En podkast fra St. Olavs hospital – i samarbeid med NTNU
Vi tar deg med på innsida av universitetssykehuset. Behandlere, pasienter og forskere gir deg kunnskap, historier og perspektiv.
Hvorfor plages noen med piping eller susing inne i hodet når lyden ikke kommer utenfra? Og er det noe å gjøre med det?
Hva gjør du når frykten for at ting skal gå galt blir så stor at den tar over og styrer livet ditt?
Hva er det med nordmenn som gjør oss så utsatte for å utvikle melanom?
Hva er barnepalliasjon? Og hvordan gir vi egentlig alvorlig syke barn et best mulig liv?
Hjerteinfarkt er en av de mest akutte og livstruende tilstandene som finnes, og rammer årlig flere tusen nordmenn. Men antallet som får det går ned, samtidig som at også stadig færre dør av det. Hvorfor det?
Harmløst for noen, men livsfarlig for andre. Matallergi kan ha en stor innvirkning på livet til mange og rammer særlig barn og unge. Men hvorfor er det flere og flere som blir allergiske mot mat?
Sykdommen begynner forsiktig, men forverres etter hvert som tiden går. Det finnes ingen behandling som kan stoppe den. Hvordan er det å leve med ALS?
Hvordan føles det å ha opplevd noe så traumatiserende at du i etterkant ikke klarer å leve et normalt liv?
Diabetes er en av de vanligste folkesykdommene vi har og rammer over 300 000 nordmenn, dobbelt så mange som for tjue år siden.
Det er en fryktet sykdom uten en kjent kur. Men hvorfor får noen MS og hva slags behandling finnes?
De fleste av oss har følt på både tristhet og sorg i løpet av livet. Men hva skjer når tristheten og tomhetsfølelsen drar ut over tid og tar så stor plass at du ikke klarer å fungere i hverdagen?
Lungekreft har gått fra å være en sjelden sykdom til å bli den krefttypen som tar flest liv. Hvordan skjedde det?
Hvorfor utvikler noen en spilleavhengighet, hvilken innvirkning har den på livet til den det gjelder og hva kan man gjøre for å bli kvitt den?
Epilepsi er en de vanligste nevrologiske sykdommene i verden. Hvordan oppleves det å få plutselige anfall og miste kontrollen over egen kropp?
Hva er det som skjer med hjernen når vi får Alzheimers sykdom? Og hvordan må vi forske om vi skal finne en kur?
Rundt 300 000 mennesker i Norge har kols, men langt fra alle har fått diagnosen. Hva er det som skjer i kroppen når man får kols?
I Norge regner vi med at rundt 2 av 1000 barn får en cerebral parese-diagnose. Men hvorfor oppstår denne skaden i hjernen, og hvorfor arter det seg så forskjellig fra person til person?
Hva slags betydning har en for tidlig fødsel for barna og for familien rundt – og hvor går egentlig grensa for hvor tidlig et menneske kan bli født?
Få psykiske lidelser er like uhåndterlige og potensielt ødeleggende som emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse – borderline. Er det likevel mulig å få et normalt liv med riktig behandling?
Hvorfor utvikler noen et så problematisk forhold til mat at de står i fare for å dø? Hva skjer med kroppen når man slutter å spise?
Det å ha schizofreni kan være både forvirrende og skummelt, og mange med diagnosen isolerer seg fra omverden.
Rundt 160.000 mennesker har bipolar lidelse i Norge. Hvordan er det å leve med flere utgaver av seg selv?
Kroniske søvnvansker, eller insomni, er et alvorlig folkehelseproblem. Men går det an å bli kvitt søvnplagene?
Hvert sjette par i Norge sliter med å få barn. Men hva er det som gjør at noen ikke greier å bli gravid? Og hvordan fungerer assistert befruktning?
Alkohol er det mest utbredte rusmiddelet i samfunnet vårt, men hvordan vet du om du drikker for mye?
Hiv skapte frykt og tok livet av mange mennesker på 80- og 90-tallet. Men hvordan er situasjonen nå? Har vi løst problemet? Og hvordan er det egentlig å leve med hiv?
Få sykdommer i verden har så stor innvirkning på livet til enkeltmennesker og samfunnet for øvrig som migrene. Nye medisiner og lovende studier gir derimot håp for denne store pasientgruppen.
Hva skjer med kroppen når den blir for kald? Hvorfor kan for hypotermi være både livsfarlig og livreddende?
Hva gjør du når hjernen din tvinger deg til å tenke de samme ubehagelige tankene og gjøre de samme handlingene flere timer hver dag? Dette er hverdagen for mange med OCD.
Stadig flere overlever kreft, men behandlinga som kreves for å bli kvitt sykdommen kan sette varige spor og i stor grad prege livet til de som er rammet.
Hvordan blir fremtiden hvis infeksjoner som vi før har kunnet behandle blir livsfarlige? Og bør vi slutte å dra til tannlege og sykehus i utlandet? Hør hvordan vi kan bremse utviklingen av antibiotikaresistens.
CFS/ME, eller bare ME, er en svært krevende sykdom for de som er rammet. Den er omdiskutert, og enn så lenge uløst. Men hva er egentlig ME? Hvordan får man det, og er det mulig å bli frisk?
Fem prosent av barn og unge har ADHD. Er det for mange, og hvorfor er diagnosen mer aktuell nå enn tidligere?
Gonoré og andre kjønnssykdommer øker i Norge. Hvordan vet du at du er smittet? Og hvordan blir du kvitt det?
Hjerneskader rammer mange tusen mennesker hvert år. Hvordan blir livet etter en skade på kroppens viktigste organ?
Ni av ti pasienter i rusbehandling har også en psykisk lidelse. Hva er koblinga mellom rusavhengighet og psykisk sykdom?
Organdonasjon redder liv. Hva skjer egentlig når en donor dør og organene skal overtas av en ny person?
Sorg er blitt en diagnose. Hvorfor trenger vi å sykeliggjøre en av de mest normale følelsene som finnes?
Hva blir den neste pandemien? Ekspertene frykter en livsfarlig mutasjon av fugleinfluensaen. Bli med til Vest-Afrika der Jenny jobbet som frivillig under ebolaepidemien.
Hvordan er det å leve med Tourettes syndrom? Hvilke utfordringer gir det? Og hvilke muligheter?
Når blir man farlig overvektig? Og hvorfor må mange opereres for å greie å gå ned i vekt?
Hvorfor kan vi bli syke av ting vi opplever? Vi ser på hvordan psykiske traumer påvirker oss.
Ambulansearbeiderne rykker alltid ut når du trenger det. Hvordan er det å jobbe med liv og død? Og hvordan er det å være pasient når ulykken er ute?
Hva er egentlig en fobi og hvordan blir du kvitt den? Bli med på eksponeringsterapi!
Vi blir alle sinte, men for noen blir sinne et problem. Hvorfor er det sånn? Når går hverdagssinnet over til å bli skadelig for deg og de rundt deg?
Hva gjør det med et menneske å oppleve krig og flukt, og hvordan hjelper vi flyktningene når de kommer til Norge?
Omikronvarianten har på kort tid nesten fullstendig tatt over for delta. Men hvor smittsom er den egentlig, og er den mindre farlig?
Hvor farlig er egentlig RS-viruset – og hvorfor går det særlig hardt utover barn?
Hva vet vi så langt om hvilke langsiktige ettervirkninger en covid-19-infeksjon kan gi?
Hvilke konsekvenser har det for oss å leve som vi har gjort det siste året?
Virus muterer. Det gjør også koronaviruset. Men er de nye variantene mer smittsomme – og mer dødelige?
Koronavaksinen er rett rundt hjørnet. Hvem bør få den først - hvor mange må ta den - og vil en vaksine egentlig løse problemet?
Bokstaven R har fått ny betydning for oss etter koronapandemien kom til landet. Hva er egentlig reproduksjonstall? Og hvorfor har det så stor innvirkning på livene våre?
Det har gått et halvt år siden det nye koronaviruset kom og tok verden på senga. Men hva vet vi om det nå? Og hvor lenge må vi leve med det?
For å starte massetesting av korona i Norge var vi avhengig av å få på plass en ny testmetode i løpet av få uker. Hvordan fikk forskerne ved NTNU det til?
Akuttsykepleier Kaja Flatøy gir et spennende innblikk i en koronaverden som vi ikke har møtt – og forhåpentligvis ikke møter heller.
Antall smittede i Norge øker, men hvor farlig er egentlig det nye koronaviruset?