Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Kronisk bihulebetennelse med og uten polypper

Kronisk bihulebetennelse er en vanlig lidelse i den voksne befolkningen. Man kan ha kronisk bihulebetennelse med og uten polypper. Operasjon kan bli aktuelt når medikamentell behandling er forsøkt uten å gi ønsket effekt.

Henvisning og vurdering

Før fastlegen eventuelt henviser deg videre til sykehuset, skal du bruke nesesteroider i 3 måneder. Hvis du da fortsatt har plager, vil det bli tatt CT-røntgen av bihulene dine. Dette for å bekrefte diagnosen.

Henvisningen sendes fra fastlegen og prioriteres av øre-nese-hals-lege som vurderer om du får tilbud om behandling ved sykehuset eller ikke.

Dine timeavtaler

Vår erfaring er at du blir spart for bekymringer og overraskelser hvis du på forhånd vet hva som skal skje. Vi vil derfor oppfordre deg til å lese denne informasjonen før du kommer til time.

Innkalling kommer elektronisk. Dersom timen ikke kan benyttes, avbestill snarest og senest innen kl 12.00 siste hverdag før avtalen. Hvis dere ikke møter og timen ikke avbestilles, belastes derer med et gebyr.

 

 

Utredning

De fleste pasientene kan behandles med nesespray, nasale steroider og har ikke behov for operasjon. Noen pasienter trenger kurer med Prednisolon-tabletter og antbiotika for å bli bedre. Når medikamentell behandling er forsøkt uten å gi den ønskede ettekten, kan operasjon bli aktuelt for de som plages mye.

Utredning gjøres ved Øre-nese-hals-poliklinikken og utføres av lege og sykepleier. 

I tillegg vil det bli gjort en scop-undersøkelse av nesen din. Et scop en en tynn kikkert med lys som brukes for å se inn i nesen. Det vil også tatt ulike nesetester, og du vil få en forespørsel om deltakelse i Kvalitetsregister.
 
Du skal ikke bruke hurtigavsvellende nesespray (Otrivin, Zymelin ol.) de siste 12 timene før undersøkelsene.

 

Under

Når medikamentell behandling ikke gir ønsket effekt, blir det aktuelt med operasjon. Antatt ventetid fra utredning til behandling prioriteres etter alvorlighetsgrad, alt fra akutte tilstander hvor operasjon gjøres innen få dager.

Målet med operasjon er å åpne opp slik at nese og bihuler blir ventilert. Dette vil medføre at du puster bedre med nesen, det blir mindre snørr/slim i nesen, presset i bihulene blir mindre og luktesansen vil bli bedre for en del pasienter. I tillegg vil du få mindre plager med bihulebetennelser. Forventet effekt av inngrepet vil merkes av de fleste allerde etter 2-4 uker.

Operasjon nesepolypper og/eller bihulebetennelse

Etter

Kontroller etter operasjon:

  1. kontroll: 5-7 dager etter operasjon (tampongfjerning hos sykepleier)
  2. kontroll: ca. 10-14 dager etter operasjon (opprensking hos lege)
  3. avsluttende kontroll: ca. 6 mnd. etter operasjon (sykepleier ringer deg på telefon

Vær oppmerksom

Komplikasjoner forekommer sjelden. Litt blodsiv fra nesen er normalt de første 12 dagene etter operasjonen. 1 av 100 pasienter kan få større blødninger. Infeksjon kan forekomme hos ca. 2-5 % av pasientene. Symptomer på infeksjon kan være økende smerte, hevelse og feber. Svært sjelden (1 av 1000) kan det oppstå synsforstyrrelse eller skade på øyet i forbindelse med operasjonen. På grunn av at bihulene ligger svært nær hjernen, kan det forekomme lekkasje av hjernevæske (1 av 200-500). Hvis det skulle skje, må det opereres på nytt for å lukke lekkasjen.

Kontakt

Nevrosenteret Avdeling for øre-nese-hals

Kontakt Avdeling for øre-nese-hals

Oppmøtested

Nevrosenteret
Harald Hardrådes gate 5

Nevrosenteret

Nevrosenteret

Harald Hardrådes gate 5

Trondheim

Transport

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved St. Olavs hospital med buss, og noen steder med tog. Her finner du beskrivelse av transporttilbud og lenker inn dit.

For St. Olavs hospital på Øya gjelder dette:
 

Tog

Nærmeste holdeplass for toget er Marienborg stasjon. Det er kort gangavstand til sykehuset på Øya. Det går også buss mellom Øya og Trondheim Sentralstasjon.
 

Flybuss

Værnesekspressen stopper ved Studentersamfundet på vei til og fra flyplassen. Det er ca 35 km fra Trondheim sentrum og til flyplassen.
 

Bussforbindelser regionalt og lokalt

For de fleste lokale bussene er Studentersamfundet i Elgeseter gate nærmeste holdeplass til sykehuset på Øya. Dette gjelder også regionbussene.

Merk: noen bussruter også går innom St. Olav på Øya. 

Se nettsidene til AtB for flere detaljer om busstilbudet til St. Olavs hospital

Praktisk informasjon

Kiosker:

 

Butikker:

  • Bunnpris storbutikk ligger i Elgesetergate 18
  • Coop Prix  ligger i ​Klostergata 46

 

Blomster:

Kioskene på Øya-området selger friske blomster.

 

Frisør:

​​​Den private frisørsalongen ligger i Gastrosenteret.
Telefon: 72 82 54 14

 

Shops within the Hospital area at Øya:

Bunnpris, located in Elgesetergate 18 Coop Prix in Klostergata 46

Vi har flere spisesteder på sykehuset:

Oversikt over alle våre spisesteder med åpningstider

Spisestedene i Øya helsehus og i MTFS drives av SiT

  • Det finnes spisested i lokalene til Klinikk for rus og avhengighetsmedisin i Klostergata. 

 

 

There are several places to eat in the hospital:

"Mat og cafe" at St. Olavs hospital offers a variety of food in the centers at Øya, at Lian and in the local hospitals in Røros and Orkdal.

"SiT" on behalf of the NTNU, runs cafes at Øya helsehus and in the Fred Kavli building. 

There is also a cafe in Clinic of Substance Use and Addiction Medicine (Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin) Departments in Klostergata 48.

​Read more: Mat og cafe

Pasienthotellet ligger på Øya i Trondheim. Det er innendørs forbindelse med Nevrosenteret og resten av sykehuset på Øya. Til sentrum er det ca ti minutters spasertur, og det er gode bussforbindelser til og fra de fleste deler i og nær Trondheim. Barselenheten (barselhotell) til Kvinneklinikken ligger også her.

Sykehusapotekene i Midt-Norge har avdelinger flere steder i Midt-Norge. I Trondheim finner du apoteket her:

Elgesetergate 16
7030 Trondheim
Inngangen til apoteket er i Vangslunds gate 10, like ved Bunnpris.
tlf: 73 86 42 00

Åpningstider og mer informasjon finner du på nettsidene til Sykehusapotekene i Midt-Norge

 

 

Pharmacy:

Phone 73 86 42 00

Read more about the Pharmacy

Merk: Ikke alle avdelinger har callback, men noen enheter har tilbudet om å ringe deg tilbake.  

Mer informasjon om hvordan callback fungerer og hvordan du enklest får hjelp av oss på telefon

 

CALLBACK:

Note: Not all departments at St. Olav have the service to call you back, except for some outpatient clinics and laboratories.

What is callback?

Callback means that the telephone service is open to the public 24 hours so that you can give your message regardless of opening hours.

Remember personal identity number before calling

Please have your personal number - 6 or 11 figures - ready before calling. This will be of great help when we call you back.

If you are calling on behalf of others, for example children, the child's personal number must be entered.

Payment for not meeting

Note that cancellation must be made at least 24 hours before the appointment. Cancellation later than 24 hours before the appointment causes a fee of NOK 640 (in 2016)