ved ultralydundersøkelsen av hjertet før og etter avsluttet strålebehandling, gir vi deg et stoff i blodet som heter adenosin. Adenosin øker blodgjennomstrømningen i hjertets kransårer. De fleste merker dette kun i form av lett hjertebank. Dersom du har astma vil vi ikke utføre denne undersøkelsen.