Lege i spesialisering (LIS) i spesialiteten Hud- og veneriske sykdommer
Hudavdelingen er stabsmessig organisert sammen med ortopedisk og revmatologisk avdeling i Klinikk for ortopedi, revmatologi og hudsykdommer. Hudavdelingen består av sengepost og poliklinikk. Sistnevnte har vi både på Øya i Trondheim, Brekstad, Røros sykehus og Orkdal sjukehus. I Trondheim har også poliklinikken en egen seksjon for Veneriske sykdommer.
St. Olavs hospital - Universitetssykehuset i Trondheim - er ett av tre sykehusforetak i Helse Midt-Norge. Hovedtyngden av virksomheten er lokalisert i Trondheim der vi har et av Europas mest moderne sykehusanlegg. Sykehuset er bygd integrert med Fakultet for medisin og helsevitenskap ved NTNU, og her arbeider klinikere, forskere og studenter side om side. St. Olavs hospital har ca. 10 500 ansatte.
Nye LIS starter som regel tjenesten på sengeposten. Avdelingssjefen sørger for at nye ansatte får tilgang på nødvendige nettressurser og e-læringskurs som for eksempel smittevern, datasikkerhet og brannvernrutiner ved oppstart. Nye LIS får en skriftlig informasjonsmappe ved oppstart.
- Intro kurs
- Dermatologisk terapi og immunologi
- Lysbehandling, Laser og PDT (Photodynamic Therapy)
- Yrkesdermatologi og allergologi
- Seksuelt overførbare sykdommer (SOS)
- Dermatopatologi
- Dermatoskopi
- Hudtumores
Læringsaktiviteter som innebærer ferdighetstrening inngår som del av internundervisningen, jmf. forrige avsnitt.
Felles kompetansemål er viktig for å skape spesialister som er gode på etikk, kommunikasjon og samhandling med pasienter og kollegaer med mere. Du som LIS oppnår først og fremst dette ved å inngå i det daglige arbeid på vår avdeling, og ved å delta på gruppeveiledninger på tvers av spesialiteter samt øvrige anbefalte læringsaktiviteter som er lagt inn i Kompetanseportalen for FKM.
Det er anbefalt at du deltar på det nasjonale kurs i administrasjon og ledelse samt RegUt sitt veilederkurs.
Det er daglig satt av en overlegeressurs som har ansvar for supervisjon i poliklinikken. På sengeposten har ansvarlig overlege ansvar for veiledning på daglig basis.
Alle LIS får tildelt en veileder. Alle overleger anbefales å gjennomføre veilederutdanning i regi av RegUt. Det er satt av tid i plan til månedlig møte mellom veileder og LIS. I tillegg vil det bli gjennomført regelmessig vurderingskollegium og gruppeveiledning. To ganger i uken (onsdager kl.14:30 - 15:45 og torsdager 08:00 - 08:30) møtes legekollegiet for å drøfte ulike faglige utfordringer og problemstillinger. LIS oppfordres til å delta aktivt i disse møtene. Alle legene har i tillegg fire timer fordypning i uken. Leger i poliklinikken har i tillegg en halv kontordag i uken.
LIS tildeles ved ansettelse læringsmålplaner i Kompetanseportalen. Disse spesifiserer hvilke læringsmål LIS skal oppnå for å bli spesialist, hvilke læringsaktiviteter som må gjennomføres for å oppnå kompetansen, og ved hvilken læringsarena læringsmålene kan godkjennes. Kompetanseportalen gir til LIS, veileder og nærmeste leder en oversikt over utdanningsløpet, og er også den sentrale dokumentasjonsløsningen som danner grunnlag for endelig søknad om godkjenning som spesialist. Planen er tilgjengelig fra PC og mobiltelefon.
Innen to uker etter ansettelse utarbeides det i samråd med LIS en individuell utdanningsplan. I denne avtales det når LIS må påregne å gjennomføre sin spesialiseringsperiode ved de ulike avdelingene. For de spesialitetene hvor man som LIS må påregne å oppnå læringsmål i forskjellige geografiske lokalisasjoner innad i helseforetaket , vil dette også fremgå. Den individuelle utdanningsplanen er et vedlegg til ansettelsesavtalen.
Endringer i den individuelle utdanningsplan avtales i samråd mellom LIS, veileder og nærmeste leder, og tilgjengeliggjøres i Kompetanseportalen.
Hudavdelingens utdanningsutvalg for leger består av Ellen Marie Bjørge (avdelingssjef), Ellen Heilmann Modalsli (overlege) og Marlin Kolkmeier (LIS). Utdanningsutvalget møtes jevnlig for å sikre god kvalitet i avdelingens LIS-utdanning. Overlege Ellen Heilmann Modalsli er utdanningsansvarlig overlege.
Avdelingen har tillitsvalgte leger representert både fra YLF og Overlegeforeningen. Avdelingen har månedlige møter der helse, miljø og sikkerhet blir diskutert. LIS kan gjerne melde inn saker til dette møtet, enten via leder, tillitsvalgt eller andre deltakere i møtet.
For spørsmål om spesialistutdanningen ta kontakt med:
Ellen Marie Bjørge
Avdelingssjef
ellen.marie.bjorge@stolav.no