Etter at operasjonen er avsluttet blir du flyttet til intensivavdelingen hvor du fortsetter å sove ytterligere et par timer. Når du er våken og stabil nok, fjernes røret i halsen og du puster selv. Etter vekking blir du liggende på intensivavdelingen til neste morgen. Da fjernes blant annet dren (slange) som ble lagt inn under operasjonen og de fleste pasienter er i fin form til å sitte i stol og spise.
Etter hvert blir du flyttet over på sengeposten og videre over til ditt lokalsykehus. De fleste vil kunne reise hjem etter en uke på sykehuset.
Besøk operasjonsdagen
Du har anledning til å ta imot et kort besøk (kun nærmeste pårørende) utpå kvelden operasjonsdagen.
Å være nyoperert
Når operasjonen er avsluttet, starter en ny fase i oppholdet her. Du skal gradvis trene deg opp og komme i gang. De ansatte vil være dine støttespillere, men eget initiativ og motivasjon er også viktig.
Alle pasienter er forskjellige både med hensyn til alder og helse, og det kan derfor variere hvor raskt du kommer deg etter operasjonen. For noen kan det oppleves som tungt å komme i gang, mens det for andre kan føles lettere.
En pulsåreoperasjon er en påkjenning både fysisk og psykisk. Humør og pågangsmot kan svinge. De aller fleste opplever å føle seg nedfor like etter operasjonen, og at framgangen enkelte dager ikke er helt som man forventet. Dette er helt normalt, og du kan erfare at det hjelper å ta én dag av gangen.
Fysisk aktivitet og opptrening
Det er vanlig å stå opp allerede dagen etter operasjonen. Fysioterapeut og sykepleier på intensivavdelingen hjelper deg opp av senga etter morgenstell, og du kan begynne med forsiktig fysisk aktivitet.
Rett etter operasjonen vil du få individuell oppfølging av fysioterapeut. Etter hvert vil du delta i fysioterapigruppe sammen med andre pasienter. Samtidig blir det gradvis ditt ansvar å stå opp, gå turer i korridoren og gjøre øvelser.
Brystbenet gror i løpet av ca. 6-8 uker (litt avhengig av alder). I denne tiden er det viktig at du ikke løfter tungt. Som nyoperert skal du fortrinnsvis la bein og setemuskler bære kroppsvekten din når du skal ut og inn av seng, opp av stol og forflytte deg i senga.
Sårsmerter
Det er vanlig med smerter i såret på brystkassen etter hjerteoperasjon. Du vil derfor få smertestillende medisiner til faste tider, og etter behov. Sårsmertene vil avta etter hvert. Det er viktig at du sier i fra dersom du har vondt. Da kan vi lettere gi deg god smertelindring. God smertelindring gjør at du lettere kan være i aktivitet, hoste opp slim, hvile og få god nattesøvn.
Pusten og lungene
Det er vanlig å bruke surstofftilførsel den første tiden etter operasjonen. Noe slimdannelse i luftveiene og av og til væskeansamling i lungesekken gjør at du lett kan føle deg kortpust under trening og daglig aktivitet. Det er viktig å få hostet opp slim fra lungene med riktig teknikk. Dette vil fysioterapeut og sykepleiere hjelpe deg med. Pusten vil gradvis bedre seg.
Hjerterytmeforstyrrelser
Etter operasjonen vil ansatte bservere hjerterytmen din nøye. Det er ikke uvanlig å få forbigående hjerterytmeforstyrrelser rett etter en slik operasjon. Dette er vanligvis ufarlig, men kan oppleves ubehagelig. Hjerterytmeforstyrrelser behandles med medikamenter.
Operasjonssåret
Etter 3 - 4 dager er sårkantene vanligvis tørre og har lukket seg slik at du trygt kan dusje. Dusj med bandasjen på, la såret lufttørke litt etter dusjen og vi legger på ny bandasje etter dusjen.
Temperatur
Kroppstemperaturen kan svinge etter operasjonen. Dette er en vanlig reaksjon, blant annet på grunn av heling av sår.
Utreisesamtale og forberedelse til hjemreise
Tidspunkt for hjemreise avtales med lege og sykepleier på visitt 1 - 3 dager før utskriving. Kvelden før du utskrives vil du få utreisesamtale med lege. Legen sørger for at din fastlege og ditt lokalsykehus blir orientert om operasjonen og behandlingen her (sender epikrise).
Sykmelding
Hvor lenge du skal være sykmelt avhenger av hvor godt du har trent deg opp etter operasjonen, og hvilket arbeid du har.
Rekreasjon og opptreningssenter
For noen kan det være aktuelt med opphold på et opptreningssenter etter hjerteoperasjonen. Det finnes brosjyrer i avdelingen som beskriver de ulike tilbudene. Dersom du skulle ønske å reise på opptrening etter oppholdet, vil ansatte hjelpe deg med å planlegge og bestille plass. For pasienter som overflyttes til sitt lokalsykehus, vil de ansatte der sørge for plassbestilling.
Medisiner
Under oppholdet og før du reiser hjem vil det ofte bli forandringer med hensyn til hvilke medisiner du skal bruke.
Før utreise får du beskjed av legen om hvilke medisiner du skal bruke ved når du skrives ut fra sykehuset.
Kontroll
Sting etter dren (slange) fjernes via fastlegekontoret 10-14 dager etter operasjon. Merk at du må selv ta kontakt med fastlegen din.
4 - 6 uker etter operasjonen blir du innkalt til kontroll hos kirurgen på sykehuset. Da blir det også tatt lungerøntgen av deg. Du vil få brev om time etter at du er utskrevet.
Det blir normal gjort oppfølging med CT undersøkelse (såkalt datortomografi) etter seks måneder og deretter hvert år til et ca to år etter operasjonen.