Utredning og iverksettelse av LTMV gjøres av lungespesialister. Nevrologer, fysikalsk medisinere, primærleger og andre er viktige samarbeidspartnere for å identifisere og henvise aktuelle pasienter til elektiv utredning ved lungeavdelingen.
Grad av pustesvikt, sykdomsforløp og din opplevelse av bedret livskvalitet ved LTMV varierer mellom sykdomsgruppene. Om du skal tilbys LTMV eller ikke, og om denne skal være tilsluttet maske eller trakeostomi, er avhengig av disse faktorene.
Før oppstart av LTMV innkaller vi som regel pasientene direkte til elektiv innleggelse ved lunge overvåkning for samtale, undersøkelser og utredening. Ved noen tilfeller innkaller vi til lungepoliklinikk.
Du skal igjennom følgende undersøkelser før oppstart av LTMV:
Arteriell blodgass
Arteriell blodgass er en blodprøve som brukes til å vurdere lungefunksjon og balansen mellom oksygen og kulldioksid i blodet. Blodprøver blir vanligvis tatt fra en vene. Denne typen blodprøve er litt spesiell fordi vi må ta blod fra en arterie (pulsåre). Oftest bruker vi pulsåren som ligger i håndleddet.
-
Før
Blodprøve av arteriell blodgass krever ingen forberedelser.
-
Under
Legen vil først kjenne med to fingre på undersiden av håndleddet ditt for å finne pulsslagene dine. Deretter blir nålen stukket inn i pulsåren og sprøyten fylles med blod.
Etterpå fjerner vi nålen og du får en kompresjonstape på stikkstedet.
-
Etter
I enkelte tilfeller kan det ta litt tid før det slutter å blø. Dette gjelder spesielt dersom du går på blodfortynnende medisiner. Da vil legen eller sykepleieren holde en kompresjon over stikkstedet til blødningen stopper.
Vær oppmerksom
Det er sjelden risikoforhold og komplikasjoner ved denne undersøkelsen, men blødninger kan forekomme. Dette gjelder spesielt personer som går på blodfortynnende medisiner.
Gå til
Arteriell blodgass
Spirometri
Spirometri er en undersøkelse som måler lungefunksjonen din - både hvor mye luft du får til å puste ut (FVC), og hvor raskt du får til å puste ut luften (FEV1 og PEF).
-
Før
Du blir målt og veid før undersøkelsen.
Nødvendige forberedelser
For at testen skal gi riktigst mulig resultat er det viktig at du gjør noen forberedelser:
- Unngå å spise et større måltid den siste timen før undersøkelsen
- Unngå å bruke tobakk undersøkelsesdagen
- Ikke anstreng deg den siste timen før undersøkelsen
Inhalasjonsmedisin
- Hvis mulig bør du unngå å ta luftveisåpnende inhalasjonsmedisin 6 - 48 timer før undersøkelsen, avhengig av inhalasjonsmedisin.
- Dersom du føler deg dårlig, kan du likevel ta luftveisåpnende inhalasjonsmedisiner. I så fall er det viktig at du da noterer ned tidspunktet du tok medisinen.
- Hvis du bruker inhalasjonssteroider kan du ta dem som vanlig.
Andre medisiner
- Alle andre faste medisiner skal du ta som vanlig
- Noen medisiner kan påvirke resultatet av pusteprøven. Derfor bør du alltid på forhånd opplyse hvilke medisiner du bruker.
Du vil få informasjon om alt dette fra helsepersonell før undersøkelsen.
-
Under
Under undersøkelsen skal du sitte på en stol. Du får på en neseklemme og skal deretter puste gjennom et rør, så mye og så fort du kan. Dette skal du gjøre flere ganger. En sykepleier vil hele tiden forklare hva du skal gjøre. Undersøkelsen er smertefri, men kan oppleves litt ubehagelig. Den kan være slitsom, og du kan bli svimmel og få litt hoste.
Spirometri med reversibilitetstest
Hvis du er tungpustet kan vi ta en ny test for å se om pusten forbedres etter at du har fått luftveisutvidende medisiner. Dette gjøres for å teste medisinens virkning på den enkelte.
-
Etter
Når pusteprøven er gjennomført flere ganger, har vi fått tilstrekkelig informasjon om lungefunksjonen din. Lege vil se over og snakke med deg om resultatet av undersøkelsen.
Gå til
Spirometri
Røntgen av lungene
Røntgen thorax er røntgenbilde av lungene, hjertet, ribbein, hovedpulsåren og midtre del av brystet (mediastinum).
Røntgen thorax er den røntgenundersøkelsen vi gjør oftest.
-
Før
Før undersøkelsen blir du bedt om å kle av deg på overkroppen og fjerne smykker. Brystholder må tas av, men du kan eventuelt ha på en enkel, ettersittende trøye uten mønster, pynt, markerte sømmer eller knapper. Langt hår må settes opp eller samles på hodet.
-
Under
Som regel blir det tatt to bilder, fortrinnsvis stående. Du blir bedt om å trekke pusten dypt inn og holde pusten mens bildet blir tatt. Du må stå helt stille. Ved enkelte problemstillinger kan det være aktuelt å ta tilleggsbilder.
Undersøkelsen tar ett par minutter og er helt smertefri.
-
Etter
Bildene blir beskrevet av en røntgenlege og resultatet sendes henvisende lege.
Gå til
Røntgen av lungene
Ultralyd av hjertet
Ekkokardiografi er en ultralydundersøkelse av hjertet der vi kan se på de ulike hjertekamrene, på hjerteklaffene og på blodgjennomstrømmingen i hjertet.
Vi bruker ekkokardiografi ved utredning av de fleste hjertesykdommer og medfødte hjertefeil og er veldig viktig før en operasjon på hjerteklaffene. Undersøkelsen kan også være nyttig for å se om hjertet pumper godt ved alvorlige sykdommer i andre organer. Vi vurderer hjertemuskelen, hjerteklaffer og de store blodkarene som går til og fra hjertet. Vi vil også kunne måle blodtrykket i lungekretsløpet.
-
Før
Undersøkelsen krever ingen spesielle forberedelser. Du kan spise som vanlig. Eventuelle medisiner tar du som du pleier.
-
Under
Ved undersøkelsen ligge du i sideleie på en benk. Vi holder et lite ultralydinstrument mot brystveggen din, og tar litt gele på huden i dette området.
Opptakene blir gjennomgått nøye og beskrevet av hjertelegen.
Undersøkelsen er smertefri. Enkelte pasienter kjenner imidlertid lett ubehag når vi holder ultralydinstrumentet mot brystveggen.
Undersøkelsen varer vanligvis i 30 ‐ 45 minutter.

Foto: St. Olavs hospital
-
Etter
Etter undersøkelsen kan du reise hjem, eventuelt skal du tilbake til avdelingen hvis du er innlagt. Det er vanlig å få et foreløpig resultat umiddelbart etter undersøkelsen. Vi sender skriftlig svar til henvisende avdeling, sykehus eller fastlege.
Gå til
Ultralyd av hjertet