Åreutskifting på hjertet

Koronarkirurgi

Utskifting av åre på hjertet kan være aktuelt dersom det ikke ligger til rette for utblokking av de trange partiene i blodårene som ligger utenpå hjertet (kransarteriene). Utskifting av åre gjøres ved hjelp av åpen kirurgi.

1. Før

Den dagen du kommer får du samtale med sykepleier, fysioterapeut, kirurg og anestesilege. Da vil du få nødvendig informasjon om hva som skal gjøres, hvordan det skal gjøres og hvorfor. I tillegg vil du få et skriftlig informasjonshefte. Vi ber om at du leser gjennom dette.

Som en del av rutinene før operasjonen tar vi:

 • Blodprøver
 • Lungerøntgen 
 • EKG (hjerteundersøkelse)

Forberedelse kvelden før operasjonen:

 • Dersom du ikke har fått tømt tarmen dagen før operasjonen, vil du få et lite klystér om kvelden
 • Operasjonsområdet blir barbert for å minske risikoen fir infeksjon
 • Du skal dusje og vaske håret like før du legger deg. Det er ikke nødvendig å bruke spesialsåpe. Etter dusjen skal du ta på deg rent sykehustøy. Husk å ta på tøfler / sko dersom du må opp og ut av sengen
 • Eventuell neglelakk og sminke fjernes
 • Du får tilbud om sovemedisin før du legger deg 
 • Etter midnatt må du faste. Da kan du ikke spise, drikke, røyke, bruke tyggegummi eller suge på pastiller

2. Under

Du vil få narkose når du kommer til operajonsavdelingen. Når operasjonen starter blir du koblet til en hjerte-lungemaskin som overvåkes nøye mens kirurgen legger nye årer på hjertet ditt.

Når operasjonen er slutt gjøres det en rekke kontroller før du flyttes til intensivavdelingen der du senere vil bli vekket.

3. Etter

Etter at operasjonen er avsluttet, blir du flyttet til intensivavdelingen der du blir til neste morgen. Her fjerner vi blant annet dren som ble lagt inn under operasjonen.

De fleste pasienter er i fin form etter operasjonen og kan sitte og spise frokost.

Du vil etter hvert bli flyttet til et overvåkningsrom, og der blir du i ytterligere ett døgn.

Etter overvåkning skal du tilbake til sengeposten.  De fleste pasienter kan flytte til lokalsykehuset sitt tre - fire dager etter inngrepet. Dersom St. OlavsHospital er ditt lokalsykehus blir du her i hele oppholdet ditt.

Totalt opphold på sykehus er som regel én uke.

Fastlegen din kan følge deg opp etter operasjonen, blant annet med tilsyn av sår og fjerning av sting.

Vær oppmerksom

Det er alltid en risiko ved større kirurgiske inngrep. Risikoen for komplikasjoner av ulike slag er i stor grad knyttet til din helsetilstand og alder før operasjonen. Dødligheten ved slike inngrep er ved St. Olavs hospital, som i resten av landet, omkring én prosent. Andre komplikasjoner som hjerteinfarkt, hjerneslag og sårinfeksjoner forekommer også, men er relativt sjeldne.

Arrangementer

Kontakt

Kart

Praktisk informasjon

Betaling av egenandeler fra 1. mars 2017

​For pasienter som ikke betaler med kort, så vil faktura for konsultasjoner sendes til pasientene på en av følgende måter:

 1. For pasienter som har valgt Digipost som offentlig postkasse og som har godkjent at offentlige virksomheter kan sende elektronisk informasjon, så vil fakturaen sendes til pasientens postkasse hos Digipost. Flere banker har etablert en avtale med Digipost slik at fakturaen automatisk kan legges i din forfallsoversikt på din konto hos banken. Les mer om Digipost på www.digipost.no 
 2. For pasienter som har valgt e-Boks som offentlig postkasse og som har godkjent at offentlige virksomheter kan sende elektronisk informasjon, så vil fakturaen sendes til pasientens postkasse hos e-Boks. Les mer om e-Boks på www.e-boks.no 
 3. Pasienter som ikke har etablert avtale med Digipost eller e-Boks og heller ikke har godkjent at offentlige virksomheter kan sende elektronisk informasjon, vil få tilsendt faktura pr. post.

For pasienter som betaler med kort vil det ikke bli noen endringer.

E-post til sykehuset

​Du har mulighet til å kontakte sykehuset via e-post.

Henvendelser med helse- eller personopplysninger skal ikke sendes på e-post til St. Olavs Hospital. Sykehuset besvarer ikke slike spørsmål via e-post.  Vi ber om at dette overholdes for å hindre at helse- og personopplysninger publiseres og at sensitive opplysninger sendes til uvedkommende.

Internett og Wi-Fi

​​​​​St. Olavs Hospital tilbyr et trådløst gjestenett som heter GjestenettHMN. Gjestenettet er tilgjengelig ved alle sykehusets lokasjoner i hele regionen. 

 • Koble til deg trådløsenettet GjestenettHMN.
 • Åpne nettleseren og følg veiledningen.
 • Du mottar passord på SMS og deretter kan du ta i bruk gjestenettet.
 • Passord er gyldig én uke. Passord kan sendes til enhver mobiltelefon med norsk telefonnummer. 

Røyking

Det er ikke tillatt å røyke på sykehusets område. 
Kiosker inne på sykehusområder selger ikke tobakksvarer.

Lovendring i røykeloven fra 1. juli 2017:
https://helsedirektoratet.no/nyheter/standardiserte-tobakkspakker-og-dampeforbud-inn-i-roykeloven-fra-1-juli