Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Akutte ansiktsskader

De hyppigste årsakene til ansiktsskader er trafikkulykker, fall, overgrep og idrett. Dersom du har brudd i ansiktet, og bruddkantene står fra hverandre, vil du som oftest bli operert.

Henvisning og vurdering

Ved mistanke om brudd i ansiktet blir du undersøkt av lege. Dersom fastlege eller legevaktlege finner grunn til å tro at du har fått et ansiktsbrudd, blir du henvist videre til undersøkelse hos øre-nese-hals-lege eller kjeve- og ansiktskirurg.

 

Utredning

Ved mistanke om brudd blir du som regel henvist til røntgenundersøkelse. Bildene vil kunne bekrefte eller avkrefte brudd. Vurdering og behandling skjer fortløpende.

Behandling

Dersom du har brudd i ansiktet, og bruddkantene står fra hverandre, blir du som oftest operert. Operasjonen blir gjort for å få beinkantene så godt sammen som mulig, og for å holde dem i ro. For å sikre dette blir det operert inn små titanplater som vi skrur fast med skruer i beinet. Titanplatene trenger du som regel ikke å fjerne.

Informasjon om ulike typer akutte ansiktsskader

Overkjeven er festet mot neseskjelettet, kinnbeinet, øyehulen og kraniet.

Brudd i overkjeven kan føre til at tennene ikke passer sammen og at bittet endrer seg. I tillegg blir du hoven i ansiktet og kan blø i munnen. Brudd i overkjeven på begge sider kan føre til at den føles løs og du får en fjærende følelse når du biter sammen. Som oftest blir pasienten operert for å feste kjeven til faste deler av kraniet med små titanplater. På bildet ser du hovedinndelingen av brudd i midtansiktet, en inndeling som heter Le Fort I, II og III.

På bildet ser du hovedinndelingen av brudd i midtansiktet, en inndeling som heter Le Fort I, II og III.

 

Underkjeven sitter opp mot overkjeven og er festet til hodet med muskulatur og bindevev. Brudd i underkjeven merker du ved endring i bitt, vansker med å bite sammen og ofte blødning fra munnen. Tenner kan løsne og falle ut. Tenner bør du ikke kaste, men legges fuktig og tas med til tannlege/lege. Vi deler opp bruddene etter hvor i underkjeven de sitter. Behandlingen er litt forskjellig ut i fra hvor bruddene er. Ofte er det flere enn ett brudd.

Bildet viser ulike stede hvor det er vanligst at brudd i underkjeven forekommer.

 

Øyehulen er et pæreformet hulrom, med en spiss baktil, mot midten og litt oppover. De øvre og nedre veggene utgjør taket og gulvet. Ytterkanten (ringen) er sterk, og rett under og over er det et hull hvor det går blodårer og nerver.

Kinnbeinet er en del av gulvet og sideveggen av øyehulen. Tyggemusklene går forbi kinnbeinsbuen, og dersom denne blir brukket kan det gi vanskeligheter med å åpne munnen.

Den vanligste skaden i øyehulen er et utblåsningsbrudd (blow-out), som vanligvis involverer gulvet og/eller veggen mot nesen. Kinnbeinsbuen og kinnbeinet blir ofte brukket etter direkte slag mot området. Den sterke sentrale delen av benet er vanligvis intakt, og kraften overføres til de tre sidestøttene, individuelt eller samtidig. Et tre-beinsbrudd (tripod) vil være:

  •  Brudd i nedre øyehulekant
  •  Brudd i ytterveggen i øyehulen
  •  Brudd i kinnbensbuen
Bilde øyehule og kinnbeinsbue

 

  

 

 

 

Oppfølging

Etter at du er operert for ansiktsskaden blir du som regel innlagt i ett døgn til observasjon. Kontroll blir avtalt med behandlende lege.

Det tar litt lengre tid å bli frisk av brudd i underkjeven enn andre brudd, men du er som regel ikke sykmeldt i mer enn to uker. Du skal være forsiktig med å tygge harde ting i åtte uker etter operasjon, og du kan den første tiden kan spise mat som krever tyggekraft.

Kontakt

Nevrosenteret Avdeling for kjeve- og ansiktskirurgi

Kontakt Avdeling for kjeve- og ansiktskirurgi

Oppmøtested

Nevrosenteret
Første etasje 
Harald Hardrådes gate 5

Nevrosenteret

Harald Hardrådes gate 5

Trondheim

Transport

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved St. Olavs hospital med buss, og noen steder med tog. Her finner du beskrivelse av transporttilbud og lenker inn dit.

For St. Olavs hospital på Øya gjelder dette:
 

Tog

Nærmeste holdeplass for toget er Marienborg stasjon. Det er kort gangavstand til sykehuset på Øya. Det går også buss mellom Øya og Trondheim Sentralstasjon.
 

Flybuss

Værnesekspressen stopper ved Studentersamfundet på vei til og fra flyplassen. Det er ca 35 km fra Trondheim sentrum og til flyplassen.
 

Bussforbindelser regionalt og lokalt

For de fleste lokale bussene er Studentersamfundet i Elgeseter gate nærmeste holdeplass til sykehuset på Øya. Dette gjelder også regionbussene.

Merk: noen bussruter også går innom St. Olav på Øya. 

Se nettsidene til AtB for flere detaljer om busstilbudet til St. Olavs hospital

Praktisk informasjon

Kiosker:

 

Butikker:

  • Bunnpris storbutikk ligger i Elgesetergate 18
  • Coop Prix  ligger i ​Klostergata 46

 

Blomster:

Kioskene på Øya-området selger friske blomster.

 

Frisør:

​​​Den private frisørsalongen ligger i Gastrosenteret.
Telefon: 72 82 54 14

 

Shops within the Hospital area at Øya:

Bunnpris, located in Elgesetergate 18 Coop Prix in Klostergata 46

Vi har flere spisesteder på sykehuset:

Oversikt over alle våre spisesteder med åpningstider

Spisestedene i Øya helsehus og i MTFS drives av SiT

  • Det finnes spisested i lokalene til Klinikk for rus og avhengighetsmedisin i Klostergata. 

 

 

There are several places to eat in the hospital:

"Mat og cafe" at St. Olavs hospital offers a variety of food in the centers at Øya, at Lian and in the local hospitals in Røros and Orkdal.

"SiT" on behalf of the NTNU, runs cafes at Øya helsehus and in the Fred Kavli building. 

There is also a cafe in Clinic of Substance Use and Addiction Medicine (Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin) Departments in Klostergata 48.

​Read more: Mat og cafe

Pasienthotellet ligger på Øya i Trondheim. Det er innendørs forbindelse med Nevrosenteret og resten av sykehuset på Øya. Til sentrum er det ca ti minutters spasertur, og det er gode bussforbindelser til og fra de fleste deler i og nær Trondheim. Barselenheten (barselhotell) til Kvinneklinikken ligger også her.

Sykehusapotekene i Midt-Norge har avdelinger flere steder i Midt-Norge. I Trondheim finner du apoteket her:

Elgesetergate 16
7030 Trondheim
Inngangen til apoteket er i Vangslunds gate 10, like ved Bunnpris.
tlf: 73 86 42 00

Åpningstider og mer informasjon finner du på nettsidene til Sykehusapotekene i Midt-Norge

 

 

Pharmacy:

Phone 73 86 42 00

Read more about the Pharmacy

Merk: Ikke alle avdelinger har callback, men noen enheter har tilbudet om å ringe deg tilbake.  

Mer informasjon om hvordan callback fungerer og hvordan du enklest får hjelp av oss på telefon

 

CALLBACK:

Note: Not all departments at St. Olav have the service to call you back, except for some outpatient clinics and laboratories.

What is callback?

Callback means that the telephone service is open to the public 24 hours so that you can give your message regardless of opening hours.

Remember personal identity number before calling

Please have your personal number - 6 or 11 figures - ready before calling. This will be of great help when we call you back.

If you are calling on behalf of others, for example children, the child's personal number must be entered.

Payment for not meeting

Note that cancellation must be made at least 24 hours before the appointment. Cancellation later than 24 hours before the appointment causes a fee of NOK 640 (in 2016)