I perioden 2018-2020 fikk alle som var operert med gastrisk bypass på grunn av alvorlig fedme, tilbud om en tiårskontroll ved det sykehuset de var operert på. 546 av 930 møtte. Det er publisert flere artikler fra første del av BAROBS-prosjektet.
Våren 2023 starter datainnsamlingen i BAROBS2, hvor 1400 pasienter som ble operert med gastrisk bypass elle gastrisk sleeve i perioden 2010-2015 ved de tre sykehusene i Midt-Norge får invitasjon til å delta.
BAROBS 2 er et forskningsprosjekt som undersøker varighet av effektene av fedmeoperasjoner som vektnedgang, bedring i tilleggssykdommer og livskvalitet 10-15 år etter at operasjonen ble foretatt. I tillegg kartlegges det om det har oppstått ny sykdom som kan skylles mangeltilstander eller andre uønskede effekter av operasjonene.
Forskningsprosjektet vil gi ny kunnskap om hvor stor nytte pasienter har av behandlingen på lang sikt, og hvordan pasientgruppen bør følges opp. Kunnskap fra prosjektet vil derfor være til direkte nytte for både pasienter, helsearbeidere og helseplanleggere. Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom sykehusene i Namsos, Ålesund og St. Olavs hospital ledet av Regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon ved St. Olavs hospital. Brukerrepresentanter har vært aktivt med i utarbeidelsen av prosjektet.
Alle pasienter som i perioden 2010-2015 ble operert med gastrisk bypass eller gastrisk sleeve operasjon pga. alvorlig fedme ved de tre sykehusene inviteres nå til en helsekontroll ved ett av sykehusene og samtidig delta i forskningsprosjektet. Deltagelse i forskningsprosjektet er ikke en betingelse for å få utført helsekontrollen.