Prolaps i nakken
Mellom nakkevirvlene er det støtputer (mellomvirvelskiver). Skivene har en bløt kjerne og en kapsel. Med alderen endres skiven, og den ytre kapselen kan sprekke helt eller delvis og gi prolaps. Nakkeprolaps og forkalkninger kan gi en smerte i nakken som stråler ut i én eller begge armene. Smerteintensiteten kan variere alt etter hvilken stilling du holder hodet i. Noen vil også merke nedsatt hudfølelse og redusert kraft i armen, såkalte nevrologiske utfall. Hvilke bevegelser som svekkes, og hvilke områder av armen som får nedsatt følelse, avhenger av hvilken nerverot som blir påvirket. Av og til kan det være trykk mot selve ryggmargen, noe som kan gi gangvansker, nummenhet og prikkinger i armer og ben. Prolaps i nakken og trang nerverotkanal kan gi nakkesmerter som stråler ut i den ene eller begge armene. De fleste pasientene opplever at symptomene blir betydelig bedre i løpet av de første ukene. Rundt 2 av 10 pasienter med nakkeprolaps vil ha behov for vurdering for kirurgi
De fleste operasjonene blir gjennomført 3- 6 måneder etter at symptomene oppsto. Operasjon er aktuelt dersom pasienten har vedvarende utstrålende smerter eller redusert funksjon i den ene eller begge armene. Hensikten med operasjonen er å avlaste trykket på nerven for å gi smertelindring i armen, og øke sjansen for å gjenvinne muskelkraft og hudfølelse. En del av pasientene opplever også en bedring av nakkesmertene. Dersom pasienten har store smerter eller nedsatt kraft i en eller begge armene, kan fastlegen henvise for akutt operasjon.
Henvisning og vurdering
Spesialist ved sykehuset trenger henvisning fra fastlege etter at det er tatt MR av nakken, som viser prolaps eller trang nerverotkanal, som kan forklare symptomene.
MR bilder sammen med sykehistorie og symptomer er viktig for spesialisten som vurderer din tilstand.
Utredning
Mens du venter på operasjon
Aktivitet og hvile
Det anbefales som oftest å være relativt aktiv, selv om du har en del smerter. Gjenoppta dagliglivets aktivitet og arbeid om mulig. Snakk med arbeidsgiveren din om du eventuelt kan utføre alternative arbeidsoppgaver. Sykemelding kan være et alternativ, men dette må du diskutere med din fastlege.
Smertestillende
Ofte kan plagene lindres med reseptfrie medisiner. Disse bør tas med jevne mellomrom, for eksempel 3-4 ganger i døgnet. Trenger du sterkere smertelindring, kan du diskutere dette med din fastlege.
Behandling
Kirurgisk inngrep
Det benyttes en mikrokirurgisk teknikk der man opererer gjennom et hudsnitt på 3-5 cm foran på halsen. Operasjonen består i å fjerne mellomvirvelskiven med prolaps mellom to virvler og evt. lage bedre plass i nerverotkanalen. Nerveroten får da bedre plass. Det blir så utført en avstiving av den delen av nakken der prolapset eller forkalkningen var lokalisert. Avstivningen gjøres med en burteknikk der mellomvirvelskiven erstattes med et syntetisk ”bur”. Med tiden vokser ben gjennom buret og gir en avstiving. Denne type avstivning medfører vanligvis ikke dårligere bevegelse i nakken etter operasjonen. Operasjonstiden varierer, men er vanligvis ca 1 – 1 ½ time.
Risiko
Ingen operasjon er risikofri. Blødninger, skade på nerver eller spiserør er sjeldne komplikasjoner, men kan skje. Pasienten observeres nøye minimum 6 timer etter operasjonen. Det brukes alltid mikroskop under operasjonen for å minske risikoen. Inngrepet utføres i narkose.
Oppfølging
Etter operasjoner i narkose vil man måtte ligge en stund på overvåkingsavdelingen. Nakken din er ikke ustabil på noen måte, ingen ting kan ”slites av” eller ”gå i stykker”. Du kan bevege nakken fritt, og du kan stå opp allerede operasjonsdagen. Det er viktig at du kommer i gang så snart som mulig. Fysioterapeut og sykepleiere ved avdelingen vil veilede deg i forhold til aktivitet. De fleste pasienter kan reise hjem samme dag eller dagen etter operasjonen.
Instrukser om oppfølging, kontroller og aktivitetsnivå vil bli gitt av lege og fysioterapeut ved utreise. Selv om alt fungerer bra er det klokt å holde seg noe rolig de første dagene. Dersom man blir akutt uvel eller svimmel så kan man legge seg flatt ned og legge opp beina. Det er viktig å få i seg nok væske.
Vær oppmerksom
Før operasjonen:
Dersom du opplever betydelig forverring av symptomene i ventetiden før operasjon bør du kontakte din fastlege.
Etter operasjon:
Ved betydelige smerter som ikke gir seg kort tid etter operasjonen, evt økende svelgbesvær eller tegn til infeksjon i såret bør du ta kontakt direkte med avdelingen.
Kontakt
Revmatismehuset
Nasjonal kompetansetjeneste for kirurgisk behandling av rygg- og nakkesykdommer
Revmatismehuset
Olav Kyrres gate 6
7030 Trondheim