Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Behandling når kreftsykdommen ikke kan helbredes

Selv ved kreftsykdom som ikke kan helbredes, kan behandling forsinke sykdomsutviklingen og lindre plager. Det kan være aktuelt med cellegiftbehandling, immunterapi, hormonbehandling eller såkalt «målrettet behandling». Ofte benyttes også symptomlindrende strålebehandling.

Målsetningen med cellegiftbehandling er å forsinke utviklingen av kreftsykdommen ved å ødelegge kreftceller. Det finnes ulike typer cellegift for ulike kreftformer. Ofte gis kombinasjoner av flere typer cellegift. Behandlingen gis vanligvis intravenøst eller i tablettform, men i enkelte tilfeller kan det også gis med en sprøyte i musklatur. Cellegiften gis ofte over 1 - 5 dager med 2 - 4 ukers mellomrom.

Det er vanlig at det tas blodprøver og bildeundersøkelser som for eksempel CT eller MR før cellegiftbehandlingen starter. Etter 2-3 måneders behandling tas nye bilder og blodprøver for å se om kreftsvulsten(e) har stabilisert seg eller blitt mindre. Dersom det er tilfelle er det vanlig å fortsette behandlingen hvis bivirkningene er akseptable. I noen situasjoner er det tilstrekkelig med blodprøver for å vurdere behandlingseffekt. 

Dersom man etter mange måneders cellegiftsbehandling har oppnådd en situsjon med stabil sykdom eller tilbakegang av sykdom, er det vanlig at kroppen trenger hvile. Det kan da legges inn en pause i behandlingen. Dersom cellegiften du får ikke virker, kan det i noen tilfeller være aktuelt å skifte til annen type cellegift.

Cellegiftbehandling påvirker ikke bare kreftceller, men også kroppens normale celler. Særlig gjelder det normale celler som deler seg raskt som for eksempel hårceller, celler i tarmveggen og blodceller. Bivirkningene av cellegift skyldes skade på normale celler i ulike organer.

Immunterapi virker ved å aktivere pasientens eget immunforsvar, og dermed føre til at immunsystemet klarer å identifisere og angripe kreftceller. Til forskjell fra vanlig cellegift, kan det i noen tilfeller gå flere måneder før behandlingen har effekt. Et aktivert immunforsvar kan gå til angrep på kroppens egne organer og føre til betennelse og redusert funksjon, noe som gir opphav til andre typer bivirkninger sammenlignet med tradisjonell cellegift. 

I de siste 10 årene er det utviklet nye type kreftbehandling som angriper kreftcellene mer målrettet enn cellegift. Disse behandlingsformene påvirker kroppens normale celler i mindre grad, og kan gis alene eller i kombinasjon med cellegiftbehandling ved enkelte krefttyper. Behandling gis som tabletter eller intravenøst. Ofte, men ikke alltid, gir denne typen behandling mindre bivirkninger enn tradisjonell cellegiftbehandling.

Enkelte kreftformer, som prostatakreft og brystkreft, er det vi kaller hormonfølsomme. Målsetningen med hormonbehandling er å motvirke kjønnshormonene testosteron og østrogen sin stimulerende effekten på vekst og deling av kreftcellene.

Hormonbehandlinger gis som tabletter eller ved sprøyter. Typiske bivirkninger er redusert seksualfunksjon, hetetokter og tap av ben- og muskelmasse. Selv om hormonbehandlingen kan ha stor innvirkning på livskvaliteten, gir behandlingen mindre alvorlige bivirkninger enn hva vi kan se ved cellegiftbehandling.

Ved uhelbredelig kreftsykdom kan strålebehandling benyttes for å forebygge eller lindre plagsomme symptomer. Det tilstrebes å gi stråledose som er tilstrekkelig til å stanse kreftsvulstens vekst og skadelige effekt på sine omgivelser, og samtidig i størst mulig grad begrense stråleskade på friskt vev.

All strålebehandling er individuelt tilpasset. For at behandlingen skal kunne planlegges og gjennomføres, kreves godt tverrfaglig samarbeid av et fagteam bestående av leger, medisinske fysikere og stråleterapeuter. Leger vurderer sykdomsbildet og avgjør hvilket område som skal behandles og hvor høy stråledose som skal gis. Antall behandlinger varierer avhengig av indikasjon, svulstens type, størrelse og lokalisasjon. Medisinske fysikere og stråleterapeuter planlegger og kvalitetssikrer behandlingen.




Før

I mange tilfeller krever cellegiftbehandling forberedelse i form av forebyggende kvalmebehandling. Behandlingen kan ofte gir hårtap, og mange ønsker av den grunn å få tilpasset parykk. I noen tilfelle er det også nødvendig med annen forberedende behandling (eksempelvis medikamentell behandling eller tannbehandling) for å forhindre plagsomme eller alvorlige bivirkninger. Slike forberedelser er i noen tilfeller også nødvendig forut for strålebehandlig.

Kreftpasienter som skal starte behandling vil derfor alltid få time hos kreftlege med undersøkelse og informasjon om behandlingens formål, virkning og bivirkninger. Da vil du også få nøye informasjon om hva du må forholde deg til i behandlingsløpet.

Under

Medikamentell kreftbehandling blir gitt over en eller flere dager, typisk med 2 - 3 ukers opphold mellom kurene. Strålebehandling gis vanligvis som en behandling på ca. 20 minutter, en eller flere påfølgende dager. I de fleste tilfellene gis behandlingen poliklinisk.

Alvorlige bivirkninger av kreftbehandling kan oppstå på ulike tidspunkt i behandlingsforløpet, ofte mens du er hjemme. For eksempel kan cellegift gi svekket immunforsvar og alvorlige infeksjoner som må behandles på sykehuset. Også andre bivirkninger kan trenge rask sykehusbehandling. Du vil bli nøye informert om forholdregler hjemme forut for behandlingsstart.

Etter

Når behandlingen er avsluttet kan du vanligvis reise hjem og være i vanlig aktivitet, men de første dagene vil mange kunne oppleve varierende grad av bivirkninger. 

Også bivirkninger av strålebehandling kan vedvare, og noen ganger forbigående forverres i noen uker etter at behandlingen er avsluttet. Bivirkningens karakter og eventuelle forholdsregler etter avsluttet behandling bestemmes av stråledose og hvilket område som strålebehandles.

Før behandlingen avsluttes vil det bli gitt nærmere informasjon om oppfølging og kontroller.

I perioder uten aktiv behandling, for eksempel under pause i cellegiftbehandling, kan kontroller skje i samarbeid mellom deg som pasient, primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten.

 

Kontakt

  • Kontakt Kreftklinikken

    Oppmøtested

    De kliniske avdelinger er i midtfløyen på Gastrosenteret, etasjer M1-M4. Stråleavdelingen er i Gastrosenterets underetasje, og Avdeling undervisning og forskning er i 4. etasje på Kunnskapssenteret.

    Gastrosenteret

    Prinsesse Kristinas gate 1

    Øya, Trondheim

    Transport

    Se kart over Gastrosenteret. Her kan du zoom deg inn, bevege deg i de ulike etasjene og søke på rom/avdeling osv.

    Se kart over Gastrosenteret.

    Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved St. Olavs hospital med buss, og noen steder med tog. Her finner du beskrivelse av transporttilbud og lenker inn dit.

    For St. Olavs hospital på Øya gjelder dette:
     

    Tog

    Nærmeste holdeplass for toget er Marienborg stasjon. Det er kort gangavstand til sykehuset på Øya. Det går også buss mellom Øya og Trondheim Sentralstasjon.
     

    Flybuss

    Værnesekspressen stopper ved Studentersamfundet på vei til og fra flyplassen. Det er ca 35 km fra Trondheim sentrum og til flyplassen.
     

    Bussforbindelser regionalt og lokalt

    For de fleste lokale bussene er Studentersamfundet i Elgeseter gate nærmeste holdeplass til sykehuset på Øya. Dette gjelder også regionbussene.

    Merk: noen bussruter også går innom St. Olav på Øya. 

    Se nettsidene til AtB for flere detaljer om busstilbudet til St. Olavs hospital

    Praktisk informasjon

    Vi har flere spisesteder på sykehuset:

    Oversikt over alle våre spisesteder med åpningstider

    Spisestedene i Øya helsehus og i MTFS drives av SiT

    • Det finnes spisested i lokalene til Klinikk for rus og avhengighetsmedisin i Klostergata. 

     

     

    There are several places to eat in the hospital:

    "Mat og cafe" at St. Olavs hospital offers a variety of food in the centers at Øya, at Lian and in the local hospitals in Røros and Orkdal.

    "SiT" on behalf of the NTNU, runs cafes at Øya helsehus and in the Fred Kavli building. 

    There is also a cafe in Clinic of Substance Use and Addiction Medicine (Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin) Departments in Klostergata 48.

    ​Read more: Mat og cafe

    Gratis trådløst gjestenett:

    St. Olavs hospital tilbyr et trådløst gjestenett som heter HMNGuest. Gjestenettet er tilgjengelig ved alle sykehusets lokasjoner i hele regionen. 

    • Koble til deg trådløsenettet HMNGuest.
    • Åpne nettleseren og følg veiledningen.
    • Du vil få en SMS med brukernavn og passord. 
    • Passord er gyldig i én uke.
     

    Free wireless guest network:

    St. Olavs Hospital offers a free wireless guest network called HMNGuest. The guest network is available at all hospital locations throughout the region.

    • Connect to your wireless network HMNGuest
    • Open your browser and follow the instructions
    • You will receive a password by SMS and then you can use guest network online
    • Passwords are valid for one week at a time. Passwords can be sent to any mobile phone with a Norwegian mobil number

    Kiosker:

     

    Butikker:

    • Bunnpris storbutikk ligger i Elgesetergate 18
    • Coop Prix  ligger i ​Klostergata 46

     

    Blomster:

    Kioskene på Øya-området selger friske blomster.

     

    Frisør:

    ​​​Den private frisørsalongen ligger i Gastrosenteret.
    Telefon: 72 82 54 14

     

    Shops within the Hospital area at Øya:

    Bunnpris, located in Elgesetergate 18 Coop Prix in Klostergata 46

    Røykfritt sykehus

    Det er ikke tillatt å røyke på sykehusets område. Kiosker inne på sykehusområder selger ikke tobakksvarer.

    Tobakksskadeloven (også kalt røykeloven) forbyr også bruk av e-sigaretter, både med og uten nikotin.

    Om røykeloven og røykeforbudet (Helsedirektoratet)

     

     

    Non-smoking hospital

    No smoking policy: 

    • Smoking is not permitted in any of our hospitals, grounds or hospital transport.
    • Shops inside the hospital area do not sell tobacco products.

    From 1 July 2017 there is a change in the Smoking Act, which states that e-cigarettes are also covered by the ban and therefore not permitted within the hospital.

    Pasienthotellet ligger på Øya i Trondheim. Det er innendørs forbindelse med Nevrosenteret og resten av sykehuset på Øya. Til sentrum er det ca ti minutters spasertur, og det er gode bussforbindelser til og fra de fleste deler i og nær Trondheim. Barselenheten (barselhotell) til Kvinneklinikken ligger også her.

    Sykehusapotekene i Midt-Norge har avdelinger flere steder i Midt-Norge. I Trondheim finner du apoteket her:

    Elgesetergate 16
    7030 Trondheim
    Inngangen til apoteket er i Vangslunds gate 10, like ved Bunnpris.
    tlf: 73 86 42 00

    Åpningstider og mer informasjon finner du på nettsidene til Sykehusapotekene i Midt-Norge

     

     

    Pharmacy:

    Phone 73 86 42 00

    Read more about the Pharmacy

    Merk: Ikke alle avdelinger har callback, men noen enheter har tilbudet om å ringe deg tilbake.  

    Mer informasjon om hvordan callback fungerer og hvordan du enklest får hjelp av oss på telefon

     

    CALLBACK:

    Note: Not all departments at St. Olav have the service to call you back, except for some outpatient clinics and laboratories.

    What is callback?

    Callback means that the telephone service is open to the public 24 hours so that you can give your message regardless of opening hours.

    Remember personal identity number before calling

    Please have your personal number - 6 or 11 figures - ready before calling. This will be of great help when we call you back.

    If you are calling on behalf of others, for example children, the child's personal number must be entered.

    Payment for not meeting

    Note that cancellation must be made at least 24 hours before the appointment. Cancellation later than 24 hours before the appointment causes a fee of NOK 640 (in 2016)

  • Kontakt Kreftklinikken - Seksjon lindrende behandling

    Oppmøtested

    Gastrosenteret Midt, etasje M4.

    Gastrosenteret

    Prinsesse Kristinas gate 1

    Øya, Trondheim

    Transport

    Se kart over Gastrosenteret. Her kan du zoom deg inn, bevege deg i de ulike etasjene og søke på rom/avdeling osv.

    Se kart over Gastrosenteret.

    Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved St. Olavs hospital med buss, og noen steder med tog. Her finner du beskrivelse av transporttilbud og lenker inn dit.

    For St. Olavs hospital på Øya gjelder dette:
     

    Tog

    Nærmeste holdeplass for toget er Marienborg stasjon. Det er kort gangavstand til sykehuset på Øya. Det går også buss mellom Øya og Trondheim Sentralstasjon.
     

    Flybuss

    Værnesekspressen stopper ved Studentersamfundet på vei til og fra flyplassen. Det er ca 35 km fra Trondheim sentrum og til flyplassen.
     

    Bussforbindelser regionalt og lokalt

    For de fleste lokale bussene er Studentersamfundet i Elgeseter gate nærmeste holdeplass til sykehuset på Øya. Dette gjelder også regionbussene.

    Merk: noen bussruter også går innom St. Olav på Øya. 

    Se nettsidene til AtB for flere detaljer om busstilbudet til St. Olavs hospital

    Praktisk informasjon

    Kiosker:

     

    Butikker:

    • Bunnpris storbutikk ligger i Elgesetergate 18
    • Coop Prix  ligger i ​Klostergata 46

     

    Blomster:

    Kioskene på Øya-området selger friske blomster.

     

    Frisør:

    ​​​Den private frisørsalongen ligger i Gastrosenteret.
    Telefon: 72 82 54 14

     

    Shops within the Hospital area at Øya:

    Bunnpris, located in Elgesetergate 18 Coop Prix in Klostergata 46

    Vi har flere spisesteder på sykehuset:

    Oversikt over alle våre spisesteder med åpningstider

    Spisestedene i Øya helsehus og i MTFS drives av SiT

    • Det finnes spisested i lokalene til Klinikk for rus og avhengighetsmedisin i Klostergata. 

     

     

    There are several places to eat in the hospital:

    "Mat og cafe" at St. Olavs hospital offers a variety of food in the centers at Øya, at Lian and in the local hospitals in Røros and Orkdal.

    "SiT" on behalf of the NTNU, runs cafes at Øya helsehus and in the Fred Kavli building. 

    There is also a cafe in Clinic of Substance Use and Addiction Medicine (Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin) Departments in Klostergata 48.

    ​Read more: Mat og cafe

    Pasienthotellet ligger på Øya i Trondheim. Det er innendørs forbindelse med Nevrosenteret og resten av sykehuset på Øya. Til sentrum er det ca ti minutters spasertur, og det er gode bussforbindelser til og fra de fleste deler i og nær Trondheim. Barselenheten (barselhotell) til Kvinneklinikken ligger også her.

    Sykehusapotekene i Midt-Norge har avdelinger flere steder i Midt-Norge. I Trondheim finner du apoteket her:

    Elgesetergate 16
    7030 Trondheim
    Inngangen til apoteket er i Vangslunds gate 10, like ved Bunnpris.
    tlf: 73 86 42 00

    Åpningstider og mer informasjon finner du på nettsidene til Sykehusapotekene i Midt-Norge

     

     

    Pharmacy:

    Phone 73 86 42 00

    Read more about the Pharmacy

    Merk: Ikke alle avdelinger har callback, men noen enheter har tilbudet om å ringe deg tilbake.  

    Mer informasjon om hvordan callback fungerer og hvordan du enklest får hjelp av oss på telefon

     

    CALLBACK:

    Note: Not all departments at St. Olav have the service to call you back, except for some outpatient clinics and laboratories.

    What is callback?

    Callback means that the telephone service is open to the public 24 hours so that you can give your message regardless of opening hours.

    Remember personal identity number before calling

    Please have your personal number - 6 or 11 figures - ready before calling. This will be of great help when we call you back.

    If you are calling on behalf of others, for example children, the child's personal number must be entered.

    Payment for not meeting

    Note that cancellation must be made at least 24 hours before the appointment. Cancellation later than 24 hours before the appointment causes a fee of NOK 640 (in 2016)