Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Vannfødsel

Ved vannfødsel ligger du i et badekar eller spesialkar under fødselen. Barnet fødes med hele kroppen sin under vann. Om du kan benytte deg av muligheten for vannfødsel avhenger av din og barnets medisinske tilstand.

Mange fødeavdelinger har tilbud om badekar, slik at du kan velge å føde i vann. Dette er en mulighet som fungerer fint for mange. Vannet gir smertelindring i tillegg til at det hjelper deg til å slappe av, slik at riene gjør en bedre jobb. Det er også mulig å bruke badekar som avslapning/hvile tidlig i fødselsforløpet eller som smertelindring i åpningsfasen.

Før

Om vannfødsel, eller bruk av badekar/spesialkar er aktuelt for deg, avhenger av din og barnets medisinske tilstand. Dette blir avklart med jordmor når dere kommer til fødeavdelingen.

Partner er også velkommen i badekaret. Husk badetøy.

Under

Hvis du opplever at badekaret er til stor hjelp for deg under fødselen, kan det være naturlig for deg å føde barnet ditt i vann. Dette må være noe du og din partner ønsker, og forholdene må ligge til rette for det.

Barnet ditt har vært omsluttet av vann i hele svangerskapet. Å bli født i varmt vann gir en myk overgang til livet utenfor. Disse barna gråter sjeldnere når de blir født. 

Barnet ditt er utstyrt med flere pustehemmere som hindrer barnet i å trekke pusten når det er under vann. Barnet skal likevel opp av vannet etter kort tid for å starte tilpasningen til sitt nye liv. Det vil alltid være en jordmor tilstede sammen med dere i denne fasen.

Noen ganger, og særlig for deg som venter ditt første barn, kan den første tiden med uregelmessige og korte rier være slitsom. Dette kan være over flere dager og som regel er du hjemme. Denne fasen modner livmorhalsen slik at den blir i stand til å åpne seg. Bruk gjerne ditt eget badekar eller dusj for hvile og lindring i denne fasen.
 
En sjelden gang må du komme til fødeavdelingen selv om du ikke har begynt å åpne deg. Det kan være at du føler deg utslitt, utrygg på å være hjemme, eller riene dine kan komme sjeldnere/stoppe opp . Da kan en god samtale og eventuelt tilbud om å bruke badekaret/dusjen for å slappe av være bra før du drar hjem og venter på at riene skal øke.

Noen ganger ser vi at riene dine øker på og at du begynner å åpne deg når du er hos oss. Da får du tilbud om å være i avdelingen.

For mange gir vann positive assosiasjoner. Du kan forbinde det med strand, bølger, sol, ferie og velbehag. Vi vet at hormonet som skal gi deg gode rier er et ”beskjedent” hormon som trenger trygge og gode omgivelser for å komme frem. Det kalles også kjærlighetshormonet. Av erfaring ser vi at det er lettere for deg å ta på seg selv eller være intim med din partner i et badekar. Du føler deg ”påkledd” av vannet selv om du er naken. Du føler deg mer skjermet og i fred med din egen fødselsprosess. Alt dette hjelper frigjøringen av hormonet som skal gi deg gode rier. Din opplevelse av smerte er avhengig av fysiske, psykiske og kulturelle faktorer. Fødselssmerte er en sensorisk og emosjonell opplevelse som bare er din.

Vi vet at vi kan hemme spesielle nerveceller til å overføre signaler til smertebanene ved hjelp av stimulering av huden, kraftig sanseinntrykk eller visualisering og ved at du føler deg trygg. Hvis du opplever en trygg og positiv fødselsprosess vil det også være lettere for kroppen din å frigjøre kroppens eget morfin, endorfiner.

Etter

Barn som fødes i vann bruker ofte litt lengre tid på å trekke pusten fordi navlesnoren fremdeles ligger i det varme vannet, og barnet får oksygen gjennom navlesnoren. Når navlesnoren har sluttet å pulsere kan den klemmes av og klippes.

Morkaken kan enten fødes i vannet eller etter at du har gått ut av bassenget.

Kontakt

Kvinne-barn-senteret Fødeavdelingen

Kontakt Fødeavdelingen

Oppmøtested

Fødeavdelingen ligger i 5. etasje i Kvinne-barn-senteret på Øya.

Innleggelse og besøk:
Fødeseksjonen, St. Olavs fødestue, Føde Observasjon: 
- Gå til inngang på baksiden av Kvinne-barn-senteret og ta heisen opp i 5. etasje.

Besøk på Barselseksjonen:
- Gå inn via hovedinngangen, deretter videre i 1. etasje, forbi gynekologisk poliklinikk og ta heisen opp i 5. etasje.

- Har du time på Svangerskapspoliklinikken og/eller Senter for fostermedisin går du inn hovedinngangen og tar heisen opp i 5. etasje.

Kvinne-barn-senteret

Olav Kyrres gate 11

7006 Trondheim

Transport

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved St. Olavs hospital med buss, og noen steder med tog. Her finner du beskrivelse av transporttilbud og lenker inn dit.

For St. Olavs hospital på Øya gjelder dette:
 

Tog

Nærmeste holdeplass for toget er Marienborg stasjon. Det er kort gangavstand til sykehuset på Øya. Det går også buss mellom Øya og Trondheim Sentralstasjon.
 

Flybuss

Værnesekspressen stopper ved Studentersamfundet på vei til og fra flyplassen. Det er ca 35 km fra Trondheim sentrum og til flyplassen.
 

Bussforbindelser regionalt og lokalt

For de fleste lokale bussene er Studentersamfundet i Elgeseter gate nærmeste holdeplass til sykehuset på Øya. Dette gjelder også regionbussene.

Merk: noen bussruter også går innom St. Olav på Øya. 

Se nettsidene til AtB for flere detaljer om busstilbudet til St. Olavs hospital

Praktisk informasjon

Kiosker:

 

Butikker:

  • Bunnpris storbutikk ligger i Elgesetergate 18
  • Coop Prix  ligger i ​Klostergata 46

 

Blomster:

Kioskene på Øya-området selger friske blomster.

 

Frisør:

​​​Den private frisørsalongen ligger i Gastrosenteret.
Telefon: 72 82 54 14

 

Shops within the Hospital area at Øya:

Bunnpris, located in Elgesetergate 18 Coop Prix in Klostergata 46

Vi har flere spisesteder på sykehuset:

Oversikt over alle våre spisesteder med åpningstider

Spisestedene i Øya helsehus og i MTFS drives av SiT

  • Det finnes spisested i lokalene til Klinikk for rus og avhengighetsmedisin i Klostergata. 

 

 

There are several places to eat in the hospital:

"Mat og cafe" at St. Olavs hospital offers a variety of food in the centers at Øya, at Lian and in the local hospitals in Røros and Orkdal.

"SiT" on behalf of the NTNU, runs cafes at Øya helsehus and in the Fred Kavli building. 

There is also a cafe in Clinic of Substance Use and Addiction Medicine (Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin) Departments in Klostergata 48.

​Read more: Mat og cafe

Pasienthotellet ligger på Øya i Trondheim. Det er innendørs forbindelse med Nevrosenteret og resten av sykehuset på Øya. Til sentrum er det ca ti minutters spasertur, og det er gode bussforbindelser til og fra de fleste deler i og nær Trondheim. Barselenheten (barselhotell) til Kvinneklinikken ligger også her.

Sykehusapotekene i Midt-Norge har avdelinger flere steder i Midt-Norge. I Trondheim finner du apoteket her:

Elgesetergate 16
7030 Trondheim
Inngangen til apoteket er i Vangslunds gate 10, like ved Bunnpris.
tlf: 73 86 42 00

Åpningstider og mer informasjon finner du på nettsidene til Sykehusapotekene i Midt-Norge

 

 

Pharmacy:

Phone 73 86 42 00

Read more about the Pharmacy

​​ 

Skolen i Barne- og ungdomsklinikken drives av Trondheim kommune.
Skolen er plassert i Kvinne-barn-senterets 1. etasje, i østfløya.
Hvis du kommer utenfra, kan du benytte hovedinngangen og følge skiltene.

For å finne ut mer om skolen er det lurt å se på nettsiden www.trondheim.kommune.no/stolavskolen


Hvis du vil kontakte lærere og elever, kan du sende e-post til:
skolen-st-olav.postmottak@trondheim.kommune.no

Skolen har telefon 72 57 47 47

Skolens lærere underviser også elever i videregående skole som er innlagt i hele sykehuset.
Lærerne som underviser videregående elever, har telefonnummer 72 57 50 31.

Merk: Ikke alle avdelinger har callback, men noen enheter har tilbudet om å ringe deg tilbake.  

Mer informasjon om hvordan callback fungerer og hvordan du enklest får hjelp av oss på telefon

 

CALLBACK:

Note: Not all departments at St. Olav have the service to call you back, except for some outpatient clinics and laboratories.

What is callback?

Callback means that the telephone service is open to the public 24 hours so that you can give your message regardless of opening hours.

Remember personal identity number before calling

Please have your personal number - 6 or 11 figures - ready before calling. This will be of great help when we call you back.

If you are calling on behalf of others, for example children, the child's personal number must be entered.

Payment for not meeting

Note that cancellation must be made at least 24 hours before the appointment. Cancellation later than 24 hours before the appointment causes a fee of NOK 640 (in 2016)