HelsaMi
Lungemedisinsk avdeling

Langtids mekanisk ventilasjon voksen

Langtids mekanisk ventilasjon (LTMV), eller mekanisk pustestøtte, skal helt eller delvis kompensere for sviktende evne til å puste selv og bidra til at lufttilførselen opprettholdes gjennom kortere eller lengre perioder. Dette er samme behandling som vi tidligere kalte hjemmerespiratorbehandling.

Innledning

Henvisning og vurdering

Henvisningen vurderes av lungespesialist med kompetanse i LTMV. Det er et mål at de fleste pasientene med behov for LTMV skal starte behandling innen 3 måneder etter at henvisningen er mottatt ved sykehuset. Lungespesialist vurderer om du trenger raskere behandling.

Utredning

Utredning og iverksettelse av LTMV gjøres av lungespesialister. Nevrologer, fysikalsk medisinere, primærleger og andre er viktige samarbeidspartnere for å identifisere og henvise aktuelle pasienter til elektiv utredning ved lungeavdelingen.
 
Grad av pustesvikt, sykdomsforløp og din opplevelse av bedret livskvalitet ved LTMV varierer mellom sykdomsgruppene. Om du skal tilbys LTMV eller ikke, og om denne skal være tilsluttet maske eller trakeostomi, er avhengig av disse faktorene.
 
Før oppstart av LTMV innkaller vi som regel pasientene direkte til elektiv innleggelse ved lunge overvåkning for samtale, undersøkelser og utredening. Ved noen tilfeller innkaller vi til lungepoliklinikk.

Du skal igjennom følgende undersøkelser før oppstart av LTMV:

Les mer om Arteriell blodgass

Arteriell blodgass

Arteriell blodgass er en blodprøve som brukes til å vurdere lungefunksjon og balansen mellom oksygen og kulldioksid i blodet. Blodprøver blir vanligvis tatt fra en vene. Denne typen blodprøve er litt spesiell fordi vi må ta blod fra en arterie (pulsåre). Oftest bruker vi pulsåren som ligger i håndleddet.

  1. Før

    Blodprøve av arteriell blodgass krever ingen forberedelser.

  2. Under

    Legen vil først kjenne med to fingre på undersiden av håndleddet ditt for å finne pulsslagene dine. Deretter blir nålen stukket inn i pulsåren og sprøyten fylles med blod.

    Etterpå fjerner vi nålen og du får en kompresjonstape på stikkstedet.

  3. Etter

    I enkelte tilfeller kan det ta litt tid før det slutter å blø. Dette gjelder spesielt dersom du går på blodfortynnende medisiner. Da vil legen eller sykepleieren holde en kompresjon over stikkstedet til blødningen stopper.

Vær oppmerksom

Det er sjelden risikoforhold og komplikasjoner ved denne undersøkelsen, men blødninger kan forekomme. Dette gjelder spesielt personer som går på blodfortynnende medisiner.

Gå til Arteriell blodgass

Les mer om Spirometri

Spirometri

Spirometri er en undersøkelse som måler lungefunksjonen din - både hvor mye luft du får til å puste ut (FVC), og hvor raskt du får til å puste ut luften (FEV1 og PEF).

  1. Før

    Du blir målt og veid før undersøkelsen.  

    Nødvendige forberedelser

    For at testen skal gi riktigst mulig resultat er det viktig at du gjør noen forberedelser:

    • Unngå å spise et større måltid den siste timen før undersøkelsen
    • Unngå å bruke tobakk undersøkelsesdagen
    • Ikke anstreng deg den siste timen før undersøkelsen
    Inhalasjonsmedisin
    • Hvis mulig bør du unngå å ta luftveisåpnende inhalasjonsmedisin 6 - 48 timer før undersøkelsen, avhengig av inhalasjonsmedisin.
    • Dersom du føler deg dårlig, kan du likevel ta luftveisåpnende inhalasjonsmedisiner. I så fall er det viktig at du da noterer ned tidspunktet du tok medisinen. 
    • Hvis du bruker inhalasjonssteroider kan du ta dem som vanlig.
    Andre medisiner
    • Alle andre faste medisiner skal du ta som vanlig
    • Noen medisiner kan påvirke resultatet av pusteprøven. Derfor bør du alltid på forhånd opplyse hvilke medisiner du bruker.

    Du vil få informasjon om alt dette fra helsepersonell før undersøkelsen.

  2. Under

     

    Under undersøkelsen skal du sitte på en stol. Du får på en neseklemme og skal deretter puste gjennom et rør, så mye og så fort du kan. Dette skal du gjøre flere ganger. En sykepleier vil hele tiden forklare hva du skal gjøre. Undersøkelsen er smertefri, men kan oppleves litt ubehagelig. Den kan være slitsom, og du kan bli svimmel og få litt hoste.

    Spirometri med reversibilitetstest

    Hvis du er tungpustet kan vi ta en ny test for å se om pusten forbedres etter at du har fått luftveisutvidende medisiner. Dette gjøres for å teste medisinens virkning på den enkelte. 

  3. Etter

    Når pusteprøven er gjennomført flere ganger, har vi fått tilstrekkelig informasjon om lungefunksjonen din. Lege vil se over og snakke med deg om resultatet av undersøkelsen.

Vær oppmerksom



Gå til Spirometri

Les mer om Røntgen av lungene

Røntgen av lungene

Røntgen thorax er røntgenbilde av lungene, hjertet, ribbein, hovedpulsåren og midtre del av brystet (mediastinum).

Røntgen thorax er den røntgenundersøkelsen vi gjør oftest.

  1. Før

    Før undersøkelsen blir du bedt om å kle av deg på overkroppen og fjerne smykker. Brystholder må tas av, men du kan eventuelt ha på en enkel, ettersittende trøye uten mønster, pynt, markerte sømmer eller knapper. Langt hår må settes opp eller samles på hodet.

  2. Under

    Som regel blir det tatt to bilder, fortrinnsvis stående. Du blir bedt om å trekke pusten dypt inn og holde pusten mens bildet blir tatt. Du må stå helt stille. Ved enkelte problemstillinger kan det være aktuelt å ta tilleggsbilder.

    Undersøkelsen tar ett par minutter og er helt smertefri.

  3. Etter

    Bildene blir beskrevet av en røntgenlege og resultatet sendes henvisende lege.

     

Gå til Røntgen av lungene

Les mer om Ultralyd av hjertet

Ultralyd av hjertet

Ekkokardiografi er en ultralydundersøkelse av hjertet der vi kan se på de ulike hjertekamrene, på hjerteklaffene og på blodgjennomstrømmingen i hjertet.

 

Vi bruker ekkokardiografi ved utredning av de fleste hjertesykdommer og medfødte hjertefeil og er veldig viktig før en operasjon på hjerteklaffene. Undersøkelsen kan også være nyttig for å se om hjertet pumper godt ved alvorlige sykdommer i andre organer. Vi vurderer hjertemuskelen, hjerteklaffer og de store blodkarene som går til og fra hjertet. Vi vil også kunne måle blodtrykket i lungekretsløpet. 

 

  1. Før

    Undersøkelsen krever ingen spesielle forberedelser. Du kan spise som vanlig. Eventuelle medisiner tar du som du pleier.

  2. Under

    Ved undersøkelsen ligge du i sideleie på en benk. Vi holder et lite ultralydinstrument mot brystveggen din, og tar litt gele på huden i dette området.

    Opptakene blir gjennomgått nøye og beskrevet av hjertelegen.

    Undersøkelsen er smertefri. Enkelte pasienter kjenner imidlertid lett ubehag når vi holder ultralydinstrumentet mot brystveggen.

    Undersøkelsen varer vanligvis i 30 ‐ 45 minutter.

    Foto: St. Olavs hospital

     

  3. Etter

    Etter undersøkelsen kan du reise hjem, eventuelt skal du tilbake til avdelingen hvis du er innlagt. Det er vanlig å få et foreløpig resultat umiddelbart etter undersøkelsen. Vi sender skriftlig svar til henvisende avdeling, sykehus eller fastlege.

Gå til Ultralyd av hjertet

Behandling

LTMV er et behandlingstilbud gitt utenfor sykehus for utvalgte pasienter med sykdom utenfor lungene som gir pustesvikt. LTMV gis non-invasivt (BiPAP eller respirator tilsluttet maske) eller invasivt (respirator tilsluttet trakeostomi). Behandling med langtid mekanisk ventilasjon vil redusere symptomene som hypoventilasjon gir, hindre komplikasjoner av hypoventilasjon og øke overlevelse.

 

Les mer om Non invasiv ventilasjon

Non invasiv ventilasjon

Non-invasiv ventilasjon er langtids mekanisk ventilasjon (LTMV) tilsluttet maske. Masken er tilkoblet mekaniske pumper som enten helt eller delvis kompenserer for sviktende evne til å trekke luft. Fordelen med masketilslutning er at det er enklere å administrere enn invasiv ventilasjon, og den er ideell når det trengs pustestøtte deler av døgnet, oftest om natten.

  1. Før

    Ved oppstart og tilpasning av non-invasiv ventilasjon blir du lagt du inn på lungemedisinsk avdeling i 1-2 døgn. 

    Den første natten gjør vi noen ganger ytterligere undersøkelser før behandling starter. Det kan for eksempel være undersøkelse av pusten din under søvn. Vi prøver ut maske og maskin på dagtid før vi forsøker behandling under søvn.

  2. Under

    Non-invasiv behandling vil vanligvis være en livslang behandling.

    Fordelen med masketilslutning er at det er enklere å administrere enn invasiv ventilasjon, og den er ideell når det trengs pustestøtte deler av døgnet, oftest om natten. Det er ikke infeksjonsrisiko forbundet med maskebruk.

    Det kan være utfordringer med tilpasning av maske på grunn av ulik ansiktsform.  Masken kan være vanskelig å få tett, og dermed strammes slik at det kan oppstå trykksår. Det kan være en fordel å ha to ulike masker å bytte imellom.

    Det finnes nesemasker, ansiktsmasker, oralmasker og neseproppmasker. Det er mulig å spesialstøpe nesemaske hvis vi ikke finner noen som passer. Hos enkelte pasienter, som også har behov for pustestøtte i perioder på dagtid, kan munnstykkeventilering være en mulighet.

    Gjør det vondt?
    • Maskebehandlingen kan gi tørrhet i slimhinner i munn og nese. Dette gir seg i mange tilfeller etter noen dager, men noen ganger trenger vi å bruke et fuktefilter eller en fukter.

    • Lekkasje rundt masken kan være ubehagelig og lage støy; dette bedres med korrekt masketilpasning.

    • Noen kan få smerter i øre og bihuler. Det er ikke farlig, og går vanligvis over etter noen dager. 

    • Gnag på neserygg av maske kan skje hvis masken sitter for stramt eller er feil tilpasset. Det løses ved korrekt masketilpasning.

  3. Etter

    Etter hjemreise følges du opp av et LTMV-team. Kontroller avtales individuelt.

    Eventuelt kan team LTMV komme hjem til deg.

    Alle pasienter med etablert non-invasiv og invasiv LTMV innlegges St. Olavs Hospital til regelmessige kontroller (1-2 døgn) ved lunge overvåkning.

    Under oppholdet vil du få opplæring i bruk og vedlikehold av utstyret. Utstyret blir utlånt av seksjon for behandlingshjelpemidler ved sykehuset, og du skal få dette med deg når du reiser hjem. Du kan ta kontakt med lunge overvåkning, eller Regional enhet for behandlingshjelpemidler hvis det oppstår problemer med utstyret.

Gå til Non invasiv ventilasjon

Les mer om Invasiv ventilasjon

Invasiv ventilasjon

Invasiv ventilasjon er respiratorbehandling tilsluttet trakeostomi. Trakeostomi er et inngrep der det blir laget et hull på halsen inn i luftrøret slik at du kan trekke pusten midlertidig utenom strupehodet. Vi gjør dette når det er behov for mekanisk pustestøtte størstedelen av døgnet.

  1. Før

    Du blir innlagt på lunge overvåkning dagen før operasjonen. Her får du samtale med anestesilege og den kirurgen som skal operere deg.

    Du skal være fastende fra midnatt.

    Faste

    Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

    De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

    Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer førHvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.

  2. Under

    Når du kommer til operasjonsstuen blir du lagt i narkose av anestesilege.

    Vi lager vi et hull på halsen inn i luftrøret ditt for å gjøre deg i stand til å trekke pusten midlertidig utenom strupehodet. Inn i dette hullet legger vi en tube/rør som vi fester med et bånd rundt halsen din.

  3. Etter

    Etter operasjonen blir du overflyttet til oppvåkningsavdelingen.

    Tuben skal du ha i 7-10 dager. Dette er fordi tuben skal danne en kanal. Etter det blir den byttet ut med en silikontube som er mykere enn den første.

    Alle pasienter med etablert non-invasiv og invasiv LTMV innlegges St. Olavs Hospital til regelmessige kontroller (1-2 døgn) ved lunge overvåkning.

    Under oppholdet vil du få opplæring i bruk og vedlikehold av utstyret. Utstyret blir utlånt av seksjon for behandlingshjelpemidler ved sykehuset, og du skal få dette med deg når du reiser hjem. Du kan ta kontakt med lunge overvåkning, eller Regional enhet for behandlingshjelpemidler hvis det oppstår problemer med utstyret.

Vær oppmerksom

Respirator tilsluttet trakeostomi kan være et behandlingsvalg når det er behov for mekanisk pustestøtte største delen av døgnet. Det er viktig at du er klar over hvilke praktiske fordeler og ulemper det kan medføre å ha en trakealtube, før denne blir innlagt.

Fordelen er at du har full kontroll over respirasjonen og at du har tilgang til rengjøring og trakealsuging. Ulempen er økt infeksjonsrisiko, eventuelt tale- og spisevansker, i tillegg at det kreves en mye utstyr og hjelp. Dersom du er avhengig av respiratoren hele døgnet for å puste, skal det være en person tilgjengelig sammen med deg hele døgnet.

Gå til Invasiv ventilasjon

Oppmøte

Lunge overvåking

72 82 76 10

Oppfølging

Etter hjemreise følges du opp av team LTMV ved lunge overvåking. Alle pasienter med etablert non-invasiv og invasiv LTMV innlegges St. Olavs Hospital til regelmessige kontroller (1-2 døgn) ved lunge overvåkning. Kontrollene avtales individuelt. Eventuelt kan team LTMV komme hjem til deg.
 
Under oppholdet vil du få opplæring i bruk og vedlikehold av utstyret. Utstyret blir utlånt av seksjon for behandlingshjelpemidler ved sykehuset, og du skal få dette med deg når du reiser hjem. Du kan ta kontakt med lunge overvåkning, eller Regional enhet for behandlingshjelpemidler hvis det oppstår problemer med utstyret.

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Apotek

​Sykehusapoteket ligger i Kunnskapssentret​

Åpningstider:
  • Mandag - Fredag: 0900 - 1900
  • Lørdag: 1000 - 1400
Telefon 73 86 42 00
 

Besøkstid/visittid

​Besøkstidene varierer fra avdeling til avdeling. Flere avdelinger har åpen besøkstid, og da kan du avtale besøk med personalet på den enkelte avdeling. Det kan være lurt å undersøke besøkstidene ved den enkelte avdeling på forhånd.

Røros sykehus har åpen besøkstid, men ta gjerne kontakt med sengeposten ved spørsmål på telefon 72 82 32 91.



Betaling/egenandeler - gebyr / ikke møtt til time

Blodprøve

E-post til sykehuset

​Du har mulighet til å kontakte sykehuset via e-post. Se kontaktinformasjon nederst på siden.

Henvendelser med helse- eller personopplysninger skal ikke sendes på e-post til St. Olavs hospital. Sykehuset besvarer ikke slike spørsmål via e-post.  Vi ber om at dette overholdes for å hindre at helse- og personopplysninger publiseres og at sensitive opplysninger sendes til uvedkommende.


Fotografering, filming og lydopptak på St. Olav

Hvis du skal fotografere eller filme på St. Olavs, må du tenke gjennom om ​det er lovelig.

​Les mer om fotografering, filming og lydopptak på St. Olav


Henvisning til behandling og undersøkelse

​Normalt er det fastlegen som henviser til en avdeling på sykehuset. Hvis avdelingen ikke har oppgitt noe annet, så må du kontakte din fastlege for å få hjelp.

Internett og Wi-Fi

St. Olavs hospital tilbyr et trådløst gjestenett som heter HMNGuest. Gjestenettet er tilgjengelig ved alle sykehusets lokasjoner i hele regionen. 
  • Koble til deg trådløsenettet HMNGuest.
  • Åpne nettleseren og følg veiledningen.
  • Du vil få en SMS med brukernavn og passord. 
  • Passord er gyldig i én uke.

Kiosk, butikker, blomster og frisør

Kiosker:

 

Butikker:

  • Bunnpris storbutikk ligger i Elgesetergate 18
  • Coop Prix  ligger i ​Klostergata 46

Blomster:

Kioskene på Øya-området selger friske blomster.

 

Frisør

​​​Den private frisørsalongen har to avdelinger, og er åpen for alle:

  • Gastrosenteret, 1. etasje
  • Øya Helsehus, 1.etasje

Telefon: 72 82 54 14

​Frisørene kan komme opp i avdelingen om du ikke kommer deg ned til frisørsalongen.

Legevakt Trondheim

Legevaktene driftes av kommunene.

  • Adresse: Mauritz Hansens gate 4, Øya, Trondheim.
    (ved siden av Øya helsehus og vis á vis Pasienthotellet).
     
  • Telefon: 116117
Legevakta driftes ikke av St. Olavs hospital. Alle henvendelser ang. Legevakta må rettes til Trondheim kommune.

Mat og servering

Vi har flere spisesteder på sykehuset.

  • Det finnes spisested i lokalene til Klinikk for rus og avhengighetsmedisin i Klostergata. 

Oversikt over ansatte

​Vi publiserer ikke oversikt over alle ansatte på sykehuset.

Her finner du oversikt over ledelsen på sykehuset:

 

Røyking

Det er ikke tillatt å røyke på sykehusets område. Kiosker inne på sykehusområder selger ikke tobakksvarer.

Tobakksskadeloven (også kalt røykeloven) forbyr også bruk av e-sigaretter, både med og uten nikotin.

Om røykeloven og røykeforbudet (Helsedirektoratet)

Vi ringer tilbake (callback)

Merk: Ikke alle avdelinger har callback, men noen enheter har tilbudet om å ringe deg tilbake.  

Mer informasjon om hvordan callback fungerer og hvordan du enklest får hjelp av oss på telefon

Fant du det du lette etter?