HelsaMi
Ortopedisk avdeling Øya

Meniskoperasjon, reparasjon

Reparasjon av menisk blir oftest utført hos yngre personer og ved forholdsvis ferske meniskskader. Dersom det samtidig er skader på leddbånd som gir et ustabilt kne, blir dette vanligvis reparert i det samme inngrepet. Operasjonen blir utført som dagkirurgisk inngrep. Det betyr at du møter opp, blir operert og reiser hjem samme dag. Innledning

Illustrasjon av kneets anatomiFør

Faste

Før operasjonen må du faste. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, tygge tyggegummi/drops, snuse eller røyke. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste og røyking, kan du risikere at vi må utsette operasjonen.

Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før planlagt operasjon. Unngå røyk, snus, tyggegummi og sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (maks. 150 ml).

Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen.

Under

Operasjonen blir oftest utført i narkose med tillegg av lokalbedøvelse. Enkelte pasienter blir operert i spinalbedøvelse.

Operasjonen blir utført gjennom små snitt i huden. Ved hjelp av kamera får vi god oversikt over kneleddet og kan gjøre operasjon på menisker, brusk eller korsbånd. Dersom vi ser at menisken kan repareres vil vi alt etter skadetype sy tilbake menisker som har løsnet fra festet sitt eller sy sammen skadet meniskvev.  

Under operasjonen blir kneet skylt med vann. Det kan derfor være hovent og stivt etterpå. De små hudsnittene syr vi vanligvis ikke, men av og til velger operatøren å gjøre dette. Da må stingene fjernes etter ca. 2 uker.
Etter

Etter operasjonen kan du reise hjem. Før du forlater sykehusetr får du god informasjon om den videre oppfølgingen. Du må ha følge på hjemtur av en voksen person, og kan ikke selv være sjåfør.

Ved utreise får du resept på smertestillende/betennelsesdempende medisin (elektronisk resept). 

Etter operasjonen har du en stor bandasje rundt kneet. Denne skal du bytte til små sterile plaster etter 2-3 dager. Sårene må du holde tørre til de er grodd, eller til stingene er fjernet.

Det tar tid før meniskreparasjonen er grodd. I denne perioden må du avlaste kneet ved å bruke krykker. De første 6-8 ukene kan du belaste beinet ca. 20 kg og du skal ikke bøye kneet mer enn 90 grader. Du skal de neste 6 ukene, det vil si 12 uker etter operasjonen, unngå belastning når kneet er bøyd mer enn 90 grader og unngå vridning på belastet kne. Det er viktig at bevegelsestrening innenfor gitte rammer starter umiddelbart etter operasjon.

For de fleste er det lite smerter og hevelse i kneet etter en slik operasjon, men i enkelte tilfeller er det forhold i kneet som kan gi økte plager. Da kan du benytte isbehandling eller legge beinet høyt. Du må kontakte lege for vurdering dersom du får ekstra sterke smerter, feber, spreng eller rødme rundt kneet eller i leggen. 

Du må regulere fysisk aktivitet etter hvordan kneet reagerer. Det vil si at du bør unngå belastning som gir økt smerte og hevelse. Vi anbefaler at du starter trening med veiledning av fysioterapeut etter ca. en uke. Du må selv bestille time.

Sykmelding

Behovet for sykmelding vil variere etter hvilken belastning du har i arbeidshverdagen din og hvordan kneet reagerer på operasjonen.

Du må ta hensyn til at du de første seks ukene ikke får belaste beinet, og at du de neste seks ukene ikke får bøye det mer enn 90 grader med belastning. Har du et knebelastende yrke kan du derfor ha behov for sykmelding hele denne perioden.

Kontaktinformasjon

Adresse til St. Olavs hospital

Postadresse

​Sykehuset har en felles postadresse for alle avdelinger og enheter. Se under (sett inn navnet på mottaker/avdeling/person):

​St. Olavs hospital HF
[avdeling/mottaker]
Postboks 3250 Torgarden
7006 Trondheim

 

Besøksadresse/oppmøtested

Vi har mange avdelinger og mange lokasjoner i Trøndelag. Du finner besøksadressen til hvert enkelt avdeling her:


Kart

Parkering Øya

Telefon sentralbord

Sentralbord: 72 57 30 00
Sentralbord Røros sykehus: 72 82 33 00

Transport Øya

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved St. Olavs hospital med buss, og noen steder med tog. Her finner du beskrivelse av transporttilbud og lenker inn dit.

For St. Olavs hospital på Øya gjelder dette:
 

Tog

Nærmeste holdeplass for toget er Marienborg stasjon med kort gangavstand til sykehuset på Øya. Det er bussforbindelse til St. Olav fra Trondheim Sentralstasjon.
 

Flybuss

Værnesekspressen og Flybussen stopper ved Studentersamfundet på vei til og fra flyplassen. Det er ca 35 km fra Trondheim sentrum og til flyplassen.
 

Bussforbindelser regionalt og lokalt

For de fleste lokale bussene er Studentersamfundet i Elgeseter gate nærmeste holdeplass til sykehuset på Øya. Dette gjelder også regionbussene.

Men merk at flere bussruter også går innom St. Olav på Øya. 


Praktisk informasjon

Apotek

​Sykehusapoteket ligger i Kunnskapssentret​

Åpningstider:
 • Mandag - Fredag: 0900 - 1900
 • Lørdag: 1000 - 1400
Telefon 73 86 42 00
 

Besøkstid/visittid

​Besøkstidene varierer fra avdeling til avdeling. Flere avdelinger har åpen besøkstid, og da kan du avtale besøk med personalet på den enkelte avdeling. Det kan være lurt å undersøke besøkstidene ved den enkelte avdeling på forhånd.

Røros sykehus har åpen besøkstid, men ta gjerne kontakt med sengeposten ved spørsmål på telefon 72 82 32 91.Betaling/egenandeler - gebyr / ikke møtt til time

Blodprøve

E-post til sykehuset

​Du har mulighet til å kontakte sykehuset via e-post. Se kontaktinformasjon nederst på siden.

Henvendelser med helse- eller personopplysninger skal ikke sendes på e-post til St. Olavs hospital. Sykehuset besvarer ikke slike spørsmål via e-post.  Vi ber om at dette overholdes for å hindre at helse- og personopplysninger publiseres og at sensitive opplysninger sendes til uvedkommende.


Fotografering, filming og lydopptak på St. Olav

Hvis du skal fotografere eller filme på St. Olavs, må du tenke gjennom om ​det er lovelig.

​Les mer om fotografering, filming og lydopptak på St. Olav


Henvisning til behandling og undersøkelse

​Normalt er det fastlegen som henviser til en avdeling på sykehuset. Hvis avdelingen ikke har oppgitt noe annet, så må du kontakte din fastlege for å få hjelp.

Internett og Wi-Fi

St. Olavs hospital tilbyr et trådløst gjestenett som heter HMNGuest. Gjestenettet er tilgjengelig ved alle sykehusets lokasjoner i hele regionen. 
 • Koble til deg trådløsenettet HMNGuest.
 • Åpne nettleseren og følg veiledningen.
 • Du vil få en SMS med brukernavn og passord. 
 • Passord er gyldig i én uke.

Kiosk, butikker, blomster og frisør

Kiosker:

 

Butikker:

 • Bunnpris storbutikk ligger i Elgesetergate 18
 • Coop Prix  ligger i ​Klostergata 46

Blomster:

Kioskene på Øya-området selger friske blomster.

 

Frisør

​​​Den private frisørsalongen har to avdelinger, og er åpen for alle:

 • Gastrosenteret, 1. etasje
 • Øya Helsehus, 1.etasje

Telefon: 72 82 54 14

​Frisørene kan komme opp i avdelingen om du ikke kommer deg ned til frisørsalongen.

Legevakt Trondheim

Legevaktene driftes av kommunene.

 • Adresse: Mauritz Hansens gate 4, Øya, Trondheim.
  (ved siden av Øya helsehus og vis á vis Pasienthotellet).
   
 • Telefon: 116117
Legevakta driftes ikke av St. Olavs hospital. Alle henvendelser ang. Legevakta må rettes til Trondheim kommune.

Mat og servering

Vi har flere spisesteder på sykehuset.

 • Det finnes spisested i lokalene til Klinikk for rus og avhengighetsmedisin i Klostergata. 

Oversikt over ansatte

​Vi publiserer ikke oversikt over alle ansatte på sykehuset.

Her finner du oversikt over ledelsen på sykehuset:

 

Røyking

Det er ikke tillatt å røyke på sykehusets område. Kiosker inne på sykehusområder selger ikke tobakksvarer.

Tobakksskadeloven (også kalt røykeloven) forbyr også bruk av e-sigaretter, både med og uten nikotin.

Om røykeloven og røykeforbudet (Helsedirektoratet)

Vi ringer tilbake (callback)

Merk: Ikke alle avdelinger har callback, men noen enheter har tilbudet om å ringe deg tilbake.  

Mer informasjon om hvordan callback fungerer og hvordan du enklest får hjelp av oss på telefon

Fant du det du lette etter?