Embolisering av utvidete bekkenvener hos pasienter med kroniske bekkensmerter
Utvidete (varikøse) bekkenvener kan gi kroniske bekkensmerter. Dette kan vi behandle ved hjelp av embolisering, en metode hvor de utvidete bekkenvenene lukkes fra innsiden slik at nye og funksjonelle vener overtar. Dette er en engangs behandling som kan gi betydelig smertereduksjon.
Om studien
Hensikten med denne behandlingen er at du skal bli kvitt dine smerter på en skånsom måte.
Relevant sentral informasjon
Embolisering foregår som en del av behandlingen ved mange tilstander, f.eks. akutte blødninger. Også embolisering av utvidete bekkenvener er en kjent behandling, men da for andre årsaker. I Norge er dette ikke en etablert behandling ved kroniske smertetilstander, men studien vil forhåpentligvis endre på dette.
Les mer om studien
Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)Informasjon om deltakelse
Rekrutteringen er avsluttet
Hvem kan delta?
For å bli inkludert i studien må du oppfylle noen kriterier:
- Du har hatt typiske kroniske bekkensmerter i mer enn seks måneder. Smertene blir ofte verre når du står i forhold til å ligge.
- Varikøse bekkenvener på MR, hvor den største drenasjevenen (vena ovarica) må være over 8 mm på begge sider, samt at flere bekkenvener må være over 4 mm.
Du kan ikke bli inkludert i studien dersom:
- Du er under 18 år
- Du har endometriose
- Du har gjennomgått overgangsalderen
- Du ikke har vært gravid
- Du har ande tilstander som; store livmorknuter, livmor misdannelser eller kreft
Dette er et tilbud i første omgang til kvinner i Midt-Norge. For å melde din interesse kan du kontakte prosjektleder eller kontaktperson på Gynekologisk avdeling St. Olavs hospital.
Hva innebærer studien?
Studien innebærer en lukning av utvidete bekkenvener ved hjelp av coiler (metallspiraler), hvor en enten går inn i en vene på halsen eller i lysken med et kateter. Et kateter er et tynt plastrør som føres frem til de utvidete venene. I noen tilfeller brukes også et skleroserende middel for å få en komplett lukning. Et skleroserende middel er et lokalirriterende stoff som sprøytes inn i venen gjennom kateteret, det virker irriterende på blodåreveggen og blod levrer seg inne i venen.
Dersom du ikke har tatt en CT eller MR på forhånd vil du få gjennomført en MR før og 6 måneder etter behandling. I tillegg vil du få et spørreskjema tilsendt etter 3, 6 og 12 måneder for å høre om effekten av behandlingen.
Selve behandlingen vil foregå på et angiografilaboratorium på St. Olavs hospital. To erfarne intervensjonsradiologer vil stå for inngrepet. En intervensjonsradiolog er en spesialutdannet radiolog som behandler sykdommer med avanserte teknikker inne i kroppens hulrom og blodårer på en røntgenavdeling. Noen ganger kan det være lette og forbigående smerter i forbindelse med inngrepet, dette vil behandles med smertestillende medikamenter mens du er på angiografilaboratoriet.
Kontaktinformasjon
Prosjektleder: Knut Haakon Stensæth
E-post: knut.haakon.stenseth@stolav.no
Kontaktperson Gynekologisk avdeling: Risa Lonnee-Hoffmann
E-post: risa.lonnee-hoffmann@stolav.no