Informert samtykke
Alle som skal delta i et forskningsprosjekt skal bli forelagt et informasjons- og samtykkeskriv som må signeres. Dette samtykket gir deg detaljert informasjon om prosjektet, hva deltakelsen innebærer, hvilke rettigheter du har som deltaker og hvordan data som samles inn skal lagres.
Et samtykke defineres som et bredt eller spesifikt samtykke.
Et bredt samtykke gir du som deltaker lov til at innsamlet biologisk materiale og helseopplysninger kan brukes til flere forskningsformål innenfor et bredt definert område. I et spesifikt samtykke gir du som deltaker kun tillatelse til at materialet og helseopplysninger som samles inn kan benyttes innenfor et klart definert forskningsprosjekt med et spesifikt formål.
Tilbaketrekking av samtykke
Det er viktig å vite at du til enhver tid kan trekke tilbake ditt samtykke uten å oppgi spesifikk grunn. Hvis du velger å trekke deg fra prosjektet, vil ditt biologiske materiale bli destruert og helseopplysninger slettet, så fremt opplysningene ikke allerede inngår i ferdige analyser og forskningsresultater. Din beslutning vil ikke påvirke videre behandling av deg.
Personvern og sikkerhet
Vi ivaretar ditt personvern ved å avidentifisere alle opplysninger og prøvematerialet blir registrert med løpenummer.
Godkjenning og lovverk
Alle forskningsprosjekter er godkjent av Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) og gjennomføres i samsvar med Helseforskningsloven og annen norsk lov.
Deltaker i en klinisk studie?
Som deltaker i en klinisk studie ved St. Olavs hospital HF får man den nyeste og mest avanserte behandlingen før den er allment tilgjengelig.
Oversikt over aktuelle kliniske studier og kriterier for å delta:
Kliniske studier - St. Olavs hospital HF