Hvis du har kreft, planlegger vi nå hvilken behandling som er best for deg. Beslutning om behandling tar vi i samråd med deg, vanligvis basert på vurdering i et tverrfaglig team-møte.
Du har rett til å være med å bestemme, og vi tar beslutningen sammen med deg. Dette kalles samvalg. Hvis det finnes flere muligheter, får du informasjon om fordeler og ulemper ved de ulike alternativene. Da kan du vurdere disse opp mot hverandre, ut fra hva som er viktig for deg.
Her er tre spørsmål du kan stille oss:
1. Hvilke alternativer har jeg?
2. Hvilke fordeler og ulemper er mulige ved disse alternativene?
3. Hvor sannsynlig er det at jeg vil oppleve noen av disse?
For pasienter med peniskreft vil som regel behandlingen være operasjon, eventuelt medikamentell behandling eller strålebehandling.
Kirurgisk inngrep på penis kan være alt fra et mindre inngrep, til å fjerne deler av (reseksjon) eller hele penis (amputasjon) hvis det er nødvendig. Ved mindre kirurgiske inngrep kan du opprettholde full eller delvis seksuell funksjon. Ved kirurgi risikerer vi at penis ikke kan fungere som tidligere.
Mistanke om spredning
Ved mistanke om spredning til lymfeknuter i lysken gjøres det såkalt vaktpost-diagnostikk (sentinel node) og/eller fjerning av alle lymfeknutene i lysken (lyske glandeltoilett).
Vaktpost-diagnostikker en annen metode for å se om det er spredning til lymfeknutene i lysken. Du får sprøytet inn en liten mengde av et radioaktivt stoff ved siden av tumor eller sår i penis. Dette stoffet vil så hjelpe kirurgen til å finne de eller den lymfeknuten («vaktpost lymfeknuten») hvor det er mest sannsynlig at det finnes spredning av kreftceller. Denne lymfeknuten kan så fjernes med kirurgi.
Dersom det påvises spredning til lymfeknuter i lysken, vil vi operere bort alle lymfeknutene i lysken på denne siden (lyske «glandel toilette»). Dette gjør vi for å forsøke å hindre at kreftceller sprer seg videre i kroppen, og for å kartlegge hvor mange lymfeknuter som inneholder kreftceller.
Ved påvist spredning til lymfeknuter i lysken gis det ofte i tillegg strålebehandling med eller uten cellegift for å øke sjansen for at kreften ikke kommer tilbake.
Langtkommet sykdom
Cellegift og/eller strålebehandling er aktuelle behandlingsalternativer ved langtkommet sykdom.