Barneleddgikt - øyekontroll
Barneleddgikt medfører økt risiko for at barnet utvikler regnbuehinnebetennelse. Da barnet som oftest ikke merker betennelsen selv, vil den kunne vedvare ubehandlet over lang tid hvis dere ikke går til øyelege med jevne mellomrom. Øyelegen kan tidlig i forløpet se betennelsesceller i mikroskoplampen.
Undersøkelse og behandling
Øyelegen undersøker barnet i «spaltelampen». Dette er en kraftig forstørrende lampe. Barnet står på fanget til foreldrene, eller sitter selv når hun/han er stor nok.
Undersøkelsen gjør ikke vondt.
De større barna får også undersøkt synet.
Undersøkelsen tar ofte bare noen minutter, men noen ganger må vi gi en øyedråpe som gjør pupillen stor. Da må vi vente ca. 45 minutter på at den virker, før vi får undersøkt ferdig.
Slik behandler vi regnbuebetennelse:
- Vi demper betennelsen med kortisondråper. Ofte bruker vi også dråper som gjør pupillen stor. Dette minsker faren for sammenvoksninger mellom linse og regnbuehinne.
- Dere bør verken bruke for mye eller for lite dråper.
- Kortisondråper hjelper godt mot betennelse, men er ikke uten bivirkninger. Ved langvarig bruk kan de gi grå og grønn stær.
- Barn som trenger behandling går oftere til kontroll.
- Det er viktig å følge legens anvisninger om drypping.
Kontroller
Kontroller tilpasser vi barnets risiko for å få regnbuehinnebetennelse, men de fleste går 3-4 ganger årlig de første årene, og senere noe sjeldnere.
Kontrollene blir avsluttet når barnet er rundt 17 år gammel.