
Foto:colourbox.com
Du vil i all hovedsak få innkalling til en tverrfaglig utredning med lege, fysioterapeut og psykolog. Denne utredningen vil så bli oppsummert i et fellesmøte med behandlingsteamet og deg som pasient.
I noen tilfeller kan det være at vi kaller deg inn til en engangssamtale, kun med en av våre behandlere, lege, sykepleier, fysioterapeut eller psykolog.
Utredningen kan foregå over flere dager. Du blir ikke innlagt under utredningen.
Det kreves ingen forberedelser i forkant av undersøkelse, utredning eller oppstart av behandling, men vi ønsker at du tar med deg oppdatert medisinliste til første time. Fastlegen din kan hjelpe deg med dette. Ellers sender vi ut et smerteskjema på forhånd. Dette returneres enten ved første time eller per post. Dette finner du opplysninger om i timebrevet ditt.
Smertepoliklinikken holder til i 2.etasje, vestfløy, i Kunnskapssenteret.
Fysioterapi ved langvarige smerter
Ved smertepoliklinikken jobber leger, sykepleiere, fysioterapeuter og psykologer. Alle fagpersonene jobber sammen i team, og du får en tverrfaglig tilnærming, der flere forhold kommer i fokus og blir drøftet av teamet.
Smertepoliklinikken finner du på Avdeling for smerte og sammensatte lidelser- Smertesenteret.
-
Før
Hvis du blir bedt om å ta blodprøver i forbindelse med utredning, får du utlevert rekvisisjon og kan ta blodprøve på fastlegekontoret på forhånd. Merk deg om det står at du må faste, eller ta prøvene til bestemt klokkeslett.
Våre pasienter blir spurt om å svare på spørreskjema i forbindelse med utredningen. Dette er til hjelp for oss, for å finne ut mest mulig om din tilstand. Dersom du er blitt forespurt om å delta i forskning hos oss, spør vi også om å få anonymisere de opplysningene du gir i spørreskjemaet for å se på dem i gruppesammenhenger.
-
Under
Du kommer til samtale og undersøkelse hos fysioterapeut. Du vil få en individuell vurdering og oppfølging som kan gå over 6-12 måneder. I denne perioden vil det også være et fokus på egenaktivitet, egentrening og egen mestring.
-
Etter
Oppfølgingen av deg som er utredet ved smertepoliklinikken varierer ut ifra ditt behov og tilgang på behandlingstilbud i hjemkommunen.
Oppfølgingen kan foregå på smertepoliklinikken, eller den kan foreslås i nært samarbeid med primærhelsetjenesten. Enkelte pasienter har heller ikke behov for behandling, og kan følges videre av fastlegen.
Gå til
Fysioterapi ved langvarige smerter
-
Oppmøte
- Vi holder til i 2. etasje, vestfløy, i Kunnskapssenteret. Vi benytter tilbakeringetjeneste, så du kan ringe oss når som helst på døgnet og legge igjen beskjed. Vi ringer deg tilbake så raskt som vi har mulighet. Åpen telefonlinje kl. 10.00-11.30 alle hverdager.
Kognitiv adferdsterapi ved langvarig smerte
Kognitiv adferdsterapi går ut på å jobbe med tankemønstre, slik at de igjen kan påvirke tanker følelser og adferd på en positiv måte. Ved langvarig smerte kan kognitiv terapi redusere smerteopplevelsen, senke psykisk stress og øke funksjon i hverdagen.
-
Før
Du blir bedt om å svare på et spørreskjema i forbindelse med utredningen. Dersom du er blitt spurt om å delta i forskning hos oss, vil vi også be om å få bruke svarene dine anonymt i forskningssammenheng.
-
Under
Behandling av langvaring smerte gjøres ut fra en tverrfaglig vurdering. Det vil si at flere fagpersoner bidrar i vurderingen, vanligvis lege, fysioterapeut og psykolog. En slik helhetlig tilnærming har vist seg å være virkningsfull. Økt livskvalitet er like viktig som økt fysisk funksjon.
Smerter som varer over lengre tid (mer enn 6 måneder) påvirker ofte den fysiske tilstanden, livskvalitet og psykisk helse. Det kan for eksempel vise seg ved mindre deltakelse sosialt, med familie, i fritidsaktiviteter og jobb. Enkelte får også psykiske plager som angst og depresjon fordi de ikke kan leve det livet de ønsker.
Psykologens rolle er å kartlegge din livskvalitet og hvordan du har det psykisk. Psykologen vil gi deg råd og hjelp til å forbedre både livskvalitet og mental funksjon. Dette vil ofte innvirke positivt på smertetilstanden i form av redusert smerteintensitet og økt fokus på livsverdier og aktiv deltakelse i livet ellers.
-
Etter
Oppfølgingen variere ut fra ditt behov og hvilket behandlingstilbud som finnes i kommunen. Hvis du ikke har behov for behandling, kan du følges videre av fastlegen.
Gå til
Kognitiv adferdsterapi ved langvarig smerte
-
Oppmøte
Vi holder til i 2. etasje, vestfløy i Kunnskapssenteret. Vi henter deg på venterommet når det er din tur. Vi har åpen telefonlinje alle hverdager kl. 10.00-11.30. Vi benytter tilbakeringetjeneste, så du kan ringe oss når som helst på døgnet og legge igjen beskjed. Vi ringer deg tilbake så raskt som vi har mulighet.
Avdelingssjef: Petter C. Borchgrevink