HelsaMi
Kjevekirurgi

Protesebruk etter tannfjerning

Det kan være mange årsaker til at vi må fjerne tenner. Sykdom, strålebehandling eller cellegift kan være en årsak, men også periodontitt (festesykdom) eller dårlig tannstatus på grunn av livssituasjon. Noen ganger kan ikke tennene reddes og må trekkes. Dette gjør vi for å redusere infeksjonsfare, unngå infeksjonsspredning og i enkelte tilfeller for å bedre livskvalitet. En tannprotese kan være en god erstatning for disse tennene, og er ofte førstevalget etter store tannfjerninger.

Før

I samråd med tannlegen eller kirurgen blir det avgjort om tenner må trekkes. Hvilke tenner som kan reddes og hvilke som bør trekkes får du informasjon om, og hvilken type behandling vi tilbyr.

Ut i fra omfang vil det bli avgjort om inngrepet kan gjøres i lokalbedøvelse eller i narkose. Dersom vi må trekke mange tenner, og behandlingen er omfattende, vil vi ofte vurdere om narkosebehandling er det beste alternativet. Dersom du skal få utført tanntrekkingen i narkose er det viktig at du møter fastende til timen. 

​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.

Dersom du bruker blodfortynnende medikamenter som f.eks. Albyl E, Marevan mm, er det viktig at INR-verdien har vært stabil og helst 2,5 eller lavere. INR-verdien kontrollerer du hos fastlegen, og det er viktig at du opplyser  din behandler om dette på konsultasjonstimen.

Under

Lokal bedøvelse

Dersom det blir avgjort at tanntrekkingen blir utført i lokal bedøvelse vil du være våken under hele inngrepet. Bedøvelsen vil fjerne smerten, men du vil kjenne trykk og press. Du kan bli sliten i kjeven etter en stund dersom du må gape lenge. Når blødningen har stanset, vil protesen bli satt inn. Dette gjør vi rett etter selve inngrepet.

Narkose

Ved inngrep gjort i narkose vil det være anestesipersonell til stede. Når vi tar deg ut av narkosen vil protesen være satt i. Det er da viktig at du lar denne være i fred.

Etter

 
Renhold av tannprotese
Foto: Colourbox.com

Du skal ikke kjøre bil selv fra sykehuset etter et slikt inngrep, og det kan være lurt å ha en voksenperson hos seg den første natten.

Etter tanntrekkingen

 • Spis myk mat de første dagene.
 • Unngå å røyke de første dagene.
 • Ingen fysisk aktivitet den første dagen, og helst ikke pulsøkende aktivitet de neste påfølgende dagene.
 • Ha protesen i munnen i minst 1 døgn, og helst over 2 netter. Dette er på grunn av at hevelsen som oppstår i tannkjøttet etter tannfjerning tilpasses til protesen.
 • Det vil oppstå smerter etter et slikt inngrep. Ved behov kan du ta smertestillende tabletter som for eksempel Ibux eller Paracet. Disse får man kjøpt reseptfritt på apoteket og brukes som anvist på pakningen.
 • Sårene vil gro i løpet av de neste 2 ukene.
 • Eventuelle sting fjerner du hos tannlegen etter ca. 10 dager, eller hos oss på etterkontrollen. I noen tilfeller setter vi sting som løser seg opp av seg sel. Dette vil du i så fall bli informert om etter operasjonen.
 • Dersom vi trekker mange tenner i samme seanse er det ikke uvanlig at det løsner små benbiter fra kjevebenet. Disse vil etter hvert jobbe seg ut gjennom tannkjøttet og forsvinne av seg selv. Dersom de ikke løsner og skaper irritasjon, kan tannlegen din hjelpe deg.

Angående passform og funksjon

 • Protesen er utformet av en tanntekniker. Form, farge og eventuelt kjennetegn og detaljer kan vi få lagt inn i protesen for å få et naturlig utseende. Dette er opp til deg selv.

Bilde av tannprotese. Foto
Foto: Colourbox.com

 • Protesen festes i overkjeven ved hjelp av vakuum. For å oppnå det er vi avhengig av spytt. Det finnes hjelpemidler på apoteket dersom du er munntørr og protesen ikke henger.
 • Etter en tid må du vanligvis få justert protesen på nytt, på grunn av at tilhelingen forandrer kjevebeinet. Dette merker du ved at protesen kjennes romslig og ikke fester like godt lenger. Den justeringen får du gjort hos tannlegen din.

Den første tiden kan det være vanskelig å snakke og spise med protesen. Etter en stund vil du venne seg til protesen, og det blir lettere.

Protesestell og munnhygiene

 • Hver gang du har spist, bør du ta ut protesen og skylle den med vann. Alternativt kan du pusse over protesen om det sitter fast matrester.
 • Protesen pusses godt morgen og kveld. Dette fordi en ren protese minsker risiko for gnag og betennelser i munnen.
 • Protesetenner kan ikke få hull, men det kan festes bakterier og tannstein på protesen.
 • Vi anbefaler å pusse protesen med Zalo og ikke tannkrem, da det kan være slipemiddel i tannkrem som lager riper i protesen. Disse ripene er en god grobunn for bakterier.
 • Om du har gjenværende tenner er det veldig viktig å pusse disse også, da de kan være ankerfester og avgjørende for om protesen sitter fast eller ikke.
 • Ikke sov med protesen i munnen. Dette for at slimhinnen skal få luft i løpet av natten.
 • Gnagsår på tannkjøttet og slimhinner fra protesen er vanlig og oppstår oftest når protesen er ny, men kan også oppstå senere. Gnagsår kan forsvinne av seg selv, men ofte er det behov for å slipe litt på protesen. Dette kan tannlegen din gjøre.

 

Vi hjelper deg med protesene så lenge du er innlagt eller går til poliklinisk behandling ved St. Olavs Hospital. I etterkant må din tannlege følge deg opp og justere protesen ved behov.

Kontaktinformasjon

Adresse til St. Olavs hospital

Postadresse

​Sykehuset har en felles postadresse for alle avdelinger og enheter. Se under (sett inn navnet på mottaker/avdeling/person):

​St. Olavs hospital HF
[avdeling/mottaker]
Postboks 3250 Torgarden
7006 Trondheim

 

Besøksadresse/oppmøtested

Vi har mange avdelinger og mange lokasjoner i Trøndelag. Du finner besøksadressen til hvert enkelt avdeling her:


Kart

Parkering Øya

Telefon sentralbord

Sentralbord: 72 57 30 00
Sentralbord Røros sykehus: 72 82 33 00

Transport Øya

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved St. Olavs hospital med buss, og noen steder med tog. Her finner du beskrivelse av transporttilbud og lenker inn dit.

For St. Olavs hospital på Øya gjelder dette:
 

Tog

Nærmeste holdeplass for toget er Marienborg stasjon med kort gangavstand til sykehuset på Øya. Det er bussforbindelse til St. Olav fra Trondheim Sentralstasjon.
 

Flybuss

Værnesekspressen og Flybussen stopper ved Studentersamfundet på vei til og fra flyplassen. Det er ca 35 km fra Trondheim sentrum og til flyplassen.
 

Bussforbindelser regionalt og lokalt

For de fleste lokale bussene er Studentersamfundet i Elgeseter gate nærmeste holdeplass til sykehuset på Øya. Dette gjelder også regionbussene.

Men merk at flere bussruter også går innom St. Olav på Øya. 


Praktisk informasjon

Apotek

​Sykehusapoteket ligger i Kunnskapssentret​

Åpningstider:
 • Mandag - Fredag: 0900 - 1900
 • Lørdag: 1000 - 1400
Telefon 73 86 42 00
 

Besøkstid/visittid

​Besøkstidene varierer fra avdeling til avdeling. Flere avdelinger har åpen besøkstid, og da kan du avtale besøk med personalet på den enkelte avdeling. Det kan være lurt å undersøke besøkstidene ved den enkelte avdeling på forhånd.

Røros sykehus har åpen besøkstid, men ta gjerne kontakt med sengeposten ved spørsmål på telefon 72 82 32 91.Betaling/egenandeler - gebyr / ikke møtt til time

Blodprøve

E-post til sykehuset

​Du har mulighet til å kontakte sykehuset via e-post. Se kontaktinformasjon nederst på siden.

Henvendelser med helse- eller personopplysninger skal ikke sendes på e-post til St. Olavs hospital. Sykehuset besvarer ikke slike spørsmål via e-post.  Vi ber om at dette overholdes for å hindre at helse- og personopplysninger publiseres og at sensitive opplysninger sendes til uvedkommende.


Fotografering, filming og lydopptak på St. Olav

Hvis du skal fotografere eller filme på St. Olavs, må du tenke gjennom om ​det er lovelig.

​Les mer om fotografering, filming og lydopptak på St. Olav


Henvisning til behandling og undersøkelse

​Normalt er det fastlegen som henviser til en avdeling på sykehuset. Hvis avdelingen ikke har oppgitt noe annet, så må du kontakte din fastlege for å få hjelp.

Internett og Wi-Fi

St. Olavs hospital tilbyr et trådløst gjestenett som heter HMNGuest. Gjestenettet er tilgjengelig ved alle sykehusets lokasjoner i hele regionen. 
 • Koble til deg trådløsenettet HMNGuest.
 • Åpne nettleseren og følg veiledningen.
 • Du vil få en SMS med brukernavn og passord. 
 • Passord er gyldig i én uke.

Kiosk, butikker, blomster og frisør

Kiosker:

 

Butikker:

 • Bunnpris storbutikk ligger i Elgesetergate 18
 • Coop Prix  ligger i ​Klostergata 46

Blomster:

Kioskene på Øya-området selger friske blomster.

 

Frisør

​​​Den private frisørsalongen har to avdelinger, og er åpen for alle:

 • Gastrosenteret, 1. etasje
 • Øya Helsehus, 1.etasje

Telefon: 72 82 54 14

​Frisørene kan komme opp i avdelingen om du ikke kommer deg ned til frisørsalongen.

Legevakt Trondheim

Legevaktene driftes av kommunene.

 • Adresse: Mauritz Hansens gate 4, Øya, Trondheim.
  (ved siden av Øya helsehus og vis á vis Pasienthotellet).
   
 • Telefon: 116117
Legevakta driftes ikke av St. Olavs hospital. Alle henvendelser ang. Legevakta må rettes til Trondheim kommune.

Mat og servering

Vi har flere spisesteder på sykehuset.

 • Det finnes spisested i lokalene til Klinikk for rus og avhengighetsmedisin i Klostergata. 

Oversikt over ansatte

​Vi publiserer ikke oversikt over alle ansatte på sykehuset.

Her finner du oversikt over ledelsen på sykehuset:

 

Pasienthotell Hotell St. Olav

Pasienthotellet Hotell St. Olav ligger på Øya i Trondheim ​og driftes av Compass Group.

Kontakt hotellet for priser og rombestilling

Les mer om pasienthotellet

Røyking

Det er ikke tillatt å røyke på sykehusets område. Kiosker inne på sykehusområder selger ikke tobakksvarer.

Tobakksskadeloven (også kalt røykeloven) forbyr også bruk av e-sigaretter, både med og uten nikotin.

Om røykeloven og røykeforbudet (Helsedirektoratet)

Vi ringer tilbake (callback)

Merk: Ikke alle avdelinger har callback, men noen enheter har tilbudet om å ringe deg tilbake.  

Mer informasjon om hvordan callback fungerer og hvordan du enklest får hjelp av oss på telefon

Fant du det du lette etter?