HelsaMi
Myocardscintigrafi / Hjertemedisinsk poliklinikk

Nukleærmedisinsk undersøkelse av hjertet

Nukleærmedisinsk undersøkelse kaller vi også myocardscintigrafi, og er en type bildediagnostikk. I forbindelse med undersøkelsen sprøyter vi inn et sporstoff i en av blodårene dine. Sporstoffet inneholder litt radioaktivitet. Videre blir det tatt røntgenbilder for å se fordelingen av det radioaktive stoffet i hjertet. Hensikten med undersøkelsen er å undersøke blodforsyningen til hjertemuskelen og avklare om det foreligger sykdom i hjertets kransarterier, som for eksempel angina pectoris.

Før

Er du gravid eller ammer, skal du ta kontakt med nukleærmedisinsk avdeling så raskt som mulig etter at du har mottatt innkalling til undersøkelse. I de aller fleste tilfeller skal da denne undersøkelsen ikke gjennomføres. Ikke ta med venner/familie som er gravide eller små barn til undersøkelsen.

Kan jeg ta medsiner som vanlig?

Enkelte medikamenter kan du ikke ta før undersøkelsen.

 • Teofyllinpreparater må ikke tas siste tre døgn før undersøkelsesdagen, det dreier seg om følgende medikamenter: Teofyllin®, Theo-Dur®
 • Persantin® må ikke tas dagen før, og undersøkelsesdagen. 
 • Betablokker skal ikke tas kvelden før eller om morgenen undersøkelsesdagen. Det er et av følgende medikamenter: Hemangiol®, Pranolol®, Sotalol®, Metoprolol®, Bloxazoc® Selo-Zok®, Seloken®, Atenolol®, Bisoprolol®, Emconcor®, Brevibloc®, Hypoloc®, Trandate®, Carvedilol®.
Øvrige faste medisiner kan du ta med litt vann om morgenen undersøkelsesdagen.

Faste

Du må ikke drikke kaffe, te eller andre drikker som inneholder koffein (for eksempel energidrikk) siste 24 timer før undersøkelsen. Du kan spise en lett frokost, men skal være fastende de siste to timer før undersøkelsen.

Hva må jeg ta med til sykehuset?

Om du skal til sykkel- eller tredemøllebelastning er det fint at du har på deg tøy og sko som egner seg for fysisk aktivitet. 

Vennligst ikke ha på deg smykker eller andre metallgjenstander når du kommer til undersøkelse.

Under

Undersøkelsen er ofte todelt: vi undersøker blodforsyningen til hjetet både i stressituasjon og i hvilesituasjon. Stressundersøkelsen kan vi gjennomføre enten som en sykkel- eller tredemøllebelastning eller ved at du får et legemiddel som gir samme effekt på blodårene i hjertet ditt som om du hadde syklet/løpt.

Stressundersøkelse

Før stressundersøkelsen legger vi inn en venekanyle i armen din hvor vi kan sette det radioaktive stoffet og eventuelle legemidler. Du får ledninger koblet til overkroppen for at vi kan følge med på hjerterytmen din underveis i undersøkelsen. Vi følger også med på blodtrykket ditt.


Når hjertet ditt er tilstrekkelig belastet sprøyter vi inn det radioaktivt merkede stoffet inn i venekanylen. Stoffet blir raskt tatt opp i hjertet ditt og vi kan se hvordan blodforsyningen til hjertet ditt er under belastning. Vi fortsetter belastningen en liten stund til etter at vi har satt stoffet.


Etter belastningen skal vi ta røntgenbilder av hjertet ditt. Før det bør du drikke og spise litt. Dette gir bedre kvalitet på bildene. Bildene blir tatt på nukleærmedisinsk avdeling, som ligger i kjelleren i Gastrosenteret. Det vil si at du må gå over dit, og time der er allerede bestilt.


Hvileundersøkelse

Hvileundersøkelsen tar vi som oftest en uke etter at du har vært på stressundersøkelse. Du skal da møte opp direkte på nukleærmedisinsk avdeling, og trenger ikke gå innom hjertemedisinsk poliklinikk.


Vi setter inne en venekanyle på armen din. Der sprøyter vi inn det radioaktivt merkede stoffet mens du sitter i ro. Stoffet blir tatt opp i hjertet ditt og vil vise oss hvordan blodforsyningen til hjertet ditt er i hviletilstand. Ventetid før vi kan ta bilder av hjertet ditt kan være fra 30 - 90 minutter etter at du fikk stoffet.


Bildene av hjertet ditt blir tatt ved hjelp av et gammakamera, og det tar omtrent 15 - 30 minutter hver gang. Det blir koblet til ledninger på deg for å registrere hjerterytmen din. Det er viktig at du ligger stille mens bildene blir tatt.


Etter

Du kan reise hjem når undersøkelsen er ferdig.  

Bildene blir etterbehandlet og gransket av leger både ved avdeling for nukleærmedisin og hjertemedisin. Du får skriftlig orientering om resultatet, og hva vi anbefaler videre. Resultatene og våre anbefalinger går også som kopi til fastlegen din.

Det tar noen timer før den lille mengden radioaktivitet er ute av kroppen din.

Kontaktinformasjon

Adresse til St. Olavs hospital

Postadresse

​Sykehuset har en felles postadresse for alle avdelinger og enheter. Se under (sett inn navnet på mottaker/avdeling/person):

​St. Olavs hospital HF
[avdeling/mottaker]
Postboks 3250 Torgarden
7006 Trondheim

 

Besøksadresse/oppmøtested

Vi har mange avdelinger og mange lokasjoner i Trøndelag. Du finner besøksadressen til hvert enkelt avdeling her:


Kart

Parkering Øya

Telefon sentralbord

Sentralbord: 72 57 30 00
Sentralbord Røros sykehus: 72 82 33 00

Transport Øya

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved St. Olavs hospital med buss, og noen steder med tog. Her finner du beskrivelse av transporttilbud og lenker inn dit.

For St. Olavs hospital på Øya gjelder dette:
 

Tog

Nærmeste holdeplass for toget er Marienborg stasjon med kort gangavstand til sykehuset på Øya. Det er bussforbindelse til St. Olav fra Trondheim Sentralstasjon.
 

Flybuss

Værnesekspressen og Flybussen stopper ved Studentersamfundet på vei til og fra flyplassen. Det er ca 35 km fra Trondheim sentrum og til flyplassen.
 

Bussforbindelser regionalt og lokalt

For de fleste lokale bussene er Studentersamfundet i Elgeseter gate nærmeste holdeplass til sykehuset på Øya. Dette gjelder også regionbussene.

Men merk at flere bussruter også går innom St. Olav på Øya. 


Praktisk informasjon

Apotek

​Sykehusapoteket ligger i Kunnskapssentret​

Åpningstider:
 • Mandag - Fredag: 0900 - 1900
 • Lørdag: 1000 - 1400
Telefon 73 86 42 00
 

Besøkstid/visittid

​Besøkstidene varierer fra avdeling til avdeling. Flere avdelinger har åpen besøkstid, og da kan du avtale besøk med personalet på den enkelte avdeling. Det kan være lurt å undersøke besøkstidene ved den enkelte avdeling på forhånd.

Røros sykehus har åpen besøkstid, men ta gjerne kontakt med sengeposten ved spørsmål på telefon 72 82 32 91.Betaling/egenandeler - gebyr / ikke møtt til time

Blodprøve

E-post til sykehuset

​Du har mulighet til å kontakte sykehuset via e-post. Se kontaktinformasjon nederst på siden.

Henvendelser med helse- eller personopplysninger skal ikke sendes på e-post til St. Olavs hospital. Sykehuset besvarer ikke slike spørsmål via e-post.  Vi ber om at dette overholdes for å hindre at helse- og personopplysninger publiseres og at sensitive opplysninger sendes til uvedkommende.


Fotografering, filming og lydopptak på St. Olav

Hvis du skal fotografere eller filme på St. Olavs, må du tenke gjennom om ​det er lovelig.

​Les mer om fotografering, filming og lydopptak på St. Olav


Henvisning til behandling og undersøkelse

​Normalt er det fastlegen som henviser til en avdeling på sykehuset. Hvis avdelingen ikke har oppgitt noe annet, så må du kontakte din fastlege for å få hjelp.

Internett og Wi-Fi

St. Olavs hospital tilbyr et trådløst gjestenett som heter HMNGuest. Gjestenettet er tilgjengelig ved alle sykehusets lokasjoner i hele regionen. 
 • Koble til deg trådløsenettet HMNGuest.
 • Åpne nettleseren og følg veiledningen.
 • Du vil få en SMS med brukernavn og passord. 
 • Passord er gyldig i én uke.

Kiosk, butikker, blomster og frisør

Kiosker:

 

Butikker:

 • Bunnpris storbutikk ligger i Elgesetergate 18
 • Coop Prix  ligger i ​Klostergata 46

Blomster:

Kioskene på Øya-området selger friske blomster.

 

Frisør

​​​Den private frisørsalongen har to avdelinger, og er åpen for alle:

 • Gastrosenteret, 1. etasje
 • Øya Helsehus, 1.etasje

Telefon: 72 82 54 14

​Frisørene kan komme opp i avdelingen om du ikke kommer deg ned til frisørsalongen.

Legevakt Trondheim

Legevaktene driftes av kommunene.

 • Adresse: Mauritz Hansens gate 4, Øya, Trondheim.
  (ved siden av Øya helsehus og vis á vis Pasienthotellet).
   
 • Telefon: 116117
Legevakta driftes ikke av St. Olavs hospital. Alle henvendelser ang. Legevakta må rettes til Trondheim kommune.

Mat og servering

Vi har flere spisesteder på sykehuset.

 • Det finnes spisested i lokalene til Klinikk for rus og avhengighetsmedisin i Klostergata. 

Oversikt over ansatte

​Vi publiserer ikke oversikt over alle ansatte på sykehuset.

Her finner du oversikt over ledelsen på sykehuset:

 

Røyking

Det er ikke tillatt å røyke på sykehusets område. Kiosker inne på sykehusområder selger ikke tobakksvarer.

Tobakksskadeloven (også kalt røykeloven) forbyr også bruk av e-sigaretter, både med og uten nikotin.

Om røykeloven og røykeforbudet (Helsedirektoratet)

Vi ringer tilbake (callback)

Merk: Ikke alle avdelinger har callback, men noen enheter har tilbudet om å ringe deg tilbake.  

Mer informasjon om hvordan callback fungerer og hvordan du enklest får hjelp av oss på telefon

Relaterte artikler

Fant du det du lette etter?