Kneproteseoperasjon

Ortopedisk avdeling Øya

Hvert år blir det operert ca. 7000 kneproteser i Norge og antallet er økende for hvert år. Uttalt artrose er den hyppigste årsaken til proteseoperasjon. Symptomene kommer ofte gradvis, noen ganger over flere år. Smerter og innskrenket bøy og strekk er vanlige symptomer, og mange klarer ikke å gå så langt som før. Røntgen viser som regel uttalte artroseforandringer hos de pasientene hvor proteseoperasjon er aktuelt. 

Les mer om Artrose (slitasjegikt)
Informasjon fra helsenorge.no

Artrose (slitasjegikt)

Artrose kan gjøre leddene stive og smertefulle. Hverdagslige gjøremål, som å reise seg fra stolen eller knytte skolissene, kan bli vanskelige. Selv om det ikke finnes noen kur for artrose, finnes det behandling som kan lette artroseplagene og gjøre det lettere å bevege seg.

Artrose, eller slitasjegikt, er en sykdom som rammer leddene. Hyppigst rammes leddene i knærne, hoftene, hendene og ryggraden. Ved artrose blir brusken i leddet gradvis slitt ned, og kan etter hvert forsvinne helt.

Risikoen for å utvikle artrose øker med alderen. Sykdommen forekommer hyppigst fra 45–50 årsalder og oppover. Andre faktorer som spiller inn kan være overvekt, tidligere skader eller at du har familiemedlemmer med artrose.

Symptomer på artrose

Symptomene på artrose kommer vanligvis gradvis, noen ganger over flere år. De vanligste symptomene er

 • smerter – smertene kan være konstante, eller starte når du bruker leddet. De kan være brennende, verkende eller skarpe.
 • stivhet – ofte verst om morgenen
 • bevegelsesvansker – vanskelig å gå i trapper eller nå øverste hylle
 • hovne og fortykkede ledd
 • en knirkende følelse i leddene når du beveger dem
 • muskelsvakhet omkring leddet som er angrepet

For at legen skal kunne stille diagnosen, er det viktig at du beskriver smerten, hvor den er lokalisert, om det er bevegelser eller andre forhold som lindrer eller forsterker smerten. Legen vil også bestille undersøkelser, som røntgen og blodprøver, for å finne ut om plagene dine skyldes artrose.

Les mer om Artrose (slitasjegikt) (helsenorge.no)

Henvisning og vurdering

Hvis du har knesmerter er det i første omgang fastlegen din som vurderer dette, og undersøker det smertefulle kneet. Ved mistanke om artrose blir det bestilt røntgen av leddet. Dersom røntgenbildet viser tydelige forandringer i leddet, blir du henvist til ortopedisk poliklinikk og vurdert for proteseoperasjon. Ved mild til moderat artrose er det konservativ behandling med trening eventuelt veiledet av fysioterapeut og smertestillende medikamenter som er riktig behandling.

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Når det er klart at du må opereres, vil du bli innkalt til en dag på Pasientskolen. Denne varer som regel 4 - 5 timer. Her får du snakke med anestesilege som forklarer deg alt om bedøvelsen og smertestillende som blir brukt under operasjonen. Ortopeden forklare deg litt om operasjonen og hvilken operasjonsmetode og protesetype som vil bli brukt til deg. Praktiske ting som hjelpemidler, fasting og forberedelser til operasjon avklarer du med sykepleier, og du vil også blir undersøkt og få råd av en fysioterapeut.

Operasjonsdagen

Du møter fastende på morgenen på operasjonsdagen. Her vil du bli tatt imot av sykepleier som viser deg tildelt rom. Du  får beskjed om å ta på rent sykehustøy og legge deg i sengen. Det blir tatt blodprøve og du får utdelt smertestillende medisiner samt faste medisiner du skal ta denne dagen. Operasjonsstedet vil bli inspisert av sykepleier, du skal selv sette et kryss med tusj for å godkjenne operasjonsstedet. Du blir kjørt ned til operasjonsavdelingen, dette skjer som regel til fastsatte tidspunkt.

2. Under

På operasjonsavdelingen blir du tatt i mot av en operasjonssykepleier og en anestesisykepleier, og du blir flyttet over til operasjonsbenken. Anestesilegen kommer og gir deg bedøvelse. Den vanligste bedøvelsen ved kneproteser er ryggbedøvelse (spinalbedøvelse). Du er våken under operasjonen, men får medisiner som gjør at du slapper godt av, om du har behov for dette.

Der ryggbedøvelse ikke kan benyttes gis det narkose.

3. Etter

Etter operasjonen blir du kjørt til overvåkningsavdelingen hvor du blir i ca. 2 - 4 timer.  Her fjerner vi blærekateteret som ble innlagt før operasjonen, og du får hjelp til å stå ved sengen med prekestol. Når dette er gjort kjører vi deg tilbake til sengeposten hvor vi hjelper deg videre.

Etter operasjonen må du ta blodfortynnende medisin. Dette er for å redusere risikoen for å utvikle blodpropp i foten. Medisinen gir vi som en sprøyte i mageskinnet så lenge du er innlagt. Det kan være aktuelt å fortsette med dette også etter at du reiser hjem hvis du har økt risiko for blodpropp. I så fall vil vi lære deg å sette den selv. Vi tar også blodprøver dagen etter operasjonen, for å følge med på blodprosenten din. Videre vil du få hjelp til å gå med krykker.

Forventet egeninnsats

Under oppholdet får du veiledning av fysioterapeut vedrørende egentrening. Vi forventer at du er aktiv i opptreningen. Da sykehusinnleggelsen er relativt kort, er det store forventninger til deg. Varigheten på innleggelsen vurderer vi ut fra visse kriterier slik som at du må komme deg inn/ ut av seng ved egen hjelp, gå i korridoren med krykker, ha tørt sår, være greit smertelindret samt ha gjennomført trappetrening. Utreise kan skje allerede første dag etter operasjonen hvis kriteriene er oppfylt.

Utskrivelse

Over 90 prosent av alle proteseopererte reiser direkte hjem. Bor du alene er det spesielt viktig med god planlegging slik at det er best mulig tilrettelagt hjemme. Behov for rehabilitering vil bli tatt opp til vurdering på Pasientskolen og det vil eventuelt bli søkt for dette der. Når du er blitt operert så tar vi kontakt med det aktuelle rehabiliteringssenteret for å fastsette utreisedato.

Kontroller

Kneprotesepasienter vil bli kalt inn til kontroll hos fysioterapeut på poliklinikken 2 måneder etter operasjonen. Du får med avtale om kontrolltime når du reiser hjem.

Vi følger alle våre pasienter med registrering i vårt lokale kvalitetsregister. Du vil derfor få spørreskjema å fylle ut både før og etter operasjonen. Omtrent ett år etter du er operert vil du få et spørreskjema i posten som du må sende tilbake til oss.

Prognose

Over 90% av pasientene opplever fullstendig eller betydelig bedring av leddsmertene. De aller fleste kan gjenoppta et normalt fysisk aktivitetsnivå. Mer enn 90% av pasientene beholder protesen sin i mer enn 10 år. På en skala fra 0 til 10 hvor 10 er best rapporterer pasientene en tilfredshet med vårt standardiserte behandlingsforløp i sin helhet på 9,6. 

Vær oppmerksom

De vanligste komplikasjonene er infeksjon i protesen, nedsatt bevegelighet – særlig bøy, og at kneet virker ustabilt. Hvis du opplever tegn til infeksjon skal du ta kontakt med oss på ortopedisk avdeling!

Kontaktinformasjon

Ortopedisk avdeling
Telefon
72 82 60 00
mandag - fredag 08.00-15.30
Enhetene kan kontaktes direkte.
E-post
Postadresse

St. Olavs hospital HF
Ortopedisk avdeling
Postboks 3250 Torgarden
7006 Trondheim  

Bevegelsessenteret
Besøksadresse
Olav Kyrres gate 13(Kart)
7030 Trondheim
Telefon
72 57 30 00

Kart

Parkering Øya

​Parkeringsplassene og parkeringshusene driftes av Trondheim kommune.

Om parkering på Øya

 

Sykkelparkering: ​

Kart med oversikt over sykkelparkering på Øya (PDF)

Telefon sentralbord

Sentralbord: 72 57 30 00

Transport Øya

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved St. Olavs hospital med buss, og noen steder med tog. Her finner du beskrivelse av transporttilbud og lenker inn dit.

For St. Olavs hospital på Øya gjelder dette:
 

Tog

Nærmeste holdeplass for toget er Marienborg stasjon med kort gangavstand til sykehuset på Øya. Det er bussforbindelse til St. Olav fra Trondheim Sentralstasjon.
 

Flybuss

Værnesekspressen og Flybussen stopper ved Studentersamfundet på vei til og fra flyplassen. Det er ca 35 km fra Trondheim sentrum og til flyplassen.
 

Bussforbindelser regionalt og lokalt

For de fleste lokale bussene er Studentersamfundet i Elgeseter gate nærmeste holdeplass til sykehuset på Øya. Dette gjelder også regionbussene.

Men merk at flere bussruter også går innom St. Olav på Øya. 


Praktisk informasjon

Apotek

​Sykehusapoteket ligger i Kunnskapssentret​

Åpningstider:
 • Mandag - Fredag: 0900 - 1900
 • Lørdag: 1000 - 1400
Telefon 73 86 42 00
 

Besøkstid/visittid

​​​Besøkstidene varierer fra avdeling til avdeling. Flere avdelinger har åpen besøkstid, og da kan du avtale besøk med personalet på den enkelte avdeling. Det kan være lurt å undersøke besøkstidene ved den enkelte avdeling på forhånd.

Røros sykehus har åpen besøkstid, men ta gjerne kontakt med sengeposten ved spørsmål på telefon 72 82 32 91.

Betaling/egenandeler - gebyr / ikke møtt til time

E-post til sykehuset

​Du har mulighet til å kontakte sykehuset via e-post. Se kontaktinformasjon nederst på siden.

Henvendelser med helse- eller personopplysninger skal ikke sendes på e-post til St. Olavs hospital. Sykehuset besvarer ikke slike spørsmål via e-post.  Vi ber om at dette overholdes for å hindre at helse- og personopplysninger publiseres og at sensitive opplysninger sendes til uvedkommende.


Internett og Wi-Fi

St. Olavs hospital tilbyr et trådløst gjestenett som heter HMNGuest. Gjestenettet er tilgjengelig ved alle sykehusets lokasjoner i hele regionen. 
 • Koble til deg trådløsenettet HMNGuest.
 • Åpne nettleseren og følg veiledningen.
 • Du vil få en SMS med brukernavn og passord. 
 • Passord er gyldig i én uke.

Kiosk, butikker, blomster og frisør

Kiosker:

 

Butikker:

 • Bunnpris storbutikk ligger i Elgesetergate 18
 • Coop Prix  ligger i ​Klostergata 46

Blomster:

Kioskene på Øya-området selger friske blomster.

 

Frisør

​​​Den private frisørsalongen har to avdelinger, og er åpen for alle:

 • Gastrosenteret, 1. etasje
 • Øya Helsehus, 1.etasje

Telefon for bestilling av time: 72 82 54 14

Åpningstider:08:00 - 17:00 mandag til fredag.

Frisørene kan komme opp i avdelingen om du ikke kommer deg ned til frisørsalongen.

Legevakt

Legevaktene driftes av kommunene (ikke St. Olavs hospital).

Trondheim: Fra 23. oktober 2018 finner du Legevakta i nye lokaler i Mauritz Hansens gate 4 (ved siden av Øya helsehus og vis á vis Pasienthotellet).

Mat og servering

Oversikt over ansatte

​Vi publiserer ikke oversikt over alle ansatte på sykehuset.

Her finner du oversikt over ledelsen på sykehuset:

 

Pasientbibliotek

​​Pasientbiblioteket ligger i 1. etasje i Kunnskapssenteret.

MERK SOMMER: Pasientbiblioteket er sommerstengt en periode i juli og august.

Ordinære åpningstider er mandag - torsdag kl. 0900 - 1200  og  1330 - 1500. Fredager er biblioteket stengt.

Pasientbiblioteket låner ut bøker, lydbøker og tidsskrifter til pasienter og ansatte. Én gang i uka er det boktraller i avdelingene. I dagligstuene rundt om på sykehuset er det utplassert bøker som kan lånes og leses av alle.​

Røyking

Det er ikke tillatt å røyke på sykehusets område. 
Kiosker inne på sykehusområder selger ikke tobakksvarer.

Lovendring i røykeloven fra 1. juli 2017:
https://helsedirektoratet.no/nyheter/standardiserte-tobakkspakker-og-dampeforbud-inn-i-roykeloven-fra-1-juli 

Vi ringer tilbake (callback)

Merk: Ikke alle avdelinger har callback, men noen enheter har tilbudet om å ringe deg tilbake.  

Fant du det du lette etter?
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen. Ikke send oss personlig informasjon, for eksempel navn, e-post, telefonnummer eller fødselsnummer.