Nidaros DPS kan tilby behandling i poliklinikk, døgnenhet og i ambulante team. Vi er opptatt av fag, kompetanseutvikling og forskning, og har et særlig fokus på psykisk helse og arbeid. I tillegg har vi et eget Lærings- og mestringssenter med spesielt fokus på pårørende. Nidaros DPS og flere av våre enheter ligger på Østmarkneset (Lade). I tillegg har vi enheter på Øya og Fosen.
Informasjon om våre enheter finner du nederst på denne siden.
Opptaksområde
Vi har lokalsykehusfunksjon for en befolkning på ca. 115 000 innbyggere. Opptaksområde går fra Fosen i vest via Trondheim og Malvik og Selbu i Øst. Nærmere bestemt: østre del av Trondheim, Malvik, Selbu, Tydal, Bjugn, Rissa, Ørland, Åfjord og Roan.
Henvisning
For å få behandlingstilbud ved Nidaros DPS må du bli henvist av din fastlege eller andre med henvisningsrett.
Til deg som er pårørende
Som pårørende kan du ha en viktig rolle som omsorgsgiver og kan være en viktig part i pasientens nettverk. Du kan ha kjennskap til hvordan lidelsen kan sette sitt preg på hverdagen til den som er syk og til deg som pårørende. Denne informasjonen kan være nyttig i forhold til diagnostisering og i utforming av behandling.
Som nærmeste pårørende har du egne rettigheter og oppgaver etter helselovgivningen. Du skal ha informasjon om pasientens helsetilstand og den helsehjelp som ytes dersom pasienten samtykker. Det er viktig å være klar over at pasienten kan gradere sitt samtykke, dvs. at kun enkelte opplysninger kan gies videre. Pasienten kan også endre sitt valg av nærmeste pårørende.
Dersom pasienten ikke samtykker har du allikevel krav på generell informasjon. Dette kan bl.a være informasjon om Nidaros DPS, og generell informasjon om psykiske lidelser og ulike behandlings former som tilbys. Dette er noe alle pårørende som henvender seg til Nidaros DPS har rett til.
Kontrollkommisjonen er en klageinstans for vedtak om tvunget psykisk helsevern (tvangsinnleggelse) og andre vedtak om bruk av tvang, for eksempel tvangsmedisinering eller bruk av tvangsmidler. Kontrollkommisjonens hovedoppgaver består i å sikre den enkeltes rettssikkerhet i møte med det psykiske helsevesenet, og at lovverket brukes slik det er tenkt. En klage til kontrollkommisjonen kan skje muntlig eller skriftlig, for eksempel til behandlingspersonalet eller ved direkte kontakt med medlemmer i kontrollkommisjonen.
Rettigheter for pasienter og pårørende kan du finne på
www.helsenorge.no. Benytt søkefeltet til å skrive hvilken opplysning du ønsker, f.eks pasientrettigheter, pårørende etc. Her finner du også informasjon om diverse brukerorganisasjoner.