Strålebehandling av brystkreft etter operasjon
Strålebehandling kan være aktuelt som en tilleggsbehandling etter brystkreftoperasjonen. Målet for behandlingen er å fjerne eventuelle gjenværende kreftceller i brystet, brystveggen og/eller i lymfeknuter.
Før
Før strålebehandlingen starter, får du snakke med en lege om hvilke områder vi skal behandle og hvor mange behandlinger du skal ha. Vi tar CT-undersøkelse av den delen av kroppen din som vi skal bestråle. CT-bildene bruker vi til å lage en individuelt tilpasset strålebehandlingsplan (doseplan) for deg.
Dersom det blir bestemt at du skal ha pustestyrt strålebehandling, vil du få grundig opplæring og øvelse i dette før CT-undersøkelsen.
Det er viktig at du ligger på samme måte ved CT-undersøkelsen og ved hver strålebehandling. Derfor bruker vi armstøtter og spesialputer slik at hele kroppen din ligger stabilt. I tillegg tegner vi inn innstillingsmerker med tusj på huden din, og tatoverer gjerne små hjelpemerker. Vær forsiktig med tegningene!
Under
Hver behandling varer i cirka 10–30 minutter. Mesteparten av tiden bruker vi til å stille inn strålefeltene. Selve strålingen varer kun noen få minutter og er helt smertefri. Det er viktig at du ligger helt stille mens behandlingen pågår.
Noen får strålebehandling kun mot brystet/brystveggen, mens andre i tillegg får strålebehandling mot nærliggende lymfeknuter (i armhule / langs siden av brystbeinet / rundt kragebeinet).
Vanligvis gir vi 15 strålebehandlinger med eventuelt ytterligere 5–8 behandlinger mot et mindre område. Du skal ha strålebehandling én gang per dag på hverdager. For å oppnå optimal effekt av behandlingen er det viktig at du møter til hver strålebehandling.
Pustestyrt strålebehandling
Pustestyrt strålebehandling er en behandlingsteknikk som vi bruker for å redusere stråledosen til hjertet, og er derfor mest aktuell etter operasjon for venstresidig brystkreft. Strålebehandlingen blir da gitt mens du holder pusten, og vi avbryter behandlingen hver gang du har behov for å puste igjen.
Etter
Kontrollar
Vær oppmerksom
Bivirkninger
Bivirkninger som kan oppstå rett etter strålebehandlingsperioden.
Bivirkninger som kan oppstå i behandlingsperioden eller opptil ett år etter avsluttet behandling
Langtidsbivirkninger som kan oppstå måneder til år etter avsluttet strålebehandling
Det er svært sjelden at du utvikler alvorlige bivirkninger som oppstår måneder til mange år etter avsluttet behandling, med dagens strålebehandlingsteknikker. Bivirkninger som hjertesvikt, hjertekrampe (angina) og hjerteinfarkt kan oppstå ved bestråling av venstre bryst, men forekommer sjelden.
Det kan dannes fibrose (arrdannelse) i lungevevet, men i en grad som sjelden virker hemmende i hverdagen. Røyking øker risikoen for å utvikle sykdommer i både hjerte og lunger og vil også gi økt risiko for å utvikle lungekreft etter strålebehandling.
Mindre alvorlige langtidsbivirkninger etter strålebehandling kan oppstå:
Kontakt
Gastrosenteret
Kreftklinikken - Avdeling stråleterapi
Oppmøtested
Gastrosenteret midtfløy, underetasje 1Gastrosenteret
Prinsesse Kristinas gate 1
Øya, Trondheim