Ved St. Olavs hospital tilbys en analyse bestående av flere gener relatert til arvelig brystkreft. De tre genene som er hyppigst relatert til arvelig brystkreft heter BRCA1, BRCA2 og PALB2.
Generelt om genfeil i BRCA1, BRCA2 og PALB2
Rundt 2-5 % av alle kvinner med brystkreft har en genfeil i et av disse genene. Genfeil i BRCA1 og BRCA2 er forbundet med økt risiko for bryst- og eggstokkreft. Dersom det påvises genfeil hos deg i et av disse genene, vil det være aktuelt med årlige brystkontroller med mammografi og MR. Det kan også være aktuelt med forebyggende kirurgi av eggstokker og evt. bryster.
Genfeil i PALB2 er sjeldnere enn BRCA1 og BRCA2. Dette genet er forbundet med økt risiko for brystkreft, men ikke eggstokkreft. Kvinner som får påvist genfeil i PALB2 får tilbud om årlige brystkontroller med mammografi og MR. Menn med genfeil i BRCA2 har lett forhøyet risiko for prostatakreft. BRCA1 og PALB2 gir ikke vesentlig forhøyet risiko for kreft hos menn.
Genfeil i andre gen
Analysen omfatter også gener som i tillegg til økt risiko for bryst- og eggstokkreft, kan være forbundet med økt kreftrisiko i andre organer. De vanligste genene forbundet med økt risiko for tarmkreft er også inkludert. Om man finner en genfeil i ett av disse vil det bli tilbudt tilpassede kontroller.
Prøvetaking og svartid
Prøven tas hos fastlegen og svartiden er vanligvis 8-12 uker. Du vil få svaret på gentesten slik du har avtalt med legen din.
Ved funn av genfeil
Dersom det påvises en genfeil hos deg, vil legen din henvise deg til genetisk veiledning ved medisinsk genetisk poliklinikk ved St. Olavs hospital. Hos oss vil du få mer informasjon om hva resultatet betyr for deg og videre oppfølging for tidlig diagnose og forebygging av kreft. Etter at du har vært til genetisk veiledning, vil også slektningene dine få tilbud om gentesting. De som får påvist genfeil, vil få tilbud om kontroller og forebyggende tiltak for å forhindre alvorlig sykdom.
Genvariant med usikker klinisk betydning
Enkelte ganger vil det påvises genvarianter der vi ikke har tilstrekkelig kunnskap til å si sikkert om de er av betydning eller ikke. Flertallet av disse usikre genvariantene viser seg å være ufarlige når vi får mer kunnskap. Noen ganger vil vi anbefale at du henvises til genetisk veiledning dersom det blir funnet en usikker genvariant hos deg, men som oftest er ikke det nødvendig.