HelsaMi
Fødeavdelingen

Hørselstest - oppfølging etter hørselsscreening hos nyfødte

Fødeavdelingene/-stuene tester hørselen til alle nyfødte. De gangene testene på fødeavdelingene ikke gir klar respons sendes barnet til Hørselssentralen for å få en oppfølgende hørselstest.

Innledning

Det er viktig å teste barnets hørsel så tidlig som mulig for å få satt i gang eventuelle tiltak så raskt som mulig. 

Testing av hørsel er lettere å gjennomføre hos små barn som sover mye. 

Undersøkelsen kan ta fra 10 minutter til to timer. Det er derfor viktig at dere setter av god tid til å følge barnet. Ta med vogn og det dere trenger av mat og utstyr til stell. 

Det er fint om dere planlegger slik at barnet sover under undersøkelsen.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Fødeavdelingen gjennomfører en hørselsscreening av alle nyfødte. Den kalles OAE (otoakustiske emisjoner).

Om hørselsscreening hos nyfødte gjort på fødeavdelingen/-stuen ikke gir klar respons fra en eller begge barnets ører, henvises barnet til Hørselssentralen for en oppfølgende hørselstest.

Under

Testene er ufarlige og smertefrie. I forkant av undersøkelsen skal en lege nylig ha undersøkt og renset ørene til barnet. 

Det er fint om dere planlegger slik at barnet sover under undersøkelsen. Om barnet ikke sover innen en halv time eller dere vet at barnet ikke sovner lett, tilbyr vi melatonin. Melatonin er kroppens eget søvnhormon og fremkaller naturlig søvn. Det kan trygt brukes på barn. 

Da barnet sover gjennomfører vi en utvidet hørselsscreening. Den er basert på samme utstyr som fødeavdelingene bruker, men utstyret er noe mer avansert og gir mer informasjon. 

Målet er å teste funksjonen til det indre øret hos barnet. Vi setter en liten propp i barnets øregang. Deretter sendes små klikkelyder inn i øret. De kommer tilbake som målbart "ekko" på måleutstyret. Testen er forholdsvis rask og er smertefri. 

Om testen ikke gir ønsket resultat eller den er problematisk å gjennomføre kan Hørselssentralen gjennomføre en automatisk hjernestammerespons audiometri. Det kalles ofte AABR. 

Det betyr at det festes tre små elektroder på barnets hode og nakke, samtidig som det sendes lyd inn i øret ved hjelp av en ørepropp. AABR-målingen viser om barnets hørsel ligger innenfor det definerte normalområdet på 2000 til 4000 Hz (lyse toner).

Etter

Dette er en tidlig hørselsundersøkelse. Det er viktig at de vanlige kontrollene ved helsestasjonen følges. Det kan oppstå hørselstap også etter fødselen.

Vær oppmerksom

Kontaktinformasjon

Fant du det du lette etter?