Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Blokkering av nerveknute i ansiktet med Botox for pasienter med kronisk nesetetthet

Enkelte pasienter med kronisk nesetetthet har dårlig effekt av medikamentell og kirurgisk behandling. I denne studien inkluderer vi ti pasienter med denne problematikken. Alle vil få en innsprøytning (injeksjon) med Botox (Botulinum toxin) for å se om dette reduserer nesetettheten.

Om studien

Internasjonalt er det flere studier som har vist at kortvarig blokkering av nerveknute i ansiktet med Botox kan ha effekt på symptomer fra nesen. Nerveknuten i ansiktet er en ansamling av nervevev som ligger bak kjevebihulene. Vi ønsker med denne studien å utvikle en ny teknikk som innebærer en innsprøyting av Botox gjennom kinnet mot denne nervestrukturen. Dette tror vi vil føre til at symptomer som slimhinnebetennelse, nesetetthet, snørr, ansiktssmerter/trykk og tap av lukt i forbindelse med kronisk nesetetthet vil bli mindre.



Vitenskapelig tittel

Botox blokkade av ganglion sphenopalatinum ved CRS

Les mer om studien

Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)

Informasjon om deltakelse

Studien er avsluttet

Hvem kan delta?

Personer i alderen 18-70 år med kronisk nesetetthet kan delta i denne studien. Du må ha prøvd ut både medikamentell og kirurgisk behandling uten at dette har hatt tilfredsstillende effekt.

Hva innebærer studien?

For å delta i studien må du først bli undersøkt av en øre-nese-hals-lege. Hvis du blir behandlet med fast daglig medisin mot nesetetthet skal du ikke endre dosen fra og med en måned før studien starter, eller under studien.


Du møter på sykehuset for å få Botoxinnsprøytningen, og kan dra hjem samme dag. Innsprøytningen vil bli gjennomført ved hjelp av et spesielt instrument, og du vil være våken hele tiden. Først bedøver vi innstikksstedet. Vi fører en nål inn gjennom kinnet ditt, i et område som heter fossa sphenopalatina og ligger bak kjevebihulene. Der sprøyter vi inn Botox mot nerveknuten. Innsprøytningen blir gjort på begge sider.

Kontaktinformasjon

Kent Are Jamtøy, ØNH avdelingen, St. Olavs hospital
Telefon: 72 82 12 87
Mobil: 934 32 635
E-post: kent.a.jamtoy@ntnu.no

Wenche Thorstensen, ØNH avdelingen, St. Olavs hospital
Telefon: 72 57 44 78
Mobil 91 11 42 22
E-post: wenche.m.thorstensen@ntnu.no