Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Narkose, ungdom

Narkose er en bedøvelse (anestesi) som virker i hele kroppen. Du blir smertefri, sover og kroppen blir helt slapp. Vi bruker narkose dersom det av ulike årsaker ikke er mulig å gjennomføre operasjonen med lokalbedøvelse. For at vi skal kunne gjennomføre en operasjon med narkose, er det viktig at du faster og følger alle forberedelsene.

FØR

Viktig å vite før bedøvelse, narkose og operasjon

Det er viktig at du er så frisk som mulig før du legges i narkose. Ved akutt sykdom som feber, forkjølelse, oppkast etc er det viktig at du/dine foreldre/verge gir beskjed til den avdelingen hvor du skal møte opp. Har du en kronisk sykdom, bør den være så optimalt behandlet som mulig.

Hvis du bruker medisiner bør du ta med medisinene og en oppdatert liste med dosering til sykehuset. Anestesipersonell må opplyses om alle medisiner du bruker. Hvis du har medisinsk utstyr, som f.eks maskin til pustestøtte, bør du ta det med på operasjonsdagen.

Anestesipersonell ønsker å vite om du har noen allergier

Du bør ikke ta med smykker, klokke, ringer, ørepynt eller piercing til sykehuset. Du kan ikke ha sminke eller neglelakk på operasjonsstuen.

Du vil motta informasjon fra sykehuset om når du skal slutte å spise og drikke før narkosen. Det er viktig at du følger disse instruksjonene! Vanligvis skal man ikke spise eller drikke i minst 6 timer før narkosen.

Du skal heller ikke røyke, snuse eller tygge tyggegummi på operasjonsdagen.

UNDER

Ta gjerne på komfortable klær som du ikke er så redd for. Det kan være lurt å ta med et eget klesskift til hjemreisen.

Ofte må du ha på sykehusklær under operasjonen, men vanligvis kan du ha på eget undertøy.

Det er ofte en god del venting på sykehuset. Det er lurt å ta med noe å fordrive tiden med. Du kan ikke ta med mobiltelefon inn på operasjonsstuen.

Mange gruer seg til narkosen, og da vil man få tilbud om beroligende medisin. Denne medisinen kan man innta på forskjellige måter, enten som drikke, en nesespray eller en tablett. Noen vil også få smertestillende tabletter før narkosen, dette vil sykepleier på sengepost gi deg, om det skulle være aktuelt.

En person i en sykehusseng
Dette er Jonas. Han får narkose gjennom en maske som du holder foran nese og munn. Det er ikke vondt. Foto: St. Olavs hospital

På operasjonsavdelingen

Det er en anestesilege og en anestesisykepleier som har ansvaret for deg mens du sover i narkose. Du vil bli koblet til overvåkningsutstyr før narkosen starter. De vil spørre deg om du er frisk, om du bruker faste medisiner eller om du har noen kjente allergier. De kan svare deg hvis du har spørsmål om narkosen.

Innledning av narkose

I samråd med anestesipersonell vil det bli avgjort hvordan narkosen din skal innledes. Det kan være enten med maske, hvor du puster inn narkosegass, eller via en venekanyle. En venekanyle er et tynt rør av plast som plasseres inn i en blodåre (vene). Vanligvis legges venekanylen på oversiden av hånden eller i albuen. Før du kommer til operasjonsavdelingen kan du få en bedøvende krem/plaster (EMLA™), som gjør at stikket nesten ikke kjennes. Hvis du får narkosen via en maske, vil venekanylen legges mens du sover. Venekanylen kan brukes til å gi deg væske og/eller medisiner så lenge som du trenger det før, under og etter operasjonen.

Ofte er en forelder/verge med inn på operasjonsstuen til du sovner.  

ETTER

Du sovner og våkner inne på operasjonsavdelingen, men det er ikke sikkert du kommer til å huske noe av oppvåkningen. Du vil bli flyttet i seng til recovery/oppvåkningen etter operasjonen, og her blir du til vi ser at du har det bra. Noen reiser hjem direkte fra recovery, mens andre skal overnatte på sykehuset og blir da ført videre til sengeposten.

Anestesipersonell gir og planlegger for din smertelindring underveis og etter operasjonen. Ved enkelte operasjoner kan det bli aktuelt med bedøvelse av en eller flere nerver for god smertelindring. Da kan det være at du føler at den delen av kroppen er nummen i etterkant. Du vil bli informert om det er aktuelt for deg.

Det er viktig at du gir beskjed hvis du kjenner smerter etter operasjonen, så vi kan hjelpe deg så godt som mulig.

Hvordan du føler deg etter operasjonen kan være avhengig av hvilket type inngrep du har fått gjennomført. Den første tiden etter narkosen vil du nok føle deg trøtt. Opplever du ubehag eller problemer, bør du gi beskjed til personalet.

Det er normalt etter en operasjon å kjenne på:

  • Sår hals
  • Smerter fra der man er operert
  • Kvalme/oppkast
  • Ristinger/skjelvinger i kroppen

Når du kan spise/drikke vil avhenge av hvilket type inngrep du har fått utført. Du vil få beskjed av personalet om du kan begynne å spise/drikke igjen. Om du ikke kan spise/drikke vil du få væske tilført gjennom venekanylen.

Du må bli på sykehuset til vi ser at du er godt smertelindret og at det er trygt for deg å reise hjem. De fleste kan reise hjem samme dag som operasjonen er utført.