Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Operasjon nesepolypper og/eller bihulebetennelse

Operasjonen skal åpne opp slik at nese og bihuler blir ventilert. Du vil puste bedre med nesen, det blir mindre snørr og slim, presset i bihulene blir mindre og for en del pasienter blir luktesansen bedre. I tillegg får du mindre plager med bihulebetennelser. De fleste vil merke forventet effekt av inngrepet allerede etter 2-4 uker.

Biholebetennelse kan vere svært smertefullt, men går ofte over av seg sjølv. Dersom symptoma ikkje forsvinn, finst det behandling som hjelper.

Les mer på helsenorge.no

Hvorfor operere bihulene?

Dersom du er satt opp til bihulekirurgi på grunn av kronisk nese-bihulebetennelse, er dette fordi medisinsk behandling ikke har gitt tilstrekkelig symptomlindring.

Generelt skal man ha brukt nesesteroider samvittighetsfullt og med riktig teknikk i minst tre måneder før man vurderer operasjon. Dette fordi god medisinsk behandling i seg selv kan gi tilstrekkelig symptomlindring. Nesesteroidene demper betennelsesreaksjon i slimhinnene i nese og bihuler og er i de fleste tilfeller nødvendig å fortsette med også etter en bihuleoperasjon.

Andre årsaker til at man opererer bihulene, er kroniske tannrotproblemer i overkjeven eller godartede svulster i bihulesystemet.

Symptomer

Symptomer forbundet med kronisk bihulesykdom er nesetetthet, renning, smerter i panne eller under/mellom øyne og/eller redusert luktesans. Noen har samtlige symptomer mens andre har færre slike. Mange har redusert søvnkvalitet og opplever redusert energi på dagtid. Plagene som er forårsaket av bihulesykdom er ikke farlige, men bidrar til å redusere livskvaliteten. Hensikten med behandlingen er å lindre disse plagene.

Anatomi og årsak

Bihulene er luftholdige hulrom i hode-ansiktsskjelettet som er forbundet med nesa gjennom små åpninger. Nese og bihuler har den samme type slimhinne, og av den grunn kaller vi sykdommen kronisk nese-bihulebetennelse. Slik sykdom finnes med -, og uten polypper. Årsaken til at noen får kronisk nese-bihulebetennelse er ikke godt kartlagt, men arv og allergi er ofte involvert.

Før

​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

  • Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
  • Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. 

Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette  

Ved operasjon med lokalbedøvelse behøver du ikke å faste. Tannpuss skal du utføre som vanlig.

Smertestillende før du kommer til operasjon

For å gi deg den best mulige smertebehandling, ber vi deg ta 3 tabletter Paracetamol (500 mg/stk) eller Pinex (500 mg/stk) en time før oppmøte på sykehuset. Dette fås reseptfritt på apoteket. Tas med ½ glass vann. All informasjon om forberedelser, operasjon og oppfølging vil du få både muntlig og skriftlig.

Under

Et bihuleinngrep foregår vanligvis i narkose dagkirurgisk. Det vil si at du kommer hjem samme dag som du blir operert. Før operasjonen tar vi CT-bilder for å se hvor utbredt sykdommen er, og hvordan bihulene er bygd opp.

Ved inngrepet bruker kirurgen et endoskop, et tynt kamerarør, sammen med spesialiserte operasjonsinstrumenter. Kirurgen setter endoskopet inn i et nesebor, fører det mot åpningen til bihulene og videre til området med eventuelle polypper. Det blir brukt små instrumenter for å fjerne bein, slimhinne/polypper og andre hindringer som blokkerer bihulene.

Hensikten med operasjonen er å fjerne sykt vev og sørge for drenasje av bihulene til nesa. På den måten vil vi legge til rette for at nese og bihuler blir bedre ventilert og at den medisinske behandlingen (nesesteroidene) kommer fram til områder som trenger lokalbehandling. 

Operasjonen tar mellom 1-2 timer og du blir observert i ca. to timer etterpå.

Etter

Etter operasjonen skal du komme i gang med bihuleskylling med saltvann og nesesteroider. Det er vanlig å føle seg tett i nesen og ha mindre neseblødninger etter operasjonen. På natten kan det være godt å ligge med hodet høyt med ekstra puter. 

De fleste som blir operert for nesepolypper og/eller kronisk bihulebetennelse, vil ha en liten tampong i et eller begge nesebor når de våkner. Tampongene blir fjernet på første kontroll etter operasjonen, vanligvis etter 2 -5 dager. I noen tilfeller blir det brukt tamponger som løser seg opp og forsvinner av seg selv. 

Etter operasjonen må du sørge for at du har transport hjem. Du kan ikke kjøre bil selv denne dagen.

Sykemelding

Lengden på sykemelding avhenger både av hvor stort inngrep som er nødvendig, men også hva slags yrke man har og eventuelle andre sykdommer. Noen trenger få dagers sykemelding, mens andre trenger opp mot to uker.

Smertestillende

Behovet for smertestillende varierer betydelig. Vi anbefaler 1000 mg paracetamol ganger 4, eventuelt supplert med NSAIDS som for eksempel Ibux, Voltaren ved behov.

Dersom du følger opp etter operasjonen med flittig bihuleskylling, bruker nesesteroider og ikke røyker, er sannsynligheten for å oppnå symptomlindring og unngå framtidige operasjoner relativt stor. Dersom du røyker øker risikoen betydelig for dårligere operasjonsresultat og behov for senere re-operasjon.

Det er viktig å være klar over at kirurgisk behandling i de færreste tilfeller alene er tilstrekkelig for å sikre god symptomkontroll. De fleste må fortsatt bruke nesesteroider daglig for å holde sykdommen og symptomene på avstand.

Vær oppmerksom

Alle inngrep er forbundet med en viss komplikasjonsrisiko. Dette gjelder også bihuleoperasjoner.

Det er risiko for blødning og infeksjon, og i tillegg er det en liten risiko for at man kan skade hjernehinne eller øyne/syn siden bihulene ligger tett på sentralnervesystemet og øyehulen. Ta kontakt med sykehuset om blødningen ikke stopper.

Man kan også risikere at sykdommen forverres kort tid etter operasjonen og symptomene kommer tilbake. Mellom slimhinnene i operasjonsområdet kan det oppstå sammenvoksinger som er arrdannelser man enkelte ganger må operere på nytt.

Kontakt

Nevrosenteret Avdeling for øre-nese-hals

Kontakt Avdeling for øre-nese-hals

Oppmøtested

Nevrosenteret
Harald Hardrådes gate 5

Nevrosenteret

Nevrosenteret

Harald Hardrådes gate 5

Trondheim

Transport

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved St. Olavs hospital med buss, og noen steder med tog. Her finner du beskrivelse av transporttilbud og lenker inn dit.

For St. Olavs hospital på Øya gjelder dette:
 

Tog

Nærmeste holdeplass for toget er Marienborg stasjon. Det er kort gangavstand til sykehuset på Øya. Det går også buss mellom Øya og Trondheim Sentralstasjon.
 

Flybuss

Værnesekspressen stopper ved Studentersamfundet på vei til og fra flyplassen. Det er ca 35 km fra Trondheim sentrum og til flyplassen.
 

Bussforbindelser regionalt og lokalt

For de fleste lokale bussene er Studentersamfundet i Elgeseter gate nærmeste holdeplass til sykehuset på Øya. Dette gjelder også regionbussene.

Merk: noen bussruter også går innom St. Olav på Øya. 

Se nettsidene til AtB for flere detaljer om busstilbudet til St. Olavs hospital

Praktisk informasjon

Kiosker:

 

Butikker:

  • Bunnpris storbutikk ligger i Elgesetergate 18
  • Coop Prix  ligger i ​Klostergata 46

 

Blomster:

Kioskene på Øya-området selger friske blomster.

 

Frisør:

​​​Den private frisørsalongen ligger i Gastrosenteret.
Telefon: 72 82 54 14

 

Shops within the Hospital area at Øya:

Bunnpris, located in Elgesetergate 18 Coop Prix in Klostergata 46

Vi har flere spisesteder på sykehuset:

Oversikt over alle våre spisesteder med åpningstider

Spisestedene i Øya helsehus og i MTFS drives av SiT

  • Det finnes spisested i lokalene til Klinikk for rus og avhengighetsmedisin i Klostergata. 

 

 

There are several places to eat in the hospital:

"Mat og cafe" at St. Olavs hospital offers a variety of food in the centers at Øya, at Lian and in the local hospitals in Røros and Orkdal.

"SiT" on behalf of the NTNU, runs cafes at Øya helsehus and in the Fred Kavli building. 

There is also a cafe in Clinic of Substance Use and Addiction Medicine (Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin) Departments in Klostergata 48.

​Read more: Mat og cafe

Pasienthotellet ligger på Øya i Trondheim. Det er innendørs forbindelse med Nevrosenteret og resten av sykehuset på Øya. Til sentrum er det ca ti minutters spasertur, og det er gode bussforbindelser til og fra de fleste deler i og nær Trondheim. Barselenheten (barselhotell) til Kvinneklinikken ligger også her.

Sykehusapotekene i Midt-Norge har avdelinger flere steder i Midt-Norge. I Trondheim finner du apoteket her:

Elgesetergate 16
7030 Trondheim
Inngangen til apoteket er i Vangslunds gate 10, like ved Bunnpris.
tlf: 73 86 42 00

Åpningstider og mer informasjon finner du på nettsidene til Sykehusapotekene i Midt-Norge

 

 

Pharmacy:

Phone 73 86 42 00

Read more about the Pharmacy

Merk: Ikke alle avdelinger har callback, men noen enheter har tilbudet om å ringe deg tilbake.  

Mer informasjon om hvordan callback fungerer og hvordan du enklest får hjelp av oss på telefon

 

CALLBACK:

Note: Not all departments at St. Olav have the service to call you back, except for some outpatient clinics and laboratories.

What is callback?

Callback means that the telephone service is open to the public 24 hours so that you can give your message regardless of opening hours.

Remember personal identity number before calling

Please have your personal number - 6 or 11 figures - ready before calling. This will be of great help when we call you back.

If you are calling on behalf of others, for example children, the child's personal number must be entered.

Payment for not meeting

Note that cancellation must be made at least 24 hours before the appointment. Cancellation later than 24 hours before the appointment causes a fee of NOK 640 (in 2016)