Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
Simulator trening

Laparoskopi

MiDT utdanner flere hundre unge leger hvert eneste år. Kursene varierer i innhold og tema, men kjennetegnes ofte av en stor andel praktiske øvelser. Disse varierer mellom bruk av ulike typer simulatorer, simulering med organer fra dyr eller operasjoner på gris. Kursene evalueres etter gjennomføring slik at senteret til enhver tid kan forbedre læringsaktiviteten. I tillegg til dette drives det også forskningsaktivitet på senteret, og gjerne i tett samarbeid med kursdeltagerne mht nytten av simulatortrening i kirurgiutdanningen. I 2016 ble MiDT laparoskopi akkreditert i NASCE – The Network for Accredited Skills Centres in Europe – og er fremdeles eneste senter i Norge med dette kvalitetsstempelet.

Kurs i samarbeid med Regionalt Utdanningssenter (RegUt)

I utdannelsen mot å bli spesialist, trengs det mange kurs for å oppnå nødvendige ferdigheter. På MiDT sin ferdighetslab for laparoskopisk utdanning, trenes deltagere fra hele Norge innen basal laparoskopi, mer avansert laparoskopi, brokkirurgi og terapeutisk endoskopi med mer.

Ferdighetslaben er godt utstyrt med Virtual reality (VR)-simulatorer for laparoskopi og endoskopi. I tillegg har tjenesten flere organsimulatorer og tilgang til dyrelab (operasjon på gris) i tilstøtende lokale. Det finnes også analoge bokser som brukes til å trene basal øye-hånd-koordinering ved laparoskopi.

En collage av en bilder som viser trening i laparoskopi

Foto: St. Olavs hospital

 

Hvert kurs baseres på definerte læringsmål som skal dekkes i løpet av undervisningen. Kursene avsluttes med en kursprøve, enten praktisk og/eller teoretisk.

Kursbevis utstedes av RegUt når kandidaten oppnår gitte kriterier.

Dersom en deltager ikke tilfredsstiller kravene for kursbevis, tar kursledelsen kontakt med deltagerens overordnede for å lage en opplæringsplan for de neste ukene med påfølgende ny evaluering i regi av veileder/lokalt overordnet lege.

MiDT har igjennom årene knyttet til seg erfarne instruktører innenfor flere fagfelt: gastroenterologisk kirurgi/gastroenterologi, urologi, anestesi, gynekologi, thorakskirurgi med flere. Her er også andre helseregioner med for å bidra på forelesnings-/instruktørsiden. Ved å ha instruktører som er tett på i en treningssituasjon, øker verdien av kursene betraktelig. Dette får vi også svært god tilbakemelding på i evalueringene.

Overlege Gjermund Johnsen underviser deltakerne

Foto: Geir Otto Johansen, St. Olavs hospital

 

  Her er en oversikt over større kurs som holdes i samarbeid med Regionalt Utdanningssenter, Helse Midt-Norge:

Navn på kurs

 

Antall
dager

Målgruppe

Basalkurs i laparoskopisk kirurgi

(3-4 kurs årlig)

3

LIS – kirurgiske fag del 2

Avansert laparoskopi

3

LIS – generell kirurgi

Kurs i brokkirurgi

3

LIS – generell kirurgi/
gastroenterologisk kirurgi

Laparoskopi for viderekomne

3

LIS – gastroenterologisk kirurgi

Endoskopikurs med simulatortrening

3

LIS – gastroenterologisk kirurgi

 

 

 

Man kan godt si at senteret er en bærebjelke innen den kirurgiske utdanningen for LIS-leger, og har en nær og god dialog både med Legeforeningen (ved spesialitetskomiteene) og de Regionale Utdanningssentra for å dekke behovene for utdanning.

Mer informasjon om tid, sted og påmelding for de aktuelle kursene, kan du finne nederst på denne siden.

Alle våre kurs er også utlyst her:

Kurs for leger i spesialisering - spesialisthelsetjenesten.no  

 

Skreddersydd opplæring ved senteret

Foruten disse større kursene, jobber senteret sammen med utdanningsansvarlig på sykehuset innen flere spesialiteter for trening innen relevante områder. Dette kan for eksempel være for nye LIS-leger, for gynekologer, urologer, lungeleger og sykepleiere.
Senteret har i flere år vært medarrangør i et eget masterstudium i fedme og helse (kirurgisk del), i regi av universitetet (NTNU).

Nettverksbygging

MiDT ønsker å støtte de allerede etablerte fora som jobber med medisinsk simulering og var i 2023 medarrangør til en større konferanse innen nettverksbygging (MedSim Norge nettverkskonferanse). På den måten har kunnskap om kirurgisk opplæring/simulering blitt satt på agendaen på større møter innen generell medisinsk simulering.
I og med at MiDT er akkreditert i NASCE (europeisk nettverk), deltar ansatte ved senteret på internasjonale samlinger årlig. Der deles både forskning og annen relevant informasjon vedrørende kirurgisk opplæring og simulering.

Rådgivning

MiDT har i tillegg en viktig rolle som rådgiver for andre sykehus som ønsker å kjøpe inn simulatorer til sine leger. Ved å opparbeide kunnskap om hvilke simulatorer som gir best treningseffekt, kan man evt. unngå å investere i dyre og ikke optimale simulatorer på allerede trange sykehusbudsjett.
Senteret har også utviklet egne oppsett til praktiske øvelser som fungerer godt i treningsøyemed.

Workshops med industrien

MiDT har de siste årene hatt godt samarbeid med utstyrsfirma vedrørende kvalitetssikring ved bruk av laparoskopiske instrumenter. Dette arrangeres som workshops med praktisk trening på simulatorer og/eller gris. Deltagere er i hovedsak LIS-leger.
I tillegg til dette har ferdighetslaben åpne dører for leger som ønsker å bruke tid til ekstra ferdighetstrening.

Vil du arrangere kurs innen laparoskopi/endoskopi?
Du er hjertelig velkommen til å leie våre lokaler.

MiDT har åpnet for grupper som ønsker å benytte seg av våre lokaliteter for ferdighetstrening. Du velkommen til å ta med deg egne kandidater og trene på våre simulatorer. Alternativt kan vi også stille med instruktører herfra.
Ta gjerne kontakt med oss dersom det er interessant for ditt sykehus!
Vi skreddersyr et opplegg som passer for dine behov.


De siste årene har 400-500 personer vært innom senteret pr år (med unntak av pandemitiden) forbindelse med kurs, seminarer eller annen læringsaktivitet. Vi er mest stolt over at evalueringen viser at våre kursdeltagere trives godt på vårt senter, at våre læringsmetoder virker aktiverende, samt at kursene synes å stimulere til videre læring i etterkant.

Simulatortrening

Du kan lese mer om NASCE og akkrediteringsprosessen her:
http://nascenet.org/accreditation

Fagkurs ved MiDT Laparaskopi

Sist oppdatert 10.09.2024