Diabetes type 1
Diabetes type 1 – også kalt insulinavhengig diabetes – oppstår i alle aldersgrupper, men oftest hos barn, ungdom og unge voksne.
Sykdommen skyldes at de insulinproduserende cellene, betacellene, i bukspyttkjertelen er ødelagt. Av ukjente grunner har kroppens immunsystem oppfattet betacellene som fremmedelementer, og de ødelegges gradvis. Sykdommen starter med symptomer som tørste og hyppig vannlating. Diagnosen kan stilles med blodprøve og urinprøve hos fastlegen.
Henvisning og vurdering
Ved mistanke om diabetes type 1 blir du henvist til sykehuset for videre utredning og start av insulinbehandling. I de fleste tilfeller er det fastlegen som henviser deg, og her på St. Olavs Hospital blir du henvist til poliklinikk endokrinologi. Her vil henvisningen bli vurdert av lege/endokrinolog. Ventetid for behandling er 1 - 3 dager. Ved akutt, livstruende sykdom blir man innlagt på sykehuset uten ventetid (øyeblikkelig hjelp).
Utredning
De fleste blir utredet/ får påvist diabetes type 1 hos fastlegen.
Behandling
Ved nyoppdaget diabetes type 1 vil du få time på poliklinikk endokrinologi. Som regel vil du snakke med en diabetessykepleier først. Du vil få informasjon om sykdommen og hvilke forholdsregler du må ta.
Kostholdsveiledning er en viktig del av behandlingen ved nyoppdaget diabetes type 1. Blodsukkeret påvirkes blant annet av maten du spiser, og det er derfor viktig at du får informasjon om anbefalt kost ved diabetes, og hvilke matvarer som påvirker blodsukkeret mest. Du vil også lære å måle blodsukker, og du får apparat her hvis du ikke har det fra før.
Vi starter som regel med insulinbehandling, og du får opplæring i å sette insulin, informasjon om virkning og oppbevaring av insulinet og om hva som skjer hvis du setter mer insulin enn du har behov for. Du begynner som regel med små doser middels langsomvirkende insulin morgen og kveld med tillegg av hurtigvirkende insulin før måltider. Dosene settes med insulinpenner som er enkle å bruke. Disse dosene justerer vi ut fra resultatet av blodsukkermålingene du gjør. Det betyr at du vil ha hyppig kontakt med oss de første ukene etter du har startet med insulin, enten ved at vi ringer deg eller ved oppmøte på poliklinikken. Målet er at du selv ganske raskt skal justere insulindosene dine.
I tillegg vil det bli tatt ytteligere blodprøver av deg.
Diabetesskole
Du vil få tilbud om å delta på diabetesskole for personer som har diabetes type 1. Dette er gruppeundervisning som går over to enkeltstående dager. Her vil du få informasjon fra lege, sykepleier og klinisk ernæringsfysiolog. Det er også satt av tid til diskusjoner og tema som deltakerne vil ta opp.
Kliniske studier
3 kliniske studier er åpne for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
- Utprøving av insulinproduserende stamceller hos voksne med type 1-diabetes
- Vakuumassistert behandling av diabetiske fotsår
- En studie for personer over 18 år med høy risiko for kardiovaskulær sykdom
Oppfølging
Har du diabetes type 1, skal du ha oppfølgingstime hos lege minimum en gang i året, og du kan få time hos diabetessykepleier når du har behov for det. Sykepleier kan f.eks. hjelpe deg med praktiske ting som justering av insulindoser og tilby støtte og hjelp til å takle livet med en kronisk sykdom.
På legekonsultasjonene sjekker vi hvor godt regulert blodsukkeret ditt er, det måles blodtrykk og det blir undersøkt om du har symptomer på senkomplikasjoner.
Vær oppmerksom
For høyt blodsukker
Ved mistanke om akutt diabetisk syreforgiftning må man ta kontakt med lege/legevakt eller sykehus snarest mulig. Symptomer på syreforgiftning kan bla. være magesmerter, kvalme, oppkast hodepine og uttalt tørste.
For lavt blodsukker
Ved ekstra lavt blodsukker kan det oppstå svekket bevissthet, akutt forvirring eller bevisstløshet. Det er viktig å få blodsukkeret til å stige raskt. Hvis enkle tiltak i hjemmet ikke virker raskt, evt. ved hjelp av injeksjon av hormonet glukagon, må legevakt eller AMK kontaktes umiddelbart. Det kan da gis injeksjon av glukose/druesukker, og det kan være behov for øyeblikkelig hjelp-innleggelse i sykehuset.
Kontakt
Gastrosenteret
Avdeling for endokrinologi
Oppmøtested
Sengepost: 6. etasje, Gastro Midt.
Poliklinikk: 3. etasje, Forsyningssenteret
Tlf. sengeposten: 72 82 56 10/11
Legene ved Avdeling for endokrinologi kan gi råd til lege pr. telefon. Kontakt oppnås gjennom vår ekspedisjon. Både leger og sykepleiere driver også rådgivningsvirksomhet pr. telefon direkte for våre faste pasienter, særlig diabetikere.
Gastrosenteret
Prinsesse Kristinas gate 1
Øya, Trondheim