Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Undersøkelse

Seksuelle overgrep av barn og unge - medisinsk undersøkelse

Et barn eller en ungdom som har vært utsatt for seksuelle overgrep, eller hvor det foreligger mistanke om at overgrep har funnet sted kan trenge en medisinsk undersøkelse. Undersøkelsen av barnets underliv blir gjort som en del av en hel kroppsundersøkelse.

Barnet blir undersøkt fra topp til tå. Undersøkelsen hjelper oss med å oppdage og behandle medisinske problemer. Den kan også gi barn og foresatte en forsikring om at barnets kropp er "frisk", uansett hva som har hendt.

En medisinsk undersøkelse er nødvendig for å

  • oppdage gamle og nye skader
  • oppdage eventuelle gynekologiske sykdommer som årsak til barnets plager
  • teste for eventuelle seksuelt overførbare sykdommer
  • oppdage en mulig graviditet. 

Undersøkelsen krever spesiell kunnskap om hvordan barn og unge opplever sekseulle overgrep så vel som kunnskap om hvordan man utfører undersøkelsen. Undersøkelsen skal derfor gjøres i spesialisthelsetjenesten og ikke hos fastlegen.

Før

Vi tilbyr informasjon og hjelpetiltak og gjør alt vi kan for at barnet skal føle seg så trygg som mulig både før, under og etter undersøkelsen. Legen snakker med dere både før og etter undersøkelsen. Vi forklarer hva som skal skje og viser dere utstyret vi bruker. Det er lurt å være så godt forberedt som mulig. Ring oss gjerne i forkant av undersøkelsen for å få hjelp til hvordan dere skal forklare barnet hva undersøkelsen går ut på, og hvorfor den skal gjøres.

Under

Undersøkelsen av barnets underliv er bare en del av en hel kroppsundersøkelse. Det utføres en vanlig medisinsk undersøkelse først, hvor man bla lytter på barnets hjerte og lunger, kjenner på magen og ser over hele barnet fra topp til tå. Ved undersøkelsen av underlivet ligger barnet på en vanlig undersøkelsesbenk. Barnet ligger på ryggen med knærne bøyt og ut til siden. Foresatte kan sitte bak barnet og støtte det hvis dere ønsker det.

Kun ved undersøkelse av de aller eldste ungdommene (jenter), blir det brukt benholdere. Under undersøkelsen blir det brukt et kolposkop. Det ser ut som et stort mikroskop. Den virker som et forsørrelsesglass med lampe som hjelper legen til å oppdage selv de minste skader. Skopet berører ikke huden, men lyser på barnets underliv. Kolposkopet er tilknyttet en TV-skjerm slik at både du og barnet kan se hva som skjer. Muligheten til å se hva som skjer, kan gi barnet en følelse av medvirkning og kontroll, noe som kan hjelpe barnet å slappe av. Utstyret har også mulighet til å dokumentere funnene.

Ved undersøkelsen vil legen dra litt i pikens ytre kjønnslepper for å få sett inn mot skjeden og slimhinnekransen som ligger ved skjedeåpningen. Hos piker som ikke har kommet i puberteten vil det ikke bli foretatt innvendig undersøkelse. Hvis hun har fått sin første menstruasjon, blir det evt brukt gynekologiske instrumenter spesielt tilpasset unge. Bestemmelsen om det skal foretas innvendig undersøkelse vil bli gjort på individuell basis. Hos gutter vil forhuden dras litt tilbake der dette er mulig.  Det vil bli tatt virus- og bakterieprøver etter individuell vurdering av alle barn som blir undersøkt. Dette gjøres ved at en Q-tips liknende pinne føres forsiktig inn i skjedeåpning/penisavstryk. Det tas også samme prøve fra analåpning og munnhule, samt urinprøve.

Noen barn og unge trenger også å få tatt en blodprøve for å sjekke medisinske årsaker til deres symptomer, samt enkelte seksuelt overførbare sykdommer.

Undersøkelsen gir sjelden noe fysisk ubehag.  Barnet vil hele tiden bli forklart hva som skal skje, og vi oppfordrer barnet til å stille spørsmål og fortelle om det er noe det er redd eller bekymret for. Prøvetakningen til virus og bakterier, opplever noen som litt ubehagelig. Det tar bare noen sekunder, og vår erfaring er at hvis barnet forstår hva som skal skje og har en følelse av medvirkning mestres undersøkelsen bra. Hvis barnet ikke vil undersøkes, venter vi med undersøkelsen til senere, når dette er mulig.

Vi setter alltid av en klokketime til hele undersøkelsen. Undersøkelsen av underlivet tar i teorien kun få minutter, men vi er opptatt av at barnet skal føle seg trygt og ivaretatt, og det tar ofte litt tid.

  • Vil legen kunne se om det har vært inntrengning i skjede?
    Dette er en veldig vanlig bekymring hos foresatte. Hos et barn som ikke har fått sin første menstruasjon, vil denne undersøkelsen noen ganger kunne vise om det har vært inntrengning i skjeden, men som oftest er det sjelden man ser noen forandringer i det hele tatt. Hos ungdom er penetrerende overgrep vanskelig å oppdage.
  • Kan man bli undersøkt av en dame (eller mann hvis man er gutt)?
    Hos oss jobber det både kvinnelige og mannlige leger. Ved sterkt ønske om kvinnelig/mannlig lege, prøver vi så langt det lar seg gjøre å skaffe  dette.

Etter

Rett etter undersøkelsen får dere informasjon omt av undersøkelsen. Resultatet av mikrobiologiskeprøver som er tatt tar det ofte i overkant av en uke før man har svar på. Det er ikke nødvendig med noen forhåndsregler i etterkant av undersøkelsen.

De medisinske funnene og evalueringen av disse er veldig viktig. Eventuelle skader og sykdommer vil bli behandlet og fulgt opp etter undersøkelsen. Det vil bli skrevet en detaljert rapport til de som har henvist barnet til undersøkelse. Noen barn trenger å komme til en medisinsk kontroll. Hvis det blir oppdaget en infeksjon, vil barnet bli behandlet og fulgt opp så lenge det trengs. Heldigvis er sjansen for at et barn blir smittet av en seksuelt overførbar sykdom veldig liten.

Det er også viktig at barnet blir evaluert og behandlet av en spesialist i psykisk helse for å få bearbeidet eventuelle følelsesmessige problemer og bekymringer. Vi kan i enkelte tilfeller tilby kortvarig oppfølging inntil lokalt hjelpeapparat er på plass, samt være behjelpelig med henvisning til de rette instanser. Vi kan også samarbeide ved å stille som vitne ved eventuelle rettsaker.


 

Vær oppmerksom

Enkelte barn utsatt for seksuelle overgrep kan få opp igjen tanker og minner knyttet til overgrepet etter en undersøkelse.

Det kan være lurt at de voksne rundt barnet er klar over hva barnet har vært igjennom og legger til rette for at barnet også de påfølgende dagene kan snakke om hvordan hun/han har det.


 

Kontakt

Kvinne-barn-senteret Barne- og ungdomsklinikken

Kontakt Barne- og ungdomsklinikken

Oppmøtested

Innkallingsbrevet vil fortelle hvor i Barne- og ungdomsklinikken du skal henvende deg.
Sykehuset har blå informasjonstavler med stedsangivelser. De henger i takene.

Besøkstider

Vi har åpent alle dager, hele døgnet.

Kvinne-barn-senteret

Olav Kyrres gate 11

7006 Trondheim

Transport

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved St. Olavs hospital med buss, og noen steder med tog. Her finner du beskrivelse av transporttilbud og lenker inn dit.

For St. Olavs hospital på Øya gjelder dette:
 

Tog

Nærmeste holdeplass for toget er Marienborg stasjon. Det er kort gangavstand til sykehuset på Øya. Det går også buss mellom Øya og Trondheim Sentralstasjon.
 

Flybuss

Værnesekspressen stopper ved Studentersamfundet på vei til og fra flyplassen. Det er ca 35 km fra Trondheim sentrum og til flyplassen.
 

Bussforbindelser regionalt og lokalt

For de fleste lokale bussene er Studentersamfundet i Elgeseter gate nærmeste holdeplass til sykehuset på Øya. Dette gjelder også regionbussene.

Merk: noen bussruter også går innom St. Olav på Øya. 

Se nettsidene til AtB for flere detaljer om busstilbudet til St. Olavs hospital

Praktisk informasjon

Kiosker:

 

Butikker:

  • Bunnpris storbutikk ligger i Elgesetergate 18
  • Coop Prix  ligger i ​Klostergata 46

 

Blomster:

Kioskene på Øya-området selger friske blomster.

 

Frisør:

​​​Den private frisørsalongen ligger i Gastrosenteret.
Telefon: 72 82 54 14

 

Shops within the Hospital area at Øya:

Bunnpris, located in Elgesetergate 18 Coop Prix in Klostergata 46

Vi har flere spisesteder på sykehuset:

Oversikt over alle våre spisesteder med åpningstider

Spisestedene i Øya helsehus og i MTFS drives av SiT

  • Det finnes spisested i lokalene til Klinikk for rus og avhengighetsmedisin i Klostergata. 

 

 

There are several places to eat in the hospital:

"Mat og cafe" of St. Olavs Hospital offers a variety of food in the centers at Øya, at Lian and in the local hospitals in Røros and Orkdal.

"SiT" on behalf of the NTNU, runs cafes at Øya helsehus and in the Medisnteksniske senter.

There are also a cafe in the Rusklinikken in Klostergata 48.

​Read more: Mat og cafe

Pasienthotellet ligger på Øya i Trondheim. Det er innendørs forbindelse med Nevrosenteret og resten av sykehuset på Øya. Til sentrum er det ca ti minutters spasertur, og det er gode bussforbindelser til og fra de fleste deler i og nær Trondheim. Barselenheten (barselhotell) til Kvinneklinikken ligger også her.

 

 

 

Sykehusapotekene i Midt-Norge har avdelinger flere steder i Midt-Norge. I Trondheim finner du apoteket i 1. etasje i Kunnskapssenteret på Øya:

Kart over Øya, Trondheim, med Sykehusapoteket markert.

Åpne kart i eget vindu (Google Maps)

Mer informasjon om Sykehusapotekene i Midt-Norge: https://sykehusapoteket.no/steder/sykehusapoteket-i-trondheim​

 

 

Pharmacy:

Opening hours:

  • Monday - Friday: 09:00 - 19:00
  • Saturday: 1000 - 1400

Phone 73 86 42 00

Read more about the Pharmacy

​​ 

Skolen i Barne- og ungdomsklinikken drives av Trondheim kommune.
Skolen er plassert i Kvinne-barn-senterets 1. etasje, i østfløya.
Hvis du kommer utenfra, kan du benytte hovedinngangen og følge skiltene.

For å finne ut mer om skolen er det lurt å se på nettsiden www.trondheim.kommune.no/stolavskolen


Hvis du vil kontakte lærere og elever, kan du sende e-post til:
skolen-st-olav.postmottak@trondheim.kommune.no

Skolen har telefon 72 57 47 47

Skolens lærere underviser også elever i videregående skole som er innlagt i hele sykehuset.
Lærerne som underviser videregående elever, har telefonnummer 72 57 50 31.

Merk: Ikke alle avdelinger har callback, men noen enheter har tilbudet om å ringe deg tilbake.  

Mer informasjon om hvordan callback fungerer og hvordan du enklest får hjelp av oss på telefon

 

CALLBACK:

Note: Not all departments at St. Olav have the service to call you back, except for some outpatient clinics and laboratories.

What is callback?

Callback means that the telephone service is open to the public 24 hours so that you can give your message regardless of opening hours.

Remember personal identity number before calling

Please have your personal number - 6 or 11 figures - ready before calling. This will be of great help when we call you back.

If you are calling on behalf of others, for example children, the child's personal number must be entered.

Payment for not meeting

Note that cancellation must be made at least 24 hours before the appointment. Cancellation later than 24 hours before the appointment causes a fee of NOK 640 (in 2016)