PET-MR ved hjernesvulster
PET/MR av primære hjernesvulster er for øyeblikket ikke rutine ved utredning av hjernesvulster i Norge. Henvisning til PET/MR av hjernesvulster ved vårt sykehus er bare tilgjengelig for spesialister ved sykehuset etter avtale med Bildediagnostisk avdeling.
Bruk av PET/MR for hjernesvulster er mer utbredt internasjonalt, og retningslinjer fra internasjonale nukleærmedisinske organisasjoner (EANM, SNMMI, EANO og RANO) anbefaler bruk av PET sammen med MR for utredning av hjernesvulster (Law et al.). Den mest brukte PET-traceren i onkologisk nukleærmedisin, 18F-FDG (18F-Fludeoxyglucose), er mindre egnet for avbildning av hjernen da den har et naturlig høyt opptak i friskt hjernevev, som gjør det vanskeligere å identifisere patologisk opptak. I stedet brukes gjerne PET basert på aminosyre-transport for disse pasientene, da dette er overuttrykt i kreftceller og aminosyre-tracere har vist lavt naturlig opptak i normalt hjernevev (Karlberg et al.). De mest utbredte aminosyre-tracerne er 11C-MET (11C-methionin), 18F-FET (18F-fluoroethylthyrosin) og 18F-FDOPA (18F-Fluorodopa), og det pågår også forskning for nyere tracere som 18F-FACBC (Axumin/fluciclovine).
Aminosyre-PET sammen med MR kan gi ekstra informasjon om hjernetumorer som kan være nyttig for diagnostisering, behandling og oppfølging. For eksempel kan PET-bildene vise hvor hjernesvulsten er mest metabolsk aktiv, noe man kan benytte innen planlegging av biopsitaking. Ved å sikre at man tar biopsier for histologisk diagnose fra de mest aktive områdene, får man mer sikker gradering av tumorvevet, som er viktig for videre behandling av tumoren. Informasjon fra PET-bilder kan potensielt også brukes i bestemmelse av volum for reseksjon og strålebehandling. Innen oppfølging av pasienter med hjernetumor kan aminosyre-PET bidra til å identifisere residiv sykdom, noe som være vanskelig å skille fra andre forandringer i hjernen som arrvev og ødem basert på MR-bilder alene.
Referanser:
Law et al. Joint EANM/EANO/RANO practice guidelines/SNMMI procedure standards for imaging of gliomas using PET with radiolabelled amino acids and [18F]FDG: version 1.0. Eur J Nucl Med Mol Imaging. 2019 Mar;46(3):540-557. doi: 10.1007/s00259-018-4207-9.
Karlberg et al. Diagnostic accuracy of anti-3-[18F]-FACBC PET/MRI in gliomas. Eur J Nucl Med Mol Imaging. 2024 Jan;51(2):496-509. doi: 10.1007/s00259-023-06437-4.