Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Behandling

Tidligrehabilitering etter ervervet hjerneskade

En ervervet hjerneskade vil ofte føre til kognitiv dysfunksjon og andre sammensatte problemer. I mange tilfeller vil det da være et behov for spesialisert rehabilitering. Når du etter et hjerneslag eller annen traumatisk hjerneskade regnes som medisinsk stabil, blir du søkt overført til tidligrehabilitering dersom du fyller inntakskriteriene.

Hjerneslag

Hjerneslag er en plutselig skade på hjernen på grunn av forstyrrelse i hjernens blodtilførsel. I 85 - 90% av tilfellene skyldes slaget et hjerneinfarkt på grunn av at en blodpropp tilstopper en blodåre i hjernen. 10 - 15% skyldes en hjerneblødning - at en blodåre i hjernen sprekker. De ulike områdene i hjernen ivaretar forskjellige oppgaver, og derfor vil følgene etter slaget avhenge av hvor i hjernen blodproppen eller blødningen sitter.

Traumatisk hjerneskade

Traumatisk hjerneskade (Traumatic Brain Injury, TBI) oppstår når hjernevevet blir skadet av ytre krefter. TBI er en ervervet hjerneskade, dvs. en brått oppstått tilstand i motsetning til en medfødt skade. Traumatisk hjerneskade er den vanligste årsaken til hjerneskade blant yngre voksne, og forårsakes oftest av fallulykker, trafikkulykker, selvmordsforsøk og vold. Følgene etter en skade vil avhenge av skadens størrelse og hvor i hjernen skaden sitter.

Hver enkelt søknad om rehabiliteringsopphold vurderes i forhold til forventet nytte av det tverrfaglige tilbudet rehabiliteringsavdelingen kan gi. Fokus rettes bl.a. mot kartlegging for deltagelse i tidligere aktiviteter, og på denne bakgrunn prioriteres ofte pasienter i yrkesfør alder.

Henvisning og vurdering

Henvisning kommer i hovedsak fra andre avdelinger på sykehuset eller fra fastlege.
Rettighets- og behovsvurdering foretas fortløpende.

Grunnet begrenset antall senger er det ikke mulig å gi tilbud til alle som søker.

Sjekkliste for ønsket innhold i henvisning til Fys med Lian.

  • Konkret problemstilling og målsettingen ved et opphold ved Fys med. Lian

  • Sykehistorie:

  1. tidligere sykdommer
  2. aktuell sykdom / skade
  • Nåværende tilstand vedr:

  1. språklig funksjon
  2. fysisk funksjon
  3. kognitiv funksjon
  4. grad av selvstendighet
  5. naturlige funksjoner 
  • Familie/sosialt:

  1. familiære forhold:
  2. bolig:
  3. arbeid/ trygdeytelser 
  • Medikamenter

  • Evt. kritisk informasjon (allergier etc.)

Før

Pasienter som er klare for rehabilitering rett etter akuttfasen og er medisinsk stabile, blir vurdert fortløpende i tett kontakt med henvisende avdeling. Andre pasienter blir vurdert fortløpende etter kapasitet ved rehabiliteringsavdelingen.

Målet for oppholdet vil være å bli så selvstendig som mulig ut fra skadens omfang.

Symptomer på hjerneslag

De vanligste symptomene på hjerneslag har en huskeregel: SLAG. (Språk, Lammelser, Ansiktsskjevhet, Gangvansker). Hvis pasienten kommer raskt til sykehus er sjansene mye større for å unngå skader.
Les mer om hjerneslag på helsenorge.no
bilde som viser slagordet

Under

Behandling og opplæring foregår i trygge og tilrettelagte omgivelser. Hensikten er å øke selvhjelpsferdigheter, og fremme uavhengighet, selvstendighet og evne til å mestre egne liv. Lengde på tidligrehabiliteringsopphold varierer og er vanligvis begrenset oppad til 3 måneder.

Ved innleggelse vil du møte det tverrfaglige teamet som skal bistå i rehabiliteringen. Det gjennomføres en kartlegging av din helsetilstand, og ut fra den settes det mål for oppholdet og en rehabiliteringsplan utarbeides. Vårt ønske er at du skal bli så selvstendig som mulig ut fra skadens omfang. 

Det vil være et stort spekter av metoder og muligheter som tas i bruk for å tilrettelegge rehabiliteringen best mulig for deg. Du har egen primærkontakt i avdelingen, som har et spesielt ansvar for å koordinere tjenestene under oppholdet.

I tidligrehabiliteringen tilstreber vi å sikre balanse mellom å hjelpe deg med å dekke grunnleggende behov, og det å hjelpe deg fram mot å bli mest mulig selvhjulpen.  Derfor vil mange dagligdags oppgaver som for eksempel personlig stell og matlaging også være den del av treningen.

En del av den tverrfaglige oppfølgingen vil også være å sikre deg riktige hjelpemidler, tilpasning av hjemmet og søknad på rettighetsbaserte stønader. Det blir tidlig i behandlingsforløpet tatt kontakt med din hjemkommune for å planlegge både permisjoner og utskrivning. Dette er viktig, siden du kan ha behov for hjelp fra hjemmetjenesten når du kommer hjem.

Medbestemmelse står sentralt i rehabiliteringen og tjenestene baseres på samhandling mellom deg, spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten.

For å nå målet vil du få bistand fra et tverrfaglig team som følger deg under hele oppholdet.
Dette teamet består av: Lege, sykepleier, hjelpepleier, fysioterapeut, ergoterapeut, sosionom, nevropsykolog, logoped , miljøterapeut og mestringsveileder.

Lengde på opphold varierer og er vanligvis begrenset oppad til 2 måneder.
Det blir tidlig i behandlingsforløpet tatt kontakt med din hjemkommune for å planlegge både permisjoner og utskrivning. Dette er viktig, siden det ofte er behov for hjelp fra hjemmetjenesten etter hjemkomst.

Etter

Etter utskrivelse blir du fulgt opp av fastlegen din og eventuelt annet helsepersonell i kommunen. Epikrise sendes fastlege og tverrfaglig rapport sendes med ditt samtykke til aktuelle oppfølgende instanser.

Ved behov vil vi komme med anbefaling om videre utredninger/henvisninger og videre behandlings- eller rehabiliteringstiltak.

I noen tilfeller kan det også være aktuelt med behandling og/eller oppfølging av tiltak via poliklinikken eller andre rehabiliteringsopphold ved sykehuset.


Du vil enten reise hjem eller bli overført til en institusjon i din hjemkommune.

Det kan være nødvendig at fastlegen henviser deg tilbake til et opphold i en av våre senfasetilbud:

 



Kontakt

Vådanvegen 39, Lian Avdeling for ervervet hjerneskade

Kontakt Avdeling for ervervet hjerneskade

Oppmøtested

Henvend deg i resepsjonen i 1. etasje ved ankomst. 


Sansehagen ved Vådanvegen 39

Vådanvegen 39, Lian

Vådanvegen 39

7024 Trondheim

Transport

For å komme til avdelingene som holder til på Lian, tar du buss nr. 11 fra Kongens gt K1 i sentrum, og går av på holdeplass Dalgård. 
Derfra må du gå til fots opp Vådanvegen, ca 10 minutters gange.

For de som kjører egen bil, der det en stor parkeringsplass bak hovedbygget for de som skal til avdeling for ervervet hjerneskade eller Habiliteringstjenesten for Barn og unge. De som skal til BUP Lian må parkere øverts på området ovenfor bygningsmassen der.

Artikler