Når mange fagpersoner og ulike instanser, både i spesialisthelsetjenesten og i kommunehelsetjenesten, skal samarbeide med og om et barn og familien, kan det hende at både foreldre / foresatte og fagpersoner mister oversikten over hva som skal skje når, og hvem som har ansvar for hva. For å gi alle parter en god oversikt er det utarbeidet et pasientforløp som varer fram til barnet begynner i skolen.
Habilitering og rehabilitering
Habilitering og rehabilitering er tidsavgrensede, planlagte prosesser med klare mål og virkemidler. Flere aktører samarbeider om å gi nødvendig bistand til pasientens og brukerens egeninnsats for å oppnå best mulig funksjons- og mestringsevne, selvstendighet og deltakelse sosialt og i samfunnet.
Pasientforløpet er utarbeidet i samarbeid med de ulike teamene / faggruppene ved Habiliteringstjenesten for barn og unge (HABU) St. Olavs hospital, representanter fra brukergruppen, representanter fra førstelinjetjenesten ved kommunene i Trøndelag, Statped midt, Bufetat, NAV Hjelpemiddelsentralen og Barne- og ungdomsklinikken.
Hos noen er det klart allerede i svangerskapet at barnet vil få en alvorlig
funksjonsnedsettelse, men det kan også oppdages ved eller etter fødselen. Det betyr
at den individuelle oppfølgingen ofte starter ved aktuell avdeling i Barne-
og ungdomsklinikken. Videre utredning og oppfølging skjer ved henvisning til
HABU, St. Olavs hospital. Barnet kan også bli henvist fra
kommunehelsetjenesten med mistanke om at noe ikke er normalt ved barnets
utvikling.