Digital trening etter livmorhalskreft
Forskningsprosjektet skal studere om en fysioterapiveiledet digital gruppetrening er gjennomførbar og kan gi mindre plager fra bekkenbunnen etter livmorhalskreft. Kvinner behandlet for livmorhalskreft i løpet av de siste 5 år ved St.Olavs hospital eller Sykehuset i Østfold vil motta informasjon og invitasjon til studien via Helsenorge. Alle som inkluderes i studien vil få det samme treningstilbudet. St.Olavs hospital er ansvarlig virksomhet for denne studien.
Om studien
Bakgrunn
Stadig flere overlever kreft, men lever videre med seneffekter som påvirker livskvalitet, sosialt liv, aktivitetsnivå og arbeidsevne. Seneffekter etter behandling for livmorhalskreft inkluderer dysfunksjoner i bekkenbunnen som urinlekkasje, avføringslekkasje og nedsatt seksuell funksjon. Forekomsten er ukjent, men antatt høy siden seneffektene ofte er oversett under behandling og ved langtidsoppfølging. Det er lite kunnskap om både forebygging og konsekvensene. Samtidig rammer livmorhalskreft gjerne kvinner i fertil og arbeidsfør alder og konsekvenser av seneffekter fra bekkenbunnen kan påvirke både nære relasjoner, sosial deltakelse og arbeidsevne. Effekt av bekkenbunnstrening hos kvinner etter gynekologisk kreft er lite studert, men kan potensielt påvirke både kontinens og seksualfunksjon. Det er økende evidens for at trening under og etter kreftbehandling (prehabilitering og rehabilitering) forebygger kjente seneffekter. Innovasjon og digitale løsninger blir stadig viktigere i et helsevesen med dels store geografiske avstander mellom pasient og sykehus, og kan bidra til å gi spesialisert og lik behandling til pasienter uavhengig av bosted.
Målsetning
Evaluere gjennomførbarhet av en fysioterapiveiledet web-basert intervensjon med pasientundervisning og trening for å redusere bekkenbunnsdysfunksjon etter livmorhalskreft.
Hensikt
Studien vil evaluere gjennomførbarhet digital bekkenbunnstrening som en del av forløpet til pasientgruppen i klinisk praksis. I tillegg vil den redegjøre grunnlaget for å gå videre med en fullskala randomisert studie.
Informasjon om deltakelse
Studien er åpen for rekruttering fra 01.01.2025 fram til 31.01.2026
Hvem kan delta?
Pasienter diagnostisert med livmorhalskreft i løpet av de siste 5 årene som fremdeles er i poliklinisk forløp ved St. Olavs hospital i Trondheim og Sykehuset i Østfold, inviteres til studiedeltakelse i tidsrommet fra januar 2025 - januar 2026. Studien har imidlertid en målsetning om å inkludere inntil 40 deltakere for å kunne vurdere kritiske parameter som inkluderingsrate og frafall.
Inklusjonskriterier
- Kvinner ≥ 18 år
- Diagnostisert og behandlet for livmorhalskreft i løpet av de siste 5 årene (bekkenkirurgi eller radiokjemoterapi)
- Behandlet ved St.Olavs hospital eller Sykehuset i Østfold
- FIGO stadium I-III
- Tilstrekkelig norskkunnskap
Eksklusjonskriterier
- Kvinner ≤ 80 år
- Tidligere stråling mot bekkenfelt eller bekkenkirurgi
- Betydelig psykisk komorbiditet
Hvordan kan man delta?
- Interessenter bes følge med på informasjon fra Helsenorge.
- Alle kvinner som har blitt behandlet for livmorhalskreft i løpet av de siste fem år ved et av studiesentrene vil motta et varsel på SMS med link til informasjon om prosjektet på Helsenorge. Dersom man ønsker å delta, logger man inn på Helsenorge og signerer samtykkeerklæringen. Deretter kontaktes man av studiekoordinator for timeavtale.
- Spørreskjema besvares elektronisk i Helsenorge før første timeavtale i forskningsprosjektet og etter treningsperioden
- Det er frivillig å delta i prosjektet og man kan når som helst og uten å oppgi noen grunn trekke sittsamtykke
- Om man deltar eller ikke, eller eventuelt trekker sitt samtykke, vil det ikke ha konsekvenser for den enkeltes videre oppfølging ved sykehuset
Hva innebærer studien?
- Utfylling av et spørreskjema om vannlating, tarmtømming, seksualfunksjon og livskvalitet før og etter intervensjonsperioden.
- Undersøkelse av bekkenbunnsfunksjon hos bekkenbunnsfysioterapeut ved St.Olavs hospital eller Sykehuset i Østfold ved oppstart og avslutning. Det vil gis opplæring i hvordan trene bekkenbunnen, samt måling av funksjon og muskelstyrkestyrke ved hjelp av trykkmåler og ultralyd. Trykkmåling involverer en liten og myk probe i skjeden, med mindre størrelse enn en liten tampong. Ultralyd gjøres med utvendig probe mot underlivet. Undersøkelsene vil ta 30-60 minutter.
- Deltakelse i digital treningsgruppe veiledet av fysioterapeut to dager i uken i 16 uker. Treningen gis via digital plattform levert av Norsk Helsenett (Join - Norsk helsenett) slik at deltakere kan trene hjemme i egen bolig og slipper reise.
- Deltakere vil få utdelt hjemmeøvelser for bekkenbunnen som du oppfordres til å gjennomføre minst 3 ganger i uka under studieperioden
- Skriftlig informasjon om hjemmeøvelser for bekkenbunnen og veiledning i bruk av dilator
- Mulighet for individuell konsultasjon med fysioterapeut via telefon eller video underveis i løpet av de 16 ukene ved behov.
- Deltakere med lengre reisevei vil kunne få dekket reise til undersøkelser ved sykehuset via Pasientreiser
I prosjektet vil vi innhente og registrere opplysninger om inkluderte pasienter fra sykehusjournalen. Det gjelder informasjon om kreftsykdommen og kreftbehandlingen (diagnose, type behandling og eventuelle medisiner), samt informasjon om antall innleggelser og varighet av innleggelser i forbindelse med kreftbehandlingen.
Kontaktinformasjon
Ved spørsmål til prosjektet kontaktes Hjørdis Sørensen Øfsteng
Telefon: 452 549 01
Epost: hjordis.sorensen@ntnu.no/hjordis.johanne.sorensen@stolav.no.
Samarbeidspartnere
Samarbeid med
- Sykehuset Østfold