Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Undersøkelse

Benmargsprøve

Benmarg finner vi i hulrommet i mange av knoklene i kroppen. Det er her produksjonen av blodcellene foregår, både hos voksne og barn. En benmargsprøve viser hvordan blodproduksjonen er, og om det eventuelt er tegn på sykdom der. Prøven blir gjort i lokalbedøvelse. Det er vanlig å ta benmargsprøve fra hoftekammen eller brystbenet.

Hvorfor gjennomfører vi undersøkelsen/behandlingen?

Dette er en viktig undersøkelse for å studere og påvise sykdom i blodcelledannelsen. Undersøkelsen blir gjort ved blodcellemangel (for eksempel ved anemi) og ved mistanke om blodkreft (leukemi), lymfekreft, benmargskreft (myelomatose) og spredning av annen kreftsykdom til beinmargen.  

Hvordan kan jeg forberede meg?

Si fra om du bruker blodfortynnende medisiner eller om du har reagert på lokalbedøvelse tidligere. Enkelte blodfortynnende medikamenter må du stoppe med i god tid før undersøkelsen. Ta kontakt med henvisende lege hvis du bruker dette.

Hvordan foregår behandlingen/undersøkelsen?

Lege/sykepleier vil først informere deg om undersøkelsen, og hvordan den blir gjennomført. Benmargsprøven kan vi ta fra hoftekammen (crista iliaca) eller brystbenet (manubrium sterni).

Området der prøven blir tatt, blir vasket med desinfiserende middel, og du får deretter lokalbedøvelse. Du vil kjenne forbigående svie/spreng av bedøvelsesstikket. Bedøvelsen har god og rask effekt. Legen setter inn en beinmargsnål og suger ut den flytende benmargen (aspirat) og tar eventuelt også ut en vevsbit (biopsi).

Gjør det vondt?

Selve benmargsprøven kan være litt ubehagelig, men skal ikke gjøre vondt. Når vi tar ut den flytende benmargen, kan du føle et kortvarig og ubehagelig sug eller press. Når vi skal ta ut vevsprøven, er det vanlig å kjenne noe trykk/spreng i hofteregionen. En del kan kjenne smerte/ubehag nedover i benet. Dette er ikke farlig. Noen kan kjenne lokal ømhet når bedøvelsen går ut.

De fleste pasienter oppfatter undersøkelsen som lite smertefull.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Undersøkelsen, inkludert klargjøring, bedøvelse og prøvetaking tar vanligvis rundt 15–20 minutter.

Hva skjer etterpå?

Etter prosedyren vil lege eller sykepleier komprimere innstikkstedet slik at eventuell blødning stopper. Deretter dekker vi til såret med en bomullspad og et gjennomsiktig plaster. I enkelte tilfeller trengs noe lenger kompresjon, og du kan bli bedt om å ligge på ryggen i noen minutter til eventuell blødning har stoppet. Du kan bevege deg som normalt og reise hjem rett etter undersøkelsen, hvis ikke annet er avtalt.

Sjekk innstikkstedet etter cirka en halvtime for å sjekke at det ikke blør. Ved blødning, trykk/komprimer, og forsterk eventuelt bandasjen. Du bør holde plaster/bandasje tørt i to dager etter prøvetaking. Ved behov for å dusje i denne perioden anbefaler vi dusjbandasje. Deretter kan du fjerne bandasjen, men ved behov kan du sette på en ny bandasje/plaster i ytterligere noen dager.

Det varierer når svaret på undersøkelsene foreligger, dette kan ta mellom noen timer og flere uker. Legen som er ansvarlig for din behandling vil gi deg svar når resultatet foreligger.

Bivirkninger og komplikasjoner

Bortsett fra ømhet i området i et par dager, er det veldig sjeldent med bivirkninger eller komplikasjoner fra undersøkelsen.

Kontakt

Gastrosenteret Avdeling for blodsykdommer

Kontakt Avdeling for blodsykdommer

Oppmøtested

Sengeposten ligger i Gastrosenterets 6. etasje, i den delen som heter Øst.
Poliklinikken finner du i Gastrosenterets 1. etasje, del Øst.

Gastrosenteret

Prinsesse Kristinas gate 1

Øya, Trondheim

Transport

Se kart over Gastrosenteret. Her kan du zoom deg inn, bevege deg i de ulike etasjene og søke på rom/avdeling osv.

Se kart over Gastrosenteret.

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved St. Olavs hospital med buss, og noen steder med tog. Her finner du beskrivelse av transporttilbud og lenker inn dit.

For St. Olavs hospital på Øya gjelder dette:
 

Tog

Nærmeste holdeplass for toget er Marienborg stasjon. Det er kort gangavstand til sykehuset på Øya. Det går også buss mellom Øya og Trondheim Sentralstasjon.
 

Flybuss

Værnesekspressen stopper ved Studentersamfundet på vei til og fra flyplassen. Det er ca 35 km fra Trondheim sentrum og til flyplassen.
 

Bussforbindelser regionalt og lokalt

For de fleste lokale bussene er Studentersamfundet i Elgeseter gate nærmeste holdeplass til sykehuset på Øya. Dette gjelder også regionbussene.

Merk: noen bussruter også går innom St. Olav på Øya. 

Se nettsidene til AtB for flere detaljer om busstilbudet til St. Olavs hospital

Praktisk informasjon

Kiosker:

 

Butikker:

  • Bunnpris storbutikk ligger i Elgesetergate 18
  • Coop Prix  ligger i ​Klostergata 46

 

Blomster:

Kioskene på Øya-området selger friske blomster.

 

Frisør:

​​​Den private frisørsalongen ligger i Gastrosenteret.
Telefon: 72 82 54 14

 

Shops within the Hospital area at Øya:

Bunnpris, located in Elgesetergate 18 Coop Prix in Klostergata 46

Vi har flere spisesteder på sykehuset:

Oversikt over alle våre spisesteder med åpningstider

Spisestedene i Øya helsehus og i MTFS drives av SiT

  • Det finnes spisested i lokalene til Klinikk for rus og avhengighetsmedisin i Klostergata. 

 

 

There are several places to eat in the hospital:

"Mat og cafe" of St. Olavs Hospital offers a variety of food in the centers at Øya, at Lian and in the local hospitals in Røros and Orkdal.

"SiT" on behalf of the NTNU, runs cafes at Øya helsehus and in the Medisnteksniske senter.

There are also a cafe in the Rusklinikken in Klostergata 48.

​Read more: Mat og cafe

Pasienthotellet ligger på Øya i Trondheim. Det er innendørs forbindelse med Nevrosenteret og resten av sykehuset på Øya. Til sentrum er det ca ti minutters spasertur, og det er gode bussforbindelser til og fra de fleste deler i og nær Trondheim. Barselenheten (barselhotell) til Kvinneklinikken ligger også her.

 

 

 

Sykehusapotekene i Midt-Norge har avdelinger flere steder i Midt-Norge. I Trondheim finner du apoteket i 1. etasje i Kunnskapssenteret på Øya:

Kart over Øya, Trondheim, med Sykehusapoteket markert.

Åpne kart i eget vindu (Google Maps)

Mer informasjon om Sykehusapotekene i Midt-Norge: https://sykehusapoteket.no/steder/sykehusapoteket-i-trondheim​

 

 

Pharmacy:

Opening hours:

  • Monday - Friday: 09:00 - 19:00
  • Saturday: 1000 - 1400

Phone 73 86 42 00

Read more about the Pharmacy

Merk: Ikke alle avdelinger har callback, men noen enheter har tilbudet om å ringe deg tilbake.  

Mer informasjon om hvordan callback fungerer og hvordan du enklest får hjelp av oss på telefon

 

CALLBACK:

Note: Not all departments at St. Olav have the service to call you back, except for some outpatient clinics and laboratories.

What is callback?

Callback means that the telephone service is open to the public 24 hours so that you can give your message regardless of opening hours.

Remember personal identity number before calling

Please have your personal number - 6 or 11 figures - ready before calling. This will be of great help when we call you back.

If you are calling on behalf of others, for example children, the child's personal number must be entered.

Payment for not meeting

Note that cancellation must be made at least 24 hours before the appointment. Cancellation later than 24 hours before the appointment causes a fee of NOK 640 (in 2016)