Kirurgisk behandling av brystkreft
Operasjon for brystkreft innebærer enten brystbevarende operasjon eller fjerning av brystet. Hvis brystet skal fjernes, vil det også være en operasjon i armhulen med fjerning av en vaktpostlymfeknute (sentinel node) eller fjerning av lymfekjertler i armhulen (aksilledisseksjon). Hos noen pasienter kan det være aktuelt med rekonstruksjon ved fjerning av bryst. Disse inngrepene blir som regel utført i samarbeid med plastikkirurg.
Det er flere aktuelle operasjonsmetoder ved brystkreft. Legen vil hjelpe deg med råd og veiledning, og du vil få behandling tilpasset din type kreft. De fleste brystkreftoperasjoner foregår dagkirurgisk.
Før
De fleste pasienter møter til forberedende prøver og undersøkelser på sykehuset dagen før operasjonen.
Denne dagen vil du få muligheten til å snakke med sykepleier, kirurg og narkoselege om operasjonen og tiden etterpå. Det kan hende du skal ta blodprøver og hjerteprøve (EKG). Du kan reise hjem når du er ferdig.
Hvis du ikke kan opereres dagkirurgisk, vil du få individuelt tilpassede forberedelser og innleggelse på sengepost.
Før operasjonen får du smertestillende tabletter og et tynt plastrør lagt inn i en blodåre på armen (venekanyle).
Under
Etter at du er klargjort til operasjon blir du kjørt i seng til operasjonsstua. Her blir du tatt imot av en anestesisykepleier og en operasjonssykepleier.
Selve operasjonen foregår i narkose og varer 1 - 2 timer.
Etter
Når operasjonen er ferdig blir du kjørt i seng til dagkirurgisk avdeling. Her blir du observert til bedøvelsen har gått ut, vanligvis i 2-4 timer. Du kan spise og være i aktivitet etter kort tid. Kirurgen kommer og snakker med deg og vi ordner alle papirer du skal ha med deg hjem. Hvis du har behov for sykmelding og/ eller rekvisisjon til fysioterapeut, ordner vi dette før hjemreise.
Etter operasjonen kan det samles seg noe sårvæske i operasjonsområdet. Noen ganger kan det bli så mye at du føler at det sprenger over arret. Dette er ikke farlig, men det kan bli behov for å tappe ut væsken. Dette er en enkel prosedyre som lege/sykepleier ved sykehuset kan gjøre, eventuelt din fastlege.
Dersom huden blir rød og varm, og du får økende hevelse og/eller smerter, kan du ha fått en sårinfeksjon. Det kan også komme gult puss ut av såret. Du må da ta kontakt med lege for vurdering for antibiotikabehandling eller eventuelt drenasje av underliggende byll.
Kontakt
Gastrosenteret
Bryst og endokrinkirurgisk seksjon
Oppmøtested
- Ekspedisjonen finner du i 5. etasje midtfløy ved heisen i Akutten-Hjerte og Lungesenteret.
- Sengeposten til Bryst-/endokrinkirurgisk seksjon: Akutten og Hjerte lungesenteret i 5.et. midt.
- Sengeområdet: Akutten-/ Hjerte og Lungesenteret i 5. etasje øst og midtfløy.
- Poliklinikken: 1.etasje i Gastrosenterets sørfløy
- Dagkirurgen: 2.etasje i Gastrosenterets sørfløy
Gastrosenteret
Prinsesse Kristinas gate 1
Øya, Trondheim
Transport
Praktisk informasjon
Kurs
- Lymfødem. Lærings- og mestringskursTodagers pasientopplæring for deg som har lymfødem. Pårørende er velkomne til å delta.Lymfødem. Lærings- og mestringskurs19.mars2025Flere datoer