Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

En fase ½-studie med det syntetiske cannabinoidet ART27.13 hos pasienter med kreftanoreksi og vekttap - Cancer Appetite Recovery Study (CAReS)

Målet med denne studien er å teste en mulig ny behandling for kreftpasienter som utvikler symptomer på anoreksi (mangel på eller tap av appetitt) og vekttap. Anoreksi hos personer med kreft kan skyldes selve kreften og/eller behandlingen med stråling eller cellegift. Tidligere forskning tyder på at studielegemiddelet (ART27.13) kan bidra til å øke appetittnivået og lindre disse symptomene.

Om studien

Fase I av studien er nå gjennomført og riktig dose av medikamentet er bestemt.
I fase 2 av studien skal vi vurdere om det å ta ART27.13 vil forbedre appetitten din og hjelpe deg med å legge på deg, og om medikamentet hjelper deg til å være mer aktiv. Vi vurderer også sykdommen og helsetilstanden din, samt eventuelle bivirkninger. 
Etter tolv uker undersøker vi om behandlingen har ført til økt vekt, muskelmasse, fysisk funksjon og appetitt.

Vitenskapelig tittel

En fase ½-studie med det syntetiske cannabinoidet ART27.13 hos pasienter med kreftanoreksi og vekttap - Cancer Appetite Recovery Study (CAReS)

Les mer om studien

Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)

Informasjon om deltakelse

Studien er åpen for rekruttering fra 01.02.2024 fram til 31.12.2025

Hvem kan delta?

•    Du er voksen, ikke gravid/ammende og har kreft•    Du har gått ned i vekt (mer enn 5 % i løpet av de siste seks månedene)
•    Du har redusert appetitt eller plages med mangel på matlyst
•    Du har ikke fått kjemoterapi de siste to ukene og det er ikke planlagt ny oppstart de neste 12 ukene, eller du får en stabil dose med tabletter mot kreft 
•    Du synes det er greit å møte opp på sykehuset til ekstra kontroller og har ingen problemer med å svelge tabletter

•    Du aksepterer at du ikke kan kjøre bil eller store anleggsmaskiner de første fire ukene av behandlingen, i tilfelle du blir trett eller svimmel av medisinen.

•    Det er en sjanse for at medisinen kan gi overfølsomhet mot sol. Du må derfor godta å bruke solfaktor, dekke deg godt med klær eller unngå sol.

Forskningspersonell vurderer aktuelle pasienter på de involverte sykehusene. Hvis du er aktuell for deltakelse, vil du bli kontaktet.

Hva innebærer studien?

Du vil bli tilfeldig plukket ut til enten å få studielegemiddelet eller et placebo. Placebo er et preparat som ligner legemiddelet, men som ikke inneholder noen aktive ingredienser. For hver tredje pasient som får studielegemiddel, vil én få placebo. Hverken du eller legen din vet hva du får. I begge tilfeller gis medisinen som kapsler som du skal svelge.


Studien består av tre deler: Screeningfase (2 uker), behandlingsfase (12 uker) og oppfølgingsfase (4 uker). Totalt varer din deltakelse i 18 uker.


I studien vil vi innhente opplysninger om deg fra din sykehusjournal (kjønn, alder, medisinsk sykdomshistorie, medisinbruk). Vi registrerer eventuelle bivirkninger, tar blod- og urinprøver, foretar fysisk undersøkelse, måler blodtrykk, puls, respirasjonsfrekvens og temperatur, høyde og vekt. Vi tar EKG, og du må gjennomføre en undersøkelse som måler muskelmasse (DEXA-scan). Vi ønsker også å måle din fysiske aktivitet ved hjelp av en aktivitetsmåler. Du må fylle ut forskjellige spørreskjema, og bli bedt om å fylle ut en medisindagbok. Vi tar en graviditetstest dersom det er aktuelt. 


I løpet av studieperioden på 18 uker tar vi blodprøver 11 ganger, og du må levere urinprøver seks ganger. Dette er rutinetester som tas for å ivareta din sikkerhet. Noen av blodprøvene sendes til Storbritannia for analyse. 

Kontaktinformasjon

Forskningspersonell vurderer aktuelle pasienter på de involverte sykehusene. Hvis du er aktuell for deltakelse, vil du bli kontaktet.
Hvis du har spørsmål til studien, kan du sende e-post til kreft.forskning@stolav.no.

Prosjektleder er Tora S. Solheim. 

Samarbeidspartnere

Samarbeid med

  • Oslo universitetssykehus