Spinal stenose (forsnevret ryggkanal)
Spinal stenose skyldes trang ryggmargskanal eller spinalkanal. Ofte er det forårsaket av forkalkninger i leddene (spondylose). Dette kalles alderdoms- eller degenerative forandringer. Gjennomsnittsalderen for pasienter med spinal stenose er 65 år.
Spinal stenose betyr "trang ryggmargskanal". Forkalkningen fører til at spinalkanalen blir for trang og det blir dårlig plass for ryggmarg og/eller nerverøtter. Trangheten i ryggen skyldes fortykkelse av leddbånd, forkalkninger på skivekanter, og gradvis degenerative forandringer i mellomvirvelskiver og fasettledd.
Man vet ikke med sikkerhet hvorfor den enkelte får spinal stenose i ryggen. Flere faktorer kan være av betydning. Arvelig disponering er sannsynlig den viktigste enkeltfaktor.
Spinal stenose gir som regel plager ut i bena i form av smerter, nummenhetsfølelse og delvis kraftsvikt. Plagene er som regel verst ved belastning når man står eller går. Det er disse plagene vi vil redusere ved operasjon for spinal stenose. Mange pasienter med spinal stenose har også ryggsmerter, men disse smertene vil oftest ikke påvirkes av operativ behandling.
Utredning
Legen stiller diagnose på bakgrunn av sykehistorie og fysisk undersøkelse av deg. Ved mistanke om spinal stenose gjøres en MR undersøkelse (magnetisk resonans).
Behandling
Før operasjonen skal du i samtale med legen som skal operere deg og med narkoselegen. En sykepleier eller hjelpepleier vil informere deg om nødvendige forberedelser før operasjonen.
Ryggen din er ikke ustabil på noen måte, ingen ting kan "slites av" eller "gå i stykker". Du kan stå opp allerede operasjonsdagen. Det er viktig at du kommer i gang så snart som mulig. Fysioterapeut og sykepleier ved avdelingen vil veilede deg i forhold til dette. De fleste av pasientene kan reise hjem dagen etter operasjonen, men av og til er
det nødvendig med "en ekstra dag". Hjemreise samme dag som operasjonen kan også i enkelte situasjoner være aktuelt. Kirurgen utfører en klinisk vurdering av alle før utskrivelse.
Operasjonsteknikk og operasjonsrisiko
Oppfølging
Etter operasjonen i narkose vil du måtte ligge en stund på overvåkningsavdelingen.
- Stingene kan fjernes etter 7-10 dager
- Du kan dusje etter 2-3 dager, det bør legges på ny tørr bandasje etter dusjing.
- Du vil bli satt opp til en kontroll hos fysioterapeut, evt telefonisk kontroll etter 4-6 uker
- Behov for fysioterapi vil bli vurdert ved kontroll
- De fleste trenger 4-6 ukers sykemelding etter operasjonen.
Informasjon om oppfølgning, kontroller og aktivitetsnivå vil bli gitt av kirurg og fysioterapeut ved utreise. Selv om alt fungerer bra er det klokt å holde seg rolig de første dagene. Dersom du blir akutt uvel eller svimmel så er det viktig å legge seg flatt ned og helst legge opp beina.
Generelt sett vil det være lurt å være noe tilbakeholden med spising det første døgnet etter at du kommer hjem, da du lett kan bli noe kvalm. Det er imidlertid viktig at du får i deg nok væske. Du kan gjerne starte med noe lettfordøyelig mat.
Vær oppmerksom
Når bør du oppsøke hjelp?
- Når sykdomsbildet ditt forandrer seg og du føler deg utrygg på hva
det kan være. - Smertene er sterke og smertestillende tabletter eller avlastning av
ryggen ikke er nok. Smerter i seg selv er ikke farlig og sjelden uttrykk
for noe alvorlig. - Du merker økende problem med nedsatt muskelkraft.
- Du får problemer med vannlatingen eller blir nummen i skrittet (det
kan skyldes en stor prolaps og må opereres relativt raskt).
Skulle noe av følgende oppstå, ta kontakt med din fastlege eller legevakt.
Kontakt
Nevrosenteret
Nevrokirurgisk avdeling
Nevrosenteret
Harald Hardrådes gate 5
Trondheim