De første dagene etter operasjonen trenger barnet ro. Barnet ligger på en overvåkningsavdeling og får intravenøs væske og smertestillende medisiner. En forelder kan være sammen med barnet, mens en sykepleier har ansvar for overvåking. Etter hvert flytter vi barnet til et pasientrom på sengeposten der foreldrene sover sammen med barnet.
Etter operasjonen er det festet en stomipose over stomien. Når det kommer luft og avføring i stomiposen er det et tegn på at tarmen er kommet i gang etter operasjonen. Tarmen kommer ofte i gang 1-3 dager etter operasjonen.
Observasjon og stell av stomi etter operasjon
Den første tiden etter operasjonen er stomien ofte hoven. Hevelsen går ned etter 2-3 uker. Fargen på stomien avhenger av blodtilførselen og hevelsen, og kan variere fra lys rosa til mørk rød. Tarmslimhinnen er ikke smertesensitiv slik som huden, derfor er stomistell kun ubehagelig eller smertefullt når barnet er nyoperert.
Stomislimhinnen blør lett ved berøring. Litt blødning under stomistellet er normalt, og er ikke smertefullt for barnet. Stomislimhinnen er festet til huden med sting. Disse stingene er selvoppløselige og vil gradvis forsvinne fra 2-3 uker etter operasjonen.
Første stomistell
Første stomistell skjer vanligvis 2-3 dager etter operasjonen. Før dette har posen vært tømt flere ganger. Vi anbefaler dere å være til stede når stomisykepleier eller sykepleier steller stomien første gangen. Før stomistellet legger vi klart alt utstyr. I starten blir dette utført i seng, etter hvert som barnet kommer seg bør dere utføre stellet på badet.
For nyfødte er det viktig at rommet er varmt. Det er viktig at stomistellet foregår i trygge omgivelser og at det blir forklart hva som blir gjort underveis, slik at det blir mest mulig forutsigbart og trygt. Små barn kan trygges med sang, smokk og en vennlig stemme. For eldre barn kan en underholdning på skjerm eller bok være en fin avledning.
Eldre barn og ungdommer har behov for forutsigbarhet, og gode avtaler rundt stomistell er viktig. Eldre barn kan allerede fra starten delta i stomistell ved å holde utstyr og hjelpe til. Vi anbefaler delaktighet fra starten og tilstreber mest mulig selvstendighet. Hva som vil fungere best for den enkelte vil være individuelt.
Etter første stomistell er det vanlig å skifte på stomien sammen med stomisykepleier/sykepleier daglig for å få trening. Under veiledning tar dere eller barnet gradvis over. Det er viktig at dere begge får opplæring slik at alle er mest mulige trygge før hjemreise. Begge foreldre har krav på pleiepenger under sykehusoppholdet grunnet opplæring.
Hjemreise tidspunktet avhenger av barnets medisinske tilstand, og om foreldrene er trygge på å overta ansvaret for stomistell. De fleste blir skrevet ut ca. en uke etter operasjonen.
Før hjemreise bør det være etablert en kontakt med stomisykepleier ved lokalsykehus, eller ved St. Olavs hospital. Hvis nødvendig kan kontrolltime framskyndes etter avtale med stomisykepleier.
Stomisutstyr og stell av stomi
Dere trenger en stomipose og plate. I tillegg trenger dere kompresser til å vaske og tørke med. Det er fint å bruke plasterfjernerspray eller plasterfjernerservietter for skånsom fjerning av stomi pose/plate. Det viktigste kravet til stomiutstyr er at avføringen samles opp på en praktisk måte, og at huden får god beskyttelse.
Utstyr til stomistell:
- Stomiplate
- Stomipose
- Stomisaks
- Myke kompresser
- Plasterfjerner
- Avfallsposer
- Tilleggsutstyr som tetnings ring, eller tetningspasta etter behov
Utførelse av stomistell
Den gamle plate/posen fjernes skånsomt. Trekk forsiktig i platen samtidig som dere trykker mot huden med plasterfjernerservietter eller bruk plasterfjernerspray under stomiplaten. Skjerm nese og munn slik at barnet ikke puster inn partikler fra plasterfjernerspray.
Huden kan være litt rød like etter stomiplaten er fjernet. Rødheten forsvinner som regel når huden har luftet seg en stund. Kraftig rødme og irritasjon skyldes ofte lekkasje under stomiplaten. Stomisykepleier eller sykepleier kan gi råd for å gjenopprette hel og frisk hud.
Bruk myke kompresser og vask med lunkent vann fra springen. Små rester fra den gamle platen kan sitte igjen på huden, dette hindrer vanligvis ikke at den nye platen fester seg. Unngå å gni eller «skrubbe» huden. Ved bruk av Plasterfjerner, skyll/vask godt med lunkent vann. Etter vask tørkes huden forsiktig med myke kompresser.
Hullet i stomiplaten skal passe rundt stomien. Hud rundt stomien skal dekkes av plate eller tetnings ring slik at huden ikke skades av tarminnholdet. For å få riktig form og størrelse på hullet i platen kan det være hensiktsmessig og klippe til en mal.
Ved hudproblemer kontaktes stomisykepleier for å få råd og behandling. Flere ulike hudprodukter kan være aktuell. Det finnes mange tiltak for å bedre problemer med sår hud eller lekkasje og dere vi få individuelle anbefalinger.
Dere kan bruke tetningspasta istedenfor tetnings ring. Da fyller dere en 5 ml sprøyte med pasta. Pastaen sprøyter dere ut rundt stomien eller rundt hullet på selve platen/posen. Både pasta og tetningsring vil absorbere avføring og hindre lekkasje under platen.
Små barn som har en midlertidig stomi har ofte en «blindstomi» ved siden av hovedstomien. Det er viktig at det er plass til blindstomien i hullet som blir klippet til stomien. Hos spedbarn kan stomiplate klippes til i ytterkantene for å tilpasse magen slik at den ikke kommer over navlen før den er grodd, eller gnager i lysken.
Den nye platen/posen festes
Når huden rundt stomien er ren og tørr kan dere feste posen på huden. Klipp passe stort hull i stomiplaten. Hullet skal være 1-2 mm større enn stomien. Bruk gjerne en finger og lag sirkulære bevegelser over stomiplata for at plates skal feste seg godt. Dere kan også legge en varm hånd over stomiplaten et par minutter.
Hos spedbarn kan posen festes med åpningen til siden, slik at posen er enkel å tømme når barnet ligger.
Tegn på at platen løsner, kan være et lyst felt i platen. Anvendes det tetningspasta, gir denne lysere farge på plasten, og det kan være vanskelig å se om platen er løs mot stomien.
Bytte av plate/pose kan gjøres daglig, eller hver andre eller tredje dag. Mange velger daglig skift, ofte til morgentoalettet eller etter kveldsbad eller dusj.
Faste rutiner for stomistellet kan redusere stress. Det kan være hensiktsmessig og nødvendig å være to om stellet for spre- og småbarn. En trøster, avleder og hjelper barnet mens den andre utfører stomistell. Etter hvert blir barnet vant til stomistell, og det er tilstrekkelig med en voksen.
Alle barn med stomi kan bade, både med og uten pose. Det kan være godt for huden at posen fjernes før bad og dusj. Ulempen vil være at avføringen kommer ut i badevannet. Badeolje bør unngås fordi huden da blir for fet til å få stomiposen til å feste seg.
Ved bading i svømmehall må posen være på. Mange skifter pose etter bading, men den kan også tørkes forsiktig med hårføner.
Psykososialt
Det er viktig at eldre barn er godt forberedt og forstår bakgrunnen for at han eller hun får stomi. Dette gjør det lettere å akseptere stomien. Stomien vil for mange bety bedre livskvalitet. Barn og ungdom med stomi kan leve et like aktivt og godt liv som andre.
Åpenhet viser seg å være fordelaktig, da omgivelsene får informasjon, og barnet slipper utidige spørsmål og kommentarer. Fortell hvorfor barnet har stomi, hva det er og hva barnet kan ha behov for av hjelp i hverdagen.
I ungdomstiden ønsker de fleste å ha kontroll over hvem som får informasjon om hva som blir fortalt. Mange synes det er trygt og fint at kun de nærmeste vennene vet om stomien. Andre velger å være mer åpen om situasjonen.