
Foto:colourbox.com
Du vil i all hovedsak få innkalling til en tverrfaglig utredning med lege, fysioterapeut og psykolog. Denne utredningen vil så bli oppsummert i et fellesmøte med behandlingsteamet og deg som pasient.
I noen tilfeller kan det være at vi kaller deg inn til en engangssamtale, kun med en av våre behandlere, lege, sykepleier, fysioterapeut eller psykolog.
Utredningen kan foregå over flere dager. Du blir ikke innlagt under utredningen.
Det kreves ingen forberedelser i forkant av undersøkelse, utredning eller oppstart av behandling, men vi ønsker at du tar med deg oppdatert medisinliste til første time. Fastlegen din kan hjelpe deg med dette. Ellers sender vi ut et smerteskjema på forhånd. Dette returneres enten ved første time eller per post. Dette finner du opplysninger om i timebrevet ditt.
Smertepoliklinikken holder til i 2.etasje, vestfløy, i Kunnskapssenteret.
Fysioterapi ved langvarige smerter
Ved smertepoliklinikken jobber leger, sykepleiere, fysioterapeuter og psykologer. Alle fagpersonene jobber sammen i team, og du får en tverrfaglig tilnærming, der flere forhold kommer i fokus og blir drøftet av teamet.
Smertepoliklinikken finner du på Avdeling for smerte og sammensatte lidelser- Smertesenteret.
-
Før
Hvis du blir bedt om å ta blodprøver i forbindelse med utredning, får du utlevert rekvisisjon og kan ta blodprøve på fastlegekontoret på forhånd. Merk deg om det står at du må faste, eller ta prøvene til bestemt klokkeslett.
Våre pasienter blir spurt om å svare på spørreskjema i forbindelse med utredningen. Dette er til hjelp for oss, for å finne ut mest mulig om din tilstand. Dersom du er blitt forespurt om å delta i forskning hos oss, spør vi også om å få anonymisere de opplysningene du gir i spørreskjemaet for å se på dem i gruppesammenhenger.
-
Under
Du kommer til samtale og undersøkelse hos fysioterapeut. Du vil få en individuell vurdering og oppfølging som kan gå over 6-12 måneder. I denne perioden vil det også være et fokus på egenaktivitet, egentrening og egen mestring.
-
Etter
Oppfølgingen av deg som er utredet ved smertepoliklinikken varierer ut ifra ditt behov og tilgang på behandlingstilbud i hjemkommunen.
Oppfølgingen kan foregå på smertepoliklinikken, eller den kan foreslås i nært samarbeid med primærhelsetjenesten. Enkelte pasienter har heller ikke behov for behandling, og kan følges videre av fastlegen.
Gå til
Fysioterapi ved langvarige smerter
-
Oppmøte
- Vi holder til i 2. etasje, vestfløy, i Kunnskapssenteret. Vi benytter tilbakeringetjeneste, så du kan ringe oss når som helst på døgnet og legge igjen beskjed. Vi ringer deg tilbake så raskt som vi har mulighet. Åpen telefonlinje kl. 10.00-11.30 alle hverdager.
Kognitiv adferdsterapi ved langvarig smerte
Gjennom metoder fra kognitiv atferdsterapi lærer du mestringsstrategier for å påvirke i hvilken grad smertene plager deg mentalt, begrenser hverdagen og hvor stor plass de tar i livet ditt. Det innebærer også kloke handlingsstrategier for å styrke mestring i hverdagen, for eksempel ulike jobbrettede tiltak.
-
Før
For å kunne gi et godt behandlingstilbud er det viktig å gjøre en utredning av de problemer og plager du søker hjelp for. Utredningen skjer i form av samtale og bruk av ulike kartleggingsverktøy. Dine tanker og meninger om hvilke tiltak som passer best for deg, skal tillegges stor vekt. Behandleren din skal lytte til det du har å si, og dine oppfatninger skal bli tatt på alvor.
Behandling av langvarig smerte er basert på en tverrfaglig utredning av smertene dine, det vil si at flere fagpersoner for eksempel lege, fysioterapeut, sykepleier eller psykolog gjør en vurdering.
Utredningen skal gi en beskrivelse av smertene dine, hva slags smerter det er og hvilke smertemekanismer og opprettholdende faktorer som er inn i bildet. Det skal også gi deg og din behandler et felles utgangspunkt for videre samarbeid og plan for behandling.
Sentrale områder i utredningen
- Smertenes lokalisasjon, karakter, intensitet, og varighet
- Fysiske helseproblemer
- Grad av fysisk aktivitet
- Begrensninger som smertene gir for ulike bevegelser, aktiviteter og gjøremål i hverdagen
- Søvnproblemer og vedvarende utmattelse
- Følelsesmessige problemer og plager med angst og depresjon
- Tanker om smertene og om årsaken til dem
- Nåværende livssituasjon, familie, studier og arbeid
- Tidligere stressbelastninger
- Tidligere utredning og behandling
- Bruk av medikamenter
- Bruk av rusmidler
- Personlige ressurser og mulighet for støtte fra andre
- Om du har barn og om de har spesielle behov nå som bør ivaretas
-
Under
Behandling bygget på en tverrfaglig forståelse av langvarige smerter har vist seg å ha god effekt. Behandlingen kan redusere smerteopplevelsen, styrke troen på egen mestring og redusere psykiske plager. Målet er både å få økt funksjon og bedre livskvalitet i hverdagen. Behandlingen må skreddersys hver enkelt, men ofte inngår ulike former for fysisk trening og avspenning, samt tiltak for å redusere stressbelastninger.
Gjennom metoder fra kognitiv atferdsterapi lærer du mestringsstrategier for å påvirke i hvilken grad smertene plager deg mentalt, begrenser hverdagen og hvor stor plass de tar i livet ditt. Det innebærer også kloke handlingsstrategier for å styrke mestring i hverdagen, for eksempel ulike jobbrettede tiltak.
En god relasjon til behandleren din er viktig for å få et godt utbytte. Du skal få informasjon om langvarige smerter og om hva som påvirker smerteopplevelse, og hvordan behandlingen er tenkt å hjelpe. Du skal føle deg godt informert og involvert i hele behandlingsforløpet. Dine pårørende kan gjerne involveres, for å få informasjon og for å være en ressurs i behandlingen.
-
Etter
Etter at du har avsluttet behandlingen hos oss i spesialisthelsetjenesten kan du ha utbytte av oppfølging fra fastlegen din og annet helsepersonell i primærhelsetjenesten. Oppfølgingen varierer ut fra ditt behov og hvilket behandlingstilbud som finnes i kommunen.
Gå til
Kognitiv adferdsterapi ved langvarig smerte
-
Oppmøte
Vi holder til i 2. etasje, vestfløy i Kunnskapssenteret. Vi henter deg på venterommet når det er din tur. Vi har åpen telefonlinje alle hverdager kl. 10.00-11.30. Vi benytter tilbakeringetjeneste, så du kan ringe oss når som helst på døgnet og legge igjen beskjed. Vi ringer deg tilbake så raskt som vi har mulighet.
Avdelingssjef: Petter C. Borchgrevink