Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Lumbal spinal stenose

Smerter i ryggen er svært vanlig. 60-80% av befolkningen får ryggsmerter en eller flere ganger i livet. Utstrålende smerte fra ryggen til bena kan være forårsaket av et trykk mot en nerverot i ryggkanalen på grunn av aldersforandringer (forkalkning) eller prolaps. Det er ikke gjort sikre studier på forekomst i Norge, men studier fra utlandet tyder på at andelen med symptomgivende spinal stenose er ca. 10% hos de over 50 år

Årsaken til Lumbal spinal stenose (LSS) kan være flere, men den vanligste er aldersforandringer: påleiringer på bueledd, fortykkelse av leddbånd (ligamentum flavum) og bukning av mellomvirvelskiven. Forskyvning mellom virvlene (spondylolistese) kan også bidra til at det blir trangt i ryggkanalen. Dette kan gi symptomer, noe som er vanligst i alderen over 60 år. Unntaksvis kan tilstanden opptre hos yngre personer som følge av en medfødt tranghet i spinalkanalen.

LSS kan påvirke nervene som går til beina og gi symptomer som smerter, nummenhet og kraftsvikt. Det typiske bildet er at symptomene kommer når man går eller står og blir borte når man bøyer seg framover, eller setter seg ned. Dette skyldes at man ved å bøye seg framover får bedre plass til nervene i ryggkanalen. Av og til forsterkes de utstrålende smertene når man lener seg bakover.Den medisinske betegnelsen på disse symptomene er neurogen intermitterende klaudikasjon som betyr varierende smerter ved gange. Ryggsmerter kan også være en del av symptombildet, men ikke alltid. Symptomene utvikler seg som regel langsomt over år.

Det er ikke gjort sikre studier på forekomst i Norge, men studier fra utlandet tyder på at andelen med symptomgivende spinal stenose er ca. 10% hos de over 50 år. 

Pasientens sykehistorie og symptomer er viktigst for å stille rett diagnose. Diagnosen kan  bekreftes eller avkreftes på MR. Innsnevring i spinalkanalen vist på MR gir ikke alltid symptomer, og er et vanlig funn hos eldre mennesker. Dette sees ikke på vanlig røntgen. 

LSS preges gjerne av lange stabile perioder eller en langsom forverring av symptomer. Resultatene av kirurgisk behandling er gode og gir de fleste pasienter betydelig bedre funksjon og livskvalitet. Tilstanden er den vanligste årsak til operasjon i ryggen i Skandinavia.



Henvisning og vurdering

Henvisningen blir sendt fra fastlegen til spesialist ved sykehuset som vurderer den.

MR bilder sammen med sykehistorie er viktig for spesialisten som vurderer din tilstand.

En nevrologisk undersøkelse er nødvendig for å si noe om hvilke områder i nervesystemet som er påvirket.

Sammenstilling av kliniske funn i MR bilder og den nevrologiske undersøkelsen opp mot sykehistorie gir grunnlag for vurdering av videre behandling.

LSS kan gå fra milde symptomer, der det ikke er nødvending med behandling, til symptomer som går sterkt ut over funksjon og livskvalitet. Ved milde til moderate symptomer kan opptrening prøves, og noen studier har vist at det kan ha effekt.

Kirurgisk behandling er mulig hos de uten effekt av trening, eller der symptomene er så uttalte at man finner kirurgisk behandling hensiktsmessig. I de fleste tilfeller er det riktig at symptomene har vært tilstede i minst 6 mnd før man vurderer operasjon.

Nasjonal prioriteringsveileder

Utredning


Behandling

Kirurgisk inngrep

Prinsippet for operasjon er å lage plass til nervene ved å fjerne leddbånd, ben og evt mellomvirvelskive som klemmer på nerverøttene. Hvis det foreligger en forskyvning av ryggvirvlene (spondylolistese) vurderes av og til samtidig avstivning med skruer og plater.

Operasjonen kan som oftest utføres gjennom en liten åpning ved å lage et ca 4-5 cm langt hudsnitt på ryggen. 

Det benyttes som regel mikroskop og spesielle instrumenter.  Under operasjonen utvides ryggkanalen ved at virvelbuen fjernes helt eller delvis. Dette må av og til gjøres på flere nivå, noe som krever et større hudsnitt. Man utvider også sidehullene i virvelsøylen for å skaffe bedre plass for nervene som går ned til bena. Operasjonstiden varierer, men er vanligvis ca 1 – 1 ½ time.

Risiko

Ingen operasjon er risikofri. Blødninger og skade på nerver er sjeldne komplikasjoner, men kan skje. Det brukes mikroskop under operasjonen for å minske risikoen. Sårinfeksjon kan forekomme som ved alle kirurgiske inngrep. Inngrepet gjøres i narkose.


Oppfølging

Etter operasjon er det vanlig med sykehusinnleggelse i 1-3 døgn for observasjon.

Vær oppmerksom

Viktig!

Når bør du oppsøke hjelp?
Når sykdomsbildet ditt forandrer seg og du føler deg utrygg på hva det kan være.
Smertene er sterke og smertestillende tabletter eller avlastning av ryggen ikke er nok.
Du merker økende problem med nedsatt muskelkraft
Du får problemer med vannlating eller blir nummen i skrittet.
Skulle noe av dette oppstå, ta kontakt med fastlege/legevakt!

Kontakt

Revmatismehuset Nasjonal kompetansetjeneste for kirurgisk behandling av rygg- og nakkesykdommer

Kontakt Nasjonal kompetansetjeneste for kirurgisk behandling av rygg- og nakkesykdommer

Revmatismehuset

Olav Kyrres gate 6

7030 Trondheim

Transport

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved St. Olavs hospital med buss, og noen steder med tog. Her finner du beskrivelse av transporttilbud og lenker inn dit.

For St. Olavs hospital på Øya gjelder dette:
 

Tog

Nærmeste holdeplass for toget er Marienborg stasjon. Det er kort gangavstand til sykehuset på Øya. Det går også buss mellom Øya og Trondheim Sentralstasjon.
 

Flybuss

Værnesekspressen stopper ved Studentersamfundet på vei til og fra flyplassen. Det er ca 35 km fra Trondheim sentrum og til flyplassen.
 

Bussforbindelser regionalt og lokalt

For de fleste lokale bussene er Studentersamfundet i Elgeseter gate nærmeste holdeplass til sykehuset på Øya. Dette gjelder også regionbussene.

Merk: noen bussruter også går innom St. Olav på Øya. 

Se nettsidene til AtB for flere detaljer om busstilbudet til St. Olavs hospital

Praktisk informasjon

Kiosker:

 

Butikker:

  • Bunnpris storbutikk ligger i Elgesetergate 18
  • Coop Prix  ligger i ​Klostergata 46

 

Blomster:

Kioskene på Øya-området selger friske blomster.

 

Frisør:

​​​Den private frisørsalongen ligger i Gastrosenteret.
Telefon: 72 82 54 14

 

Shops within the Hospital area at Øya:

Bunnpris, located in Elgesetergate 18 Coop Prix in Klostergata 46

Vi har flere spisesteder på sykehuset:

Oversikt over alle våre spisesteder med åpningstider

Spisestedene i Øya helsehus og i MTFS drives av SiT

  • Det finnes spisested i lokalene til Klinikk for rus og avhengighetsmedisin i Klostergata. 

 

 

There are several places to eat in the hospital:

"Mat og cafe" at St. Olavs hospital offers a variety of food in the centers at Øya, at Lian and in the local hospitals in Røros and Orkdal.

"SiT" on behalf of the NTNU, runs cafes at Øya helsehus and in the Fred Kavli building. 

There is also a cafe in Clinic of Substance Use and Addiction Medicine (Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin) Departments in Klostergata 48.

​Read more: Mat og cafe

Pasienthotellet ligger på Øya i Trondheim. Det er innendørs forbindelse med Nevrosenteret og resten av sykehuset på Øya. Til sentrum er det ca ti minutters spasertur, og det er gode bussforbindelser til og fra de fleste deler i og nær Trondheim. Barselenheten (barselhotell) til Kvinneklinikken ligger også her.

 

 

 

Sykehusapotekene i Midt-Norge har avdelinger flere steder i Midt-Norge. I Trondheim finner du apoteket i 1. etasje i Kunnskapssenteret på Øya:

Kart over Øya, Trondheim, med Sykehusapoteket markert.

Åpne kart i eget vindu (Google Maps)

Åpningstider og mer informasjon finner du på nettsidene til Sykehusapotekene i Midt-Norge

 

 

Pharmacy:

Opening hours:

  • Monday - Friday: 09:00 - 19:00
  • Saturday: 1000 - 1400

Phone 73 86 42 00

Read more about the Pharmacy