Etter operasjonen - tiden på sykehuset
Dere er blitt kastet ut i en ukjent tilværelse som dere kan være uforberedt på. Vi som jobber med dette ønsker at hele familien skal føle seg velkommen og godt ivaretatt. Vi vet at alle nyfødte barn, samme hvor små og syke de er, trenger å ha foreldrene sine hos seg. Det er gjennom samvær mellom foreldre og barn at grunnlaget for et godt liv skapes.
Det å bli kjent med et nyfødt barn som er koblet til overvåkningsutstyr og forskjellig typer behandlingsutstyr, kan være svært utfordrende. Og foreldrene trenger tid og støtte for å venne seg til situasjonen. Foreldre er velkomne hele døgnet, og vi ønsker at de er til stede og gradvis overtar en større del av omsorg og stell av barnet sitt.
Personalet har alltid det medisinske ansvaret for barnet. Barnekirurgene har ansvaret for den kirurgiske behandlingen, og dette er i nært samarbeid med barnelegene som har det daglige ansvaret for barnet. Foreldrene skal ta del i alle viktige beslutninger som gjelder sitt eget barn.
Etter operasjonen - hjemreise
Det er barnets tilstand ved utskrivelsen som avgjør om det er behov for kontroller på sykehuset eller om barnet kan følge vanlige helsestasjonskontroller. Dette vil dere få informasjon før hjemreisen.
Noen barn følges av kirurg og eventuelt barnelege i en viss tid før helsestasjon / fastlege overtar ansvaret.
Noen barn med spesielle tilstander har behov for oppfølging over lang tid, og disse vil følges av det tverrfaglige teamet på sykehuset. Dette gjelder barn med anorektale misdannelser (analatresi), Hirschsprung, øsofagusatresi og kort tarm problematikk. Faggruppene som er med i det tverrfaglige teamet er gjerne barnekirurg, barnelege, fysioterapeut, ernæringsfysiolog, sosionom og psykolog. Det kan inviteres med aktuelle fagpersoner fra kommunen til barnets teamvurdering på sykehuset.
Før hjemreisen vil det bli tatt kontakt med helsesøster. Helsesøster og fastlege mottar skriftlig informasjon om barnet. For barn som har behov for flere tjenester i kommunen, kan det være aktuelt å kalle inn til samarbeidsmøte med flere faggrupper fra kommunen. Dere må gi samtykke til slik kontakt.
Nyfødt intensiv arrangerer foreldremøte ukentlig hvor det gis informasjon og veiledning, og det er mulighet for spørsmål og diskusjon.