Hjerneskade - Intensiv språktrening i gruppe
Constraint induced speech therapy (CIST), eller intensiv språktrening i gruppe, er en relativt ny metode for trening som kan gi positive resultater for en del personer etter en ervervet hjerneskade, selv etter mange år. CIST er basert på mengdetrening med gradvis økning i vanskelighetsgrad. Utvalget av begreper som du trener på, er basert på ord som du har nytte av i hverdagen.
CIST blir gitt til personer med språkproblemer, også kalt afasi. Afasi er språkforstyrrelse som følge av sykdom eller skade i hjernen. Afasi innebærer vansker med både å bruke og å oppfatte språk, og vansker med å lese og skrive. Hjerneslag er den hyppigste årsaken til afasi, men også hodeskader, hjernesvulster og andre sykdommer kan føre til afasi.
Henvisning og vurdering
For å delta på CIST, må du enten bli henvist fra din fastlege, eller bli vurdert som aktuell for deltagelse allerede under primærrehabilitering.
Dersom det er uklart om du vil kunne nyttiggjøre deg intensiv språktrening i gruppe, vil det eventuelt bli gjennomført en poliklinisk undersøkelse. Gjennom undersøkelsen tar vi stilling til om språkforståelsen og den kognitive funksjonen er tilstrekkelig.
Språktreningen er ikke egnet om du har progressive tilstander som demens eller andre tilstander med funksjonssvikt i sentralnervesystemet.
Før
Det er en fordel for gruppedeltakerne å ha så lik type språklige utfall som mulig. Både når det gjelder verbalspråk og forståelse. Samhandlingen i gruppa går lettere, og treningen blir mest optimal for hver enkelt. Det blir tatt en gjennomgang av henvisninger og vurdert gruppesammensetning. Her avklarer vi hvem som skal i hvilken gruppe. Gruppene blir satt sammen etter type eller grad av språkvansker.
Planlegging gjennomføres av logopedene på våren for grupper som skal komme i høst-semesteret, og på høsten for grupper som kommer i vår-semesteret.
Under
Treningen foregår i gruppe med 3–4 afasirammede og logoped. Det bli gjennomført tre timer daglig trening over to separate uker, hvorav to av dagene (første dag i første uke og siste dag i siste uke) går med til testing av den enkelte deltager. Nest siste dag går også med til evaluering av tilbudet.
Uke 1 starter vi med testdag (mandag) og påfølgende fire dager med språktrening inkludert pauser. Det er én ukes opphold mellom de to treningsukene (uke 2) hvor du får oppgaver for egentrening hjemme. Her fokuserer vi på å trene benevning av gjenstander fra dagliglivet. Bruk verbalspråket aktivt med prinsippene fra spillet. Uke 3 har fire treningsdager (inkludert evaluering) og her er det testdag på siste dag (fredag).
CIST er basert på mengdetrening og gradvis økning i vanskelighetsgrad. Utvalget av begreper som du trener på, er basert på ord som du har nytte av i hverdagen. Vi bruker bilder som vi spiller mellom oss, og det blir satt tekst på bildene, slik at du har hjelp i skrevne ord.
Metoden starter med gjennomgang av billedkortene. Alle kort er laget i par, og det er om å gjøre å samle like par ved å spørre en annen deltaker om de kortene du ønsker å samle på. Kortene har ulik vanskelighetsgrad. Det står tekst på baksiden av bildene som støtte til talen. Etter hvert som du blir kjent med spillets gang, øker vi utfordringene. Vi setter blant annet opp en lav skjerm foran deg som skjuler kortene, men som gir deg mulighet for blikkontakt med de andre deltagerne.
Tilbudet gjennomføres som et treukers kursopphold.
Hver økt varer 1 ½ time med pauser etter behov. En økt om formiddagen og en om ettermiddagen. Samlet treningstid pr. dag blir 3 timer, og i tillegg kommer en økt med trening i oppmerksomt nærvær. Dersom ønskelig kan pårørende delta i treningen etter avtale med logopeden.
Etter
Etter avsluttet opphold ferdigstiller vi en logopedrapport med konklusjon. Den blir sendt til logoped i hjemkommunen din i løpet av to uker etter endt opphold. Vi anbefaler at du får videre oppfølging av logoped i hjemkommunen.
Intensiv språktrening er et tilbud som, i utgangspunktet, gis inntil tre ganger à to uker. Tidsperspektivet er varierende fra person til person, alt fra tre måneder mellom hver gang, til flere år.
Kontakt
Vådanvegen 39, Lian
Avdeling for ervervet hjerneskade
E-post
postOppmøtested
Henvend deg i resepsjonen i 1. etasje ved ankomst
Vådanvegen 39, Lian
Vådanvegen 39
7024 Trondheim