Lumbal spinal stenose
Smerter i ryggen er svært vanlig. 60-80% av befolkningen får ryggsmerter en eller flere ganger i livet. Utstrålende smerte fra ryggen til bena kan være forårsaket av et trykk mot en nerverot i ryggkanalen på grunn av aldersforandringer (forkalkning) eller prolaps. Det er ikke gjort sikre studier på forekomst i Norge, men studier fra utlandet tyder på at andelen med symptomgivende spinal stenose er ca. 10% hos de over 50 år
Henvisning og vurdering
Henvisningen blir sendt fra fastlegen til spesialist ved sykehuset som vurderer den.
MR bilder sammen med sykehistorie er viktig for spesialisten som vurderer din tilstand.
En nevrologisk undersøkelse er nødvendig for å si noe om hvilke områder i nervesystemet som er påvirket.
Sammenstilling av kliniske funn i MR bilder og den nevrologiske undersøkelsen opp mot sykehistorie gir grunnlag for vurdering av videre behandling.
LSS kan gå fra milde symptomer, der det ikke er nødvending med behandling, til symptomer som går sterkt ut over funksjon og livskvalitet. Ved milde til moderate symptomer kan opptrening prøves, og noen studier har vist at det kan ha effekt.
Kirurgisk behandling er mulig hos de uten effekt av trening, eller der symptomene er så uttalte at man finner kirurgisk behandling hensiktsmessig. I de fleste tilfeller er det riktig at symptomene har vært tilstede i minst 6 mnd før man vurderer operasjon.
Utredning
Behandling
Kirurgisk inngrep
Prinsippet for operasjon er å lage plass til nervene ved å fjerne leddbånd, ben og evt mellomvirvelskive som klemmer på nerverøttene. Hvis det foreligger en forskyvning av ryggvirvlene (spondylolistese) vurderes av og til samtidig avstivning med skruer og plater.
Operasjonen kan som oftest utføres gjennom en liten åpning ved å lage et ca 4-5 cm langt hudsnitt på ryggen.
Det benyttes som regel mikroskop og spesielle instrumenter. Under operasjonen utvides ryggkanalen ved at virvelbuen fjernes helt eller delvis. Dette må av og til gjøres på flere nivå, noe som krever et større hudsnitt. Man utvider også sidehullene i virvelsøylen for å skaffe bedre plass for nervene som går ned til bena. Operasjonstiden varierer, men er vanligvis ca 1 – 1 ½ time.
Risiko
Ingen operasjon er risikofri. Blødninger og skade på nerver er sjeldne komplikasjoner, men kan skje. Det brukes mikroskop under operasjonen for å minske risikoen. Sårinfeksjon kan forekomme som ved alle kirurgiske inngrep. Inngrepet gjøres i narkose.
Oppfølging
Etter operasjon er det vanlig med sykehusinnleggelse i 1-3 døgn for observasjon.
Vær oppmerksom
Viktig!
Når bør du oppsøke hjelp?
Når sykdomsbildet ditt forandrer seg og du føler deg utrygg på hva det kan være.
Smertene er sterke og smertestillende tabletter eller avlastning av ryggen ikke er nok.
Du merker økende problem med nedsatt muskelkraft
Du får problemer med vannlating eller blir nummen i skrittet.
Skulle noe av dette oppstå, ta kontakt med fastlege/legevakt!
Kontakt
Revmatismehuset
Nasjonal kompetansetjeneste for kirurgisk behandling av rygg- og nakkesykdommer
Revmatismehuset
Olav Kyrres gate 6
7030 Trondheim