Hva jobber vi med på Angst- og OCD-teamet?
Teamet har spesialiserte behandlingsprogrammer for tvangslidelse (OCD), generalisert angstlidelse (GAD), kroppsdysmorfofobi (BDD), spesifikke (enkle) fobier, sosiale fobier, agorafobi, panikklidelse, helseangst, tics/tourettes syndrom samt trikotillomani (hårnapping).
Behandlingstilbudet for de ulike angstlidelsene er basert på eksponering med responsprevensjon (ERP), kognitiv atferdsterapi (CBT), samt metakognitiv terapi (MCT).
Vi tilbyr 4-dagersbehandling for OCD, panikklidelse og sosial fobi, og MCT-grupper for GAD og helseangst.
Behandlingen for Tourettes syndrom/tics baserer seg på «habit reversal training» (HRT) og behandlingen av Trikotillomani er basert på HRT og ACT.
Behandlingforløpet
Pre-screeningssamtale:
Ved oppstart gjennomføres det en pre-screeningssamtale, som har som formål å kartlegge vanskene og omfanget av disse, og vurdere om vanskene best kan beskrives som en angstproblematikk. Målet er å avklare om pasienten skal i videre utredning, og om pasienten er interessert i behandlingstilbudet vårt.
Utredning:
Dersom saken tas til videre vil det gjennomføres en utredning for videre kartlegging av vanskene. Denne består i hovedsak av samtaler (ca. 2-4 samtaler) om bakgrunnshistorie og pasientens utfordringer, i tillegg til utfylling av selvrapporteringsskjema. Videre vil det foretas en vurdering om det vil tilbys behandling, og evt. hva som vil være riktig behandling.
Behandling:
Behandlingen kan være gruppeterapi eller individuell behandling. En vil sammen med sin terapeut bli enig om hva som vil være passende behandling, og hva som vil være gode mål for behandlingen. Videre vil behandlingen skreddersys til den enkelte pasient selv om den foregår i gruppeformat. Det må påventes noe ventetid fra utredningen ferdigstilles og frem til behandlingsstart.
En forutsetning for vellykket behandling er at en må ta et valg om å bli kvitt lidelsen, og sammen med behandler jobbe mot dette målet. Videre er det avgjørende at det ligger til rette for behandling i pasientens hverdag, og at en setter av tid til å jobbe med hjemmeoppgaver. Det er vanlig å være ambivalent til behandling og grue seg i forkant, og dette kan du ta opp i samtale med behandler.
På grunn av høyere symptombedring, mindre bivirkninger og lavere risiko for tilbakefall etter behandling anbefaler vi ERP som førstevalg ved tvangslidelse (fremfor f. eks. medikamentell behandling), selv om denne behandlingen er kompetanse- og ressurskrevende. (Fra «Behandling av tvangslidelser: Plan for nasjonal implementering av dokumentert virksom behandling»).
Informasjon om 4-dagersbehandling
Hvem er vi?
Teamet består av psykologspesialister, psykologer, spesialergoterapeut, psykiatrisk sykepleiere med videreutdanning, studenter under opplæring og vi har legeressurs tilgjengelig.
Samarbeid
Samarbeid med pårørende og oppfølgende instanser tilstrebes. Poliklinikken har egne barneansvarlige som har ansvar for å ha fokus på barn og søsken under 18 år som pårørende.
Rutine for henvisning
Pasienter kan søkes til teamet med henvisning fra fastlege og behandlere ansatt i psykisk helsevern (sykehus og DPS).
Vi ønsker at henvisningen skal inneholde en beskrivelse av aktuell angstproblematikk, i hvilken grad dette påvirker funksjonsnivå/daglig tidsbruk og om det er forsøkt terapi tidligere og utfall av dette. I tillegg ønsker vi informasjon om aktuell livssituasjon og bruk av medikamenter.
Noen tilstander gjør at behandlingen ikke kan gjennomføres på det aktuelle tidspunktet, men må utsettes til forholdene ligger bedre til rette. Dette inkluderer blant annet aktiv bruk av rusmiddel, aktiv fase av psykose, mani og høy suicidalfare.
Drøftingstid:
Hvis det er behov for å drøfte en pasientsak så kan følgende tider benyttes:
Heidi Bøe Roaldsøy: Mandager kl 12-13
Linda Thorsen: Tirsdager kl 12-13
Kristin Sumstad Hanssen: Torsdager kl 10-11
Ansatte i St. Olavs Hospital kan booke rett i kalenderen i outlook til den enkelte. Andre må ta kontakt med vår merkantil på tlf 90714055