Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ablasjon av atrieflimmer og atrieflutter

Atrieflimmer og atrieflutter er hjerterytmeforstyrrelser der elektriske signaler fra hjertets forkamre gir unormal hjerterytme. Pulsen er ofte uregelmessig og raskere enn normalt. Behandling av atrieflimmer og atrieflutter tilpasses hver enkelt pasient. Det er grad av plager som avgjør valg av behandling som gis. Både medisiner og ablasjon kan være riktig og aktuell behandling.

Illustrasjon av anatomien til to hjerter.
Hjertet til venstre viser hvordan hjertet slår ved atrieflimmer. Hjertet til høyre viser atrieflutter. Illustrasjon: Einar Magnus Næss

Ablasjon blir utført på en operasjonsstue med røntgengjennomlysning og systemer for kartlegging av hjertets forkamre. Tynne ledninger blir ført inn i blodårer i lysken og videre inn i hjertet til det aktuelle kammeret. Deretter kan selve ablasjonsbehandlingen stoppe de elektriske impulsene som forårsaker atrieflimmer eller atrieflutter. Ablasjon av atrieflimmer foregår alltid i hjertets venstre forkammer. Ablasjon av atrieflutter kan foregå i høyre eller venstre forkammer.

Ablasjonsteknikker

Det finnes ulike ablasjonsteknikker. Alle er like effektive. Noen ablasjoner utfører vi i våken tilstand med lokalbedøvelse og smertestillende legemidler. I andre tilfeller er det nødvendig med narkose under ablasjonsbehandlingen. Det vil si at du får en bedøvelse som virker i hele kroppen og gjør at du sover mens ablasjonen pågår. Legen vil avgjøre hvilken teknikk som er best egnet for deg.  

Illustrasjon av en dame hvor vi ser hjertet hvordan det er plassert innen i kroppen.
Illustrasjon: Einar Magnus Næss

Noen får gjort en CT av hjertet før behandlingen. Funn på CT kan ha betydning for valg av ablasjonsteknikk. Hvis det er aktuelt for deg får du innkalling til det. CT gjøres på lokalsykehus. 

Forberedelser

Før du skal til ablasjonsbehandling er det svært viktig at du leser gjennom informasjonen du får fra oss.  

Blodfortynnende medisiner

Alle som skal til atrieflimmerablasjon og en del av dem som skal til atrieflutterablasjon, må bruke blodfortynnende medisin før og etter behandlingen. Dette er vanligvis Marevan (Warfarin), Pradaxa (Dabigatran), Xarelto (Rivaroksaban), Eliquis (Apiksaban) eller Lixiana (Edoksaban). 

Dersom du må bruke blodfortynnende i forbindelse med behandlingen og ikke står på det fra før, vil du få beskjed når du mottar innkalling til ablasjon. Det er viktig at du tar medisinen som foreskrevet, og ikke unnlater noen doser i ventetiden før ablasjonsbehandlingen. På morgenen behandlingsdagen skal du imidlertid ikke ta blodfortynnende fordi det øker blødningsrisikoen under behandlingen.

Ved bruk av Marevan må du kontrollere INR ukentlig hos fastlegen den siste måneden før ablasjon.  INR-verdien må ligge mellom 2,5 og 3,5. Gi beskjed til oss hvis du får verdier som ligger lavere enn dette. Ta med Marevankortet ditt til sykehuset. 

På sykehuset

Når du møter opp på sykehuset på ablasjonsdagen, må du regne med ventetid siden det er flere pasienter som skal gjennom den samme behandlingen. Det kan oppstå endringer i rekkefølgen i operasjonsprogrammet på kort varsel, derfor er det nødvendig at alle møter opp til samme tid om morgenen.

Du skal møte opp nydusjet og ren, uten sminke, neglelakk eller hudkrem. Barber brystkasse, rygg, lysker og øverste del av lår før du kommer til sykehuset.

Illustrasjon av en naken mann som står med ryggen til. På kroppen har han litt hår.
Barber brystkasse, rygg, lysker og øverste del av lår før du kommer til sykehuset. Illustrasjon: Einar Magnus Næss

Fastende

Du skal være fastende (ikke mat, drikke, røyk, snus, tyggegummi eller pastiller) i minst 6 timer før oppmøtetidspunkt. Ta dine morgenmedisiner med litt vann, UNNTATT blodfortynnende, vanndrivende og diabetesmedisiner.

Ved oppmøte på sykehuset blir du tatt imot av sykepleier som forbereder deg til behandling med: 

  • EKG
  • Blodtrykk og puls
  • Høyde og vekt
  • Eventuelt blodprøver
  • Graviditetstest for kvinner i fertil alder.
  • Én eller to venekanyler og intravenøs væske.
  • Smertestillende, kvalmestillende og beroligende medikamenter (varerier avhengig av hvilken ablasjonsteknikk som skal benyttes).
  • Noen pasienter vil få tilbud/anbefaling om blærekateter.

Noen pasienter skal til ultralyd av hjertet via spiserøret før ablasjon. Dette har sykepleier på avdelingen oversikt over.

Ultralydundersøkelse av hjertet gjennom spiserøret

 

Under operasjonen

Behandlingen foregår på en spesialdesignet operasjonsstue (elektrofysiologisk laboratorium). Når ablasjon foregår i våken tilstand, får du smertestillende tabletter i forkant av behandlingen. Det blir satt lokalbedøvelse i lysken ved oppstart. Du får smertestillende intravenøst underveis i behandlingen.

En gruppe mennesker som holder en blåkopi
Illustrasjon: Einar Magnus Næss

Noe smerter vil du likevel kunne oppleve under behandlingen. Det er ubehagelig, men ikke farlig. Behandlingen varer i 1-3 timer, i enkelte tilfeller lenger. Dersom legen anser at narkose er nødvendig sover du under behandlingen og vil ikke kjenne noe ubehag. Du vekkes så snart behandlingen er avsluttet, og det er sjeldent behov for smertestillende medisiner etterpå.

Det er en forutsetning for å gjennomføre behandlingen at du kan ligge flatt på rygg over lang tid. For at behandlingen skal bli vellykket er det avgjørende at du ligger helt stille. Ta kontakt med avdelingen for en samtale dersom du tenker at dette kan bli vanskelig for deg.

 

Etter operasjonen

Etter avsluttet behandling overflyttes du til sengepost for observasjon. Du skal ligge flatt på ryggen i inntil seks timer. Dette er for å hindre blødning fra innstikkstedene i lyskene. De blir vanligvis lukket med et sting som fjernes før du skal stå opp fra sengen. I tillegg legges det på kompresjonsbandasje.

Det kan oppstå blødninger fra innstikkssted. Disse stopper som regel av seg selv, men det kan bli behov for endring av kompresjon over innstikksted og forlenget sengeleie. Blåmerker og blodansamlinger under huden går normalt tilbake i løpet av noen dager eller uker. Ubehag som kvalme og stikkende smerter i brystet er vanlig og vil gå over etter hvert. 

Ved legesamtale etter ablasjonen blir det en gjennomgang av dine medisiner og det legges en plan for videre oppfølging. Du reiser hjem på morgenen dagen etter ablasjonsbehandlingen, så lenge ingen komplikasjoner har oppstått.

Etter hjemreise

Følg nøye med på innstikksstedet i lyskene. Det er viktig å holde det tørt og rent. Bruk plaster over innstikksstedene de første 3-4 dagene. Du må unngå hard fysisk aktivitet og tunge løft de første 10 dagene. Lett fysisk aktivitet i rolig tempo er anbefalt.

Tilbakefall av atrieflimmer og atrieflutter trenger ikke å bety at ablasjonen er mislykket. Episoder med rytmeforstyrrelse de to første månedene kan skyldes vevsirritasjon etter behandlingen og vil kunne stabilisere seg etter hvert.

Ved anfall som varer over flere dager tar du kontakt med fastlege eller atrieflimmerpoliklinikk for vurdering av behov for elektrokonvertering. Dersom du opplever mye symptomer kan du selvsagt ta kontakt tidligere, eventuelt også med legevakt dersom anfallet oppstår på kveld eller helg.

Vær oppmerksom på at lette brystsmerter og sårhet i halsen kan forekomme etter ablasjon. Dette skal vanligvis være borte etter få dager.

Ta umiddelbar kontakt med fastlege eller legevakt dersom du får:

  • økende eller nyoppståtte brystsmerter
  • tung pust
  • høy feber
  • nummenhet/nedsatt kraft i armer eller bein
  • blødning, hevelse eller økende smerter over innstikkstedet

Vær oppmerksom

Komplikasjoner kan forekomme. Det vanligste er blødninger fra innstikkssted i lysken. Blødning ut i hjerteposen som må tappes under ablasjonsbehandlingen, kan også forekomme. Alvorlige komplikasjoner som gir varige mén, er svært sjeldne. 

Kontakt

Akutten og Hjerte-lunge-senteret Hjertemedisinsk dag- og femdøgnsenhet

Kontakt Hjertemedisinsk dag- og femdøgnsenhet

Oppmøtested

4. etasje østfløy på Akutten og hjerte- og lungesenteret.

Telefonnummer:

Dagenhet: 72 82 74 02
mandag til fredag kl. 07.30 - 21.30

Femdøgnsenhet:   72 82 74 03
fra mandag kl. 07.00 til fredag kl. 15.00

Pasientkoordinator koronar angiografi
Anita B. Størdal, tlf 72 82 74 26, hverdager 8.00 -15.30

Pasientkoordinator hjerterytme
Mona Pettersen, tlf 72 82 74 27,  hverdager 8.00 - 15.30

En vei med en bygning på siden og trær på siden

Akutten og Hjerte-lunge-senteret

Prinsesse Kristinas gate 3

7030 Trondheim

Transport

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved St. Olavs hospital med buss, og noen steder med tog. Her finner du beskrivelse av transporttilbud og lenker inn dit.

For St. Olavs hospital på Øya gjelder dette:
 

Tog

Nærmeste holdeplass for toget er Marienborg stasjon. Det er kort gangavstand til sykehuset på Øya. Det går også buss mellom Øya og Trondheim Sentralstasjon.
 

Flybuss

Værnesekspressen stopper ved Studentersamfundet på vei til og fra flyplassen. Det er ca 35 km fra Trondheim sentrum og til flyplassen.
 

Bussforbindelser regionalt og lokalt

For de fleste lokale bussene er Studentersamfundet i Elgeseter gate nærmeste holdeplass til sykehuset på Øya. Dette gjelder også regionbussene.

Merk: noen bussruter også går innom St. Olav på Øya. 

Se nettsidene til AtB for flere detaljer om busstilbudet til St. Olavs hospital

Praktisk informasjon

Merk: Ikke alle avdelinger har callback, men noen enheter har tilbudet om å ringe deg tilbake.  

Mer informasjon om hvordan callback fungerer og hvordan du enklest får hjelp av oss på telefon

 

CALLBACK:

Note: Not all departments at St. Olav have the service to call you back, except for some outpatient clinics and laboratories.

What is callback?

Callback means that the telephone service is open to the public 24 hours so that you can give your message regardless of opening hours.

Remember personal identity number before calling

Please have your personal number - 6 or 11 figures - ready before calling. This will be of great help when we call you back.

If you are calling on behalf of others, for example children, the child's personal number must be entered.

Payment for not meeting

Note that cancellation must be made at least 24 hours before the appointment. Cancellation later than 24 hours before the appointment causes a fee of NOK 640 (in 2016)

Vi har flere spisesteder på sykehuset:

Oversikt over alle våre spisesteder med åpningstider

Spisestedene i Øya helsehus og i MTFS drives av SiT

  • Det finnes spisested i lokalene til Klinikk for rus og avhengighetsmedisin i Klostergata. 

 

 

There are several places to eat in the hospital:

"Mat og cafe" at St. Olavs hospital offers a variety of food in the centers at Øya, at Lian and in the local hospitals in Røros and Orkdal.

"SiT" on behalf of the NTNU, runs cafes at Øya helsehus and in the Fred Kavli building. 

There is also a cafe in Clinic of Substance Use and Addiction Medicine (Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin) Departments in Klostergata 48.

​Read more: Mat og cafe

Kiosker:

 

Butikker:

  • Bunnpris storbutikk ligger i Elgesetergate 18
  • Coop Prix  ligger i ​Klostergata 46

 

Blomster:

Kioskene på Øya-området selger friske blomster.

 

Frisør:

​​​Den private frisørsalongen ligger i Gastrosenteret.
Telefon: 72 82 54 14

 

Shops within the Hospital area at Øya:

Bunnpris, located in Elgesetergate 18 Coop Prix in Klostergata 46