Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Praktiske råd til foreldre med revmatisk sykdom

For de fleste er det en stor og spennende opplevelse å bli foreldre. Samtidig er det en omveltning med mindre nattesøvn og en hverdag der omsorgen for barnet kommer først.

Etter at dere har fått barn, kan det bli vanskeligere å få tid til pauser og hvile. Du vil også merke på kroppen at omsorgen for barnet medfører mange tunge løft og håndteringer. Har du da samtidig en revmatisk sykdom, kan det kreve ekstra omtanke og planlegging for å få overskudd i hverdagen. Det finnes flere måter du kan tilrettelegge, slik at den nye tilværelsen blir lettere. Her kan du finne råd om praktisk tilrettelegging, informasjon om hva du bør være bevisst på når du skaffer deg barneutstyr og hjelpemidler du kan bruke.

Les mer om:

Prøv utstyret i butikken
En viktig ting å vurdere når dere skal anskaffe utstyr, er om dere faktisk kan greie å bruke det rent praktisk. Dette kan det være smart å sjekke ut i butikken, før dere kjøper utstyret.

Du bør være spesielt oppmerksom på om du klarer å betjene ulike lukkemekanismer og håndtak, reguleringsmekanismer og spesiallåser, trykk-knapper og knapper, og hvor store tyngder du greier å løfte.

Utvalget av barneutstyr er stort og forandrer seg raskt. Det er derfor ikke mulig å anbefale produkter eller oppgi spesielle produktnavn som passer for revmatikere.

Barneklær
En god del av barneklærne har trykknapper, små knapper og glidelåser. Har du plager fra hånd- og fingerledd, kan dette innebære utfordringer i det daglige stellet. Det kan derfor være lurt å satse på klær i elastisk stoff med få lukninger, framfor klær med små knapper eller andre lukkemekanismer.

For å dra opp glidelåser og kneppe knapper, kan du bruke en pinsett-tang. Dette er et spesialhjelpemiddel som du også kan bruke til å rive opp festetapen på engangsbleier med. Pinsett-tangen gir et kraftigere og presist grep.

Etter hvert som barnet blir litt større, kan du få et større grep på en glidelås ved å sette i en ring, eller anskaffe klær med borrelåser. Borrelåser er lettere å åpne og lukke. Mange foreldre velger å kjøpe barnesko med borrelåslukning framfor skolisser.

Et lite barn i huset medfører også automatisk mer skittentøy. Dersom vaskemaskinen er plassert på en halvhøy sokkel, kan det være enklere å ta ut klærne fra vaskemaskinen. Hvis du har problemer med skuldrene, kan det være lettere å bruke et tørkestativ med lavthengende snorer. Ved å benytte tørketrommel kan du i stor grad unngå å henge opp tyngre, vått tøy.

Barnesengen
Mange sprinkelsenger har sengebunn med regulerbar høyde. Den første tiden etter fødselen er det ofte enklest å ha barnet i en høy seng eller en sprinkelseng med sengebunnen i høyeste stilling, fordi det da blir lettere å løfte barnet ut.

Enkelte sprinkelsenger har også en nedsenkbar langside. Hvis sengebunnen i barnesengen kan justeres til å bli like høy som voksensengen, kan barnesengen settes inntil voksensengen og barnet trekkes over til voksensengen uten at du må stå opp, for eksempel ved mating om natten. Bruk av stellematte, glidebrett eller glidelaken mellom barneseng og voksenseng kan lette forflytningen av barnet.

Etter hvert som barnet blir større, må sengebunnen senkes og det kan da bli tungt å løfte barnet opp av sengen. Det finnes barnesenger i vanlig handel som har smarte åpningsmekanismer. Enkelte senger har sidehengslet langside som kan åpnes som en dør, mens andre senger har en langside som kan trekkes opp som en grind.

Barnevogn
Man bør bruke god tid på valg av barnevogn. Sjekk at:

  • håndtaket er godt å holde i
  • du kan betjene bremsen
  • du kan slå kalesjen opp og ned
  • låsemekanismer på bag og understell ikke er for harde å håndtere
    du kan få av og på hjulene
  • du kan slå sammen og løfte vogna opp i bilen

Sjekk også vekten av vognbagen og vær oppmerksom på at den blir tyngre å bære med barn, dyne og pute oppi.

Vurder trehjuling opp mot firhjuling. Vær oppmerksom på at en trehjuling uten låsbart nesehjul fungerer fint på harde flate underlag, men den kan være svært tung å kjøre på litt ujevnt underlag. Store hjul på vogna gjør ofte vogna noe stivere, men kan lette framkommeligheten ved ujevnt terreng og snø.

Mange har gode erfaringer med lette vogner som er enkle å slå sammen, men det viktigste er at du vurderer ut ifra egne forhold og behov før du velger vogntype.

Barnebilsetet kan monteres på noen vogntyper, slik at du kan trille barnet i bilstolen bort til bilen. Dette kan være avlastende, spesielt dersom det er et stykke å gå fra huset og bort til der bilen står parkert.

Lekegrind
Bruk av lekegrind gir deg mulighet til å legge fra deg barnet trygt mens du lager mat eller utfører andre daglige gjøremål. Flere anbefaler lekegrind med dør og regulerbar bunn. Du slipper da å bøye deg over lekegrinda når du skal ta ut barnet.

Noen foretrekker en mindre lekegrind med hjul, slik at den lettere kan flyttes til andre deler av rommet.

Bilstol
Bilstoler med fastmontert base i bilen anbefales, fordi selve bilstolen enkelt kan tas inn og ut av bilen. Fordelen er at barnet kan festes i bilstolen før man går ut. Bilstolen bæres så bort til bilen og plasseres direkte på basen.

Sjekk at du kan håndtere reguleringer og låsmekanismer, og at du kan bære bilstolen med en vekt som tilsvarer barnets vekt. Det finnes også bilstoler som kan vris på plass, noe som gjør det enklere å plassere barnet eller ta det ut av bilstolen, og som kan være avlastende for de som sliter med ryggplager.

Ved å se nærmere på hvordan hjemmet er møblert, kan dere finner smarte løsninger som kan gjøre hverdagen enklere. Vurder hvordan rom og utstyr er organisert, slik at dere kan unngå unødige løft og vanskelige arbeidsstillinger.

Ergoterapeuten i kommunen eller i sykehuset kan hjelpe dere å vurdere muligheter for praktisk tilrettelegging hjemme.

Fordel husarbeidet over lengre perioder
For å gjøre daglige gjøremål mindre energikrevende og for å minske belastningen på leddene, kan det være hensiktsmessig å

  • dele opp arbeidsoppgavene
  • ta pauser
  • beregne lenger tid på de mest belastende aktivitetene du må gjøre i løpet av dagen

Til tross for at du har dager med god dagsform, er det viktig at du ikke presser deg til å gjøre for mye fysisk arbeid. Da kan du ende opp med å klappe sammen på sofaen.

Bæring og løfting
Når du løfter, sørg for å

  • bruke hele kroppen din
  • bøy i knærne
  • ha litt vinkel i albuene

Dersom du har mye plager fra håndleddene, kan bruk av håndleddsstøtter minke belastning og smerte. Det er også avlastende for leddene å bære tett inntil kroppen. Et alternativ til bæring kan være å bruke en vogn til innebruk. Da unngår du å bære så mye.

Noen synes det er tryggest å bruke en lett babybag for å bære med seg den lille babyen når de må gå i trapper. Babybagen har bærehemper som kan tres inn på underarmen, slik at de større leddene i armen kan ta belastningen.

Bæreseler eller bæresjal kan avlaste hender og håndledd. Velg utstyr som

gir lite belastning på skuldre
gir god støtte i ryggen
du enkelt kan regulere barnets stilling
du kan forskyve eller flytte på tyngdepunktet/belastningen mens barnet er i selen
Før du skaffer deg bæresele eller sjal, bør du prøve ut selen eller sjalet med en tyngde oppi. Slik kan du vurdere om du faktisk vil klare å bære babyen på denne måten. Litt større barn venner seg fort til å klatre opp i stedet for å bli løftet opp, og lærer seg raskt til å holde seg fast i den som løfter eller bærer.

Mating
Det er viktig å finne en god sittestilling når barnet skal mates, ettersom dette ofte tar litt tid og du kan bli sittende lenge i samme stilling. Bygg gjerne opp med puter under albue og underarm, slik at skulder og underarm hviler mot underlaget.

En stol med passende høyde og regulerbare armlener kan også gi god avlastning for skuldre og hender når du gir barnet mat. Noen synes det gir god avlastning for leddene å legge seg på sengen med barnet tett inntil for å gi flaske eller amme. Det finnes bæreseler i vanlig handel hvor barnet kan sitte i bæreselen mens det får mat.

Når barnet blir litt større og kan sitte i fanget, kan det støttes opp med puter slik at du slipper å holde barnet ved mating. Andre igjen anbefaler å la barnet sitte i egen tilpasset stol, og ikke på fanget, slik at du unngår å være samme stilling over lang tid.

Stell og bading
Stellebordet
Innred stelleplassen slik at klær, bleier og annet nødvendig utstyr er lett å få tak i. For å unngå en “halvbøyd” stilling i ryggen, kan det være lurt med et stellebord i riktig høyde. Blir det tungt å stå lenge, kan du avlaste beina ved å sitte mens du steller barnet.

Når du skal snu barnet på stellebordet, kan det være lettere å rulle eller vende barnet rundt i stedet for å løfte det rundt. Dersom du må skifte på barnet om natten, kan du stelle det i senga med et vanntett frottélaken som underlag.

Til større barn anbefaler mange en påkledningsbenk.

Bading
Det kan være lurt å planlegge bading av barnet til den tiden av døgnet der du føler seg minst stiv, eventuelt når du også kan få hjelp av partneren.

Ved bading er det viktig å ha badekaret i en høyde som gir en god arbeidsstilling for den som skal holde barnet. Det kan også være hensiktsmessig med en tømmeslange fra badekaret, slik at du ikke behøver løfte karet med vannet i for å tømme det. Det finnes også egne stellebord med badebalje integrert, som du får kjøpt i vanlig handel.

Noen foretrekker å bade barnet i kjøkkenvasken der det er lett å tappe i og ut vannet, og med en stellematte rett ved siden av. Mange er redde for å miste grepet rundt barnet ved bading. Du kan få kjøpt badeseter for barn fra 0 til ca. 6 måneder som kan brukes i badebaljen. Setet er justerbart og har sugekopper slik at det står støtt i badekaret.

Ved bruk av slikt sete får du avlastet skuldre og frigjort hendene til å leke med barnet, og du kan også få avlastet vonde ledd. Det finnes også såkalt “badeskum” til å legge i bunnen av badekaret. Dette er egentlig en myk skumgummimatte som understøtter og holder barnet litt på plass under badingen.


Barneutstyr
Praktisk tilrettelegging
Hjelpemidler
Rettigheter og støtteordninger
 

Ønsker du mer informasjon?
Her finner du pasienthistorier og andre nyttige lenker for deg som ønsker å vite mer

Sist oppdatert 30.09.2024