Ambulant akutteam (AAT)
Ambulant akutteam (AAT) er et ambulant behandlingstilbud, hvor målsettingen er å gi et bedre tilbud til de ungdommene som er i akutt krise, men der det vurderes at innleggelse ikke er det mest hensiktsmessige. Et ambulant akutt behandlingstilbud bedrer klinikkens akuttpsykiatriske tilbud med fokus på ungdommenes behov. Teamet jobber i nært samarbeid med Akuttenheten med pasienter som ellers ville blitt innlagt.
Teamets funksjon
Iverksette kortvarig hjemmebasert behandling for de pasienter der dette er et hensiktsmessig alternativ.
Kontinuere hjemmebasert behandling inntil krisen har kuliminert og behandlingsansvaret for pasienten kan henvises videre til andre helsetjenestetilbud, for eksempel poliklinikk eller døgninstitusjon.
Redusere varigheten av innleggelser ved å tilby hjemmebasert oppfølging.
Vurdere øyeblikkelig hjelp henvendelser for poliklinikkene Saupstad, Klostergata og Orkdal på dagtid.
Målgruppe og opptaksområde
Målgruppen er som ved innleggelse på Akuttenheten, ungdom i alderen 12-18 år. Opptaksområde for ambulant virksomhet er tilsvarende poliklinikkene Saupstad og Klostergata. Bistår poliklinikk Orkdal med øyeblikkelig hjelp henvendelser.
Behandlingsvarighet
Hensikten er å ivareta akuttfunksjonen og raskt kunne bistå i den akutte krisen. En vil unngå lengre behandlingsløp og det vil dermed være nødvendig å avslutte eller tilbakeføre/overføre til andre behandlere i BUP eller andre instanser når den akutte fasen er over. Slik vil AAT kunne ha kapasitet til å jobbe akutt.
Tilgjengelighet
Ambulant akutteam er på jobb kl 08.00 – 15.30, mandag - fredag.
Øyeblikkelig hjelp henvendelser rettes til poliklinikkene eller AAT på dagtid og legevakten på kveldstid. Dersom det vurderes at det er nødvendig med bistand fra Akuttenheten vil representant fra AAT, sammen med vakthavende lege/psykolog på akuttenheten, vurdere om det er behov for innleggelse eller ambulerende akuttbehandling.
Personellressurser
AAT består i dag av miljøterapeutstillinger (alle har videreutdanning i psykisk helsearbeid) og psykologspesialiststilling. Psykologspesialist er faglig ansvarlig. Tilgjengelig overlege v/ Akuttenheten.
Teamet er lokalisert på Seksjon Lian, kontorer i bygg 61.
Fagstaben
Ansatte i fagstaben ved Avdeling for barne- og ungdomspsykiatri (BUP), Seksjon Lian er organisert under Poliklinikk Lian,. De har sin daglige virksomhet og kliniske praksis overfor døgnenhetene ved Lian, samtidig som noe poliklinisk virksomhet. De står sentralt i både utredning og behandling av ungdommene og familiene.
St. Olav hospital er en universitetsklinikk, dermed er ikke alle stillingene i fagstaben faste. Noen er forbeholdt praksistid for ansatte i klinikken som trenger tjeneste i forhold til sin spesialisering. I fagstaben er det ansatt psykologer, leger og familieterapeuter, hvor noen er spesialister innen sitt fagfelt, andre er som nevnt under spesialisering.
Spesialist
Det er i alle sakene en spesialist som har behandlingsansvar, dvs. det overordnede ansvaret for utredningen og/eller behandlingen. Med spesialist menes i vår sammenheng enten psykologspesialist eller overlege, og det er minst en slik spesialist knyttet til hver enhet ved Lian.
Psykologer
Alle enhetene ved Lian har psykolog fra fagstaben knyttet til seg. Psykologen har saksansvar og/eller behandlingsansvar for familier og ungdommer som er innlagt ved enhetene. Psykologen gjennomfører behandlingsintervensjoner, men har i tillegg ansvaret for psykologiske utredninger, tester og vurderinger ved de enhetene hvor dette gjøres.
Leger
Alle enhetene ved Lian har lege fra fagstaben knyttet til seg. Legen har saksansvar og/eller behandlingsansvar for ungdommer som er innlagt ved enhetene. Legen har i tillegg ansvar for somatiske undersøkelser, vurderinger og medisinoppfølging til alle pasientene ved den enheten legen har som sitt arbeidssted.
Familieterapeuter
Døgnenhetene har familieterapeut knyttet til seg gjennom fagstaben. Familieterapeuten har som hovedoppgave og følge opp foreldre/foresatte før, under og etter en innleggelse. Familieterapeuten har samtaler og gjennomfører familieterapeutiske intervensjoner for ungdommene og deres foreldre/foresatte.
Seksjonsleder: Carl Georg Schult-Jessen