Avdeling for kjeve- og ansiktskirurgi

Avdeling for Kjeve og ansiktskirurgi ble etablert i 1962. Avdelingen består av poliklinikk og operasjonsenhet. Deler sengepost med Avdeling for Øre-nese-hals og Avdeling for øyesykdommer. Deler operasjonsenhet med Avdeling for Øre-nese-hals.

Avdelingen har også eget tannteam.

 

Les mer om Avdeling for kjeve- og ansiktskirurgi

Avdeling for kjeve- og ansiktskirurgi

Nils Petter Fossland portrettfoto
Avd.sjef Nils Petter Fossland

Arbeidsområde

Våre kirurger har utdannelse innen oral og maxillofacial kirurgi. Spesialiteten Kjeve- og ansiktskirurgi har røtter både innenfor tannmedisin og medisin, og er en kirurgisk legespesialitet hvor de fleste spesialister i Norge i dag er både leger og tannleger. I tillegg finnes det en oralkirurgisk spesialitet i Norge. Dette er en tannlegespesialitet med fem års videreutdanning innen oralkirurgi. Ved vår avdeling jobber både oralkirurger og kjeve- og ansiktskirurger. Vårt fagfelt dekker:

 • Dentoalveolær kirurgi - Vi vurderer og opererer retinerte og overtallige tenner, rotspissamputasjoner, cyster og svulster i kjevene og i ansiktsskjelettet.
 • Implantater - Dersom du har behov for innsetting av ett eller flere tannimplantater kan du få henvisning til innsettelse av implantater hos oss.
 • Skadekirurgi - Ved skader av tenner eller ansiktsskjelett vil du bli vurdert og eventuelt operert ved vår avdeling. Vi er regionalt senter for ansiktsskader i Midt-Norge, og dersom du skulle få brudd i ansiktet som trenger operasjon vil du komme til oss for dette.
 • Ortognatisk kirurgi - Ortognatisk kirurgi er kirurgi hvor vi kan flytte på en eller begge kjever for å korrigere bittforstyrrelser. Underbitt, overbitt, asymmetrier og enkelte andre tilstander som kan korrigeres med kirurgi. Dette gjør vi i samarbeid med kjeveortopeder, også kalt reguleringstannleger. Når kjeveortoped ser at bittforstyrrelsen ikke kan korrigeres med tannregulering alene, vil du bli henvist for vurdering hos oss angående kirurgi. Deretter vil du gå til din reguleringstannlege som vil regulere bittet ditt, slik at det skal passe best mulig sammen etter at vi har operert kjevene. Etter dette vil du ha regulering i etterkant for å få bittet så bra sammen som mulig.
 • Plastisk og rekonstruktiv kirurgi - Vi utfører plastikkirurgiske operasjoner i hode- og halsområdet.  Eksempler på dette er korreksjon av overflødig hud i øyelokk, såkalt blefaroplastikk.  Vi gjør også arrkorreksjoner og andre plastikkirurgiske inngrep i ansiktet, og har kompetanse innenfor rekonstruksjonskirurgi etter skader og kreftkirurgi i hode, hals og ansikt. Vi har et godt samarbeid med Øre-nese-hals-avdelingen og Plastikkirurgisk avdeling her på St. Olav for å gi så helhetlig tilbud som mulig. 
 • Minimal invasiv kirurgi - Vi tilbyr endoskopisk behandling av spyttkjertellidelser, som spyttstein og utblokking av strikturer/trange partier i spyttkjertelganger. Dette er en minimal invasiv operasjon hvor vi går inn igjennom spyttkjertelgangen med et lite kamera. I tillegg utfører vi artroskopi av kjeveledd ved kjeveleddslidelser, der hvor dette er indisert.
 • Åpen kjeveleddskirurgi - I enkelte tilfeller er det indikasjon for å operere kjeveleddet med åpen kirurgi. Dette gjøres også hos oss, men dersom du skulle ha behov for kjeveleddsprotese vil du bli henvist videre til operasjon ved Ullevål sykehus i Oslo.


Tannteamet  tilbyr en helhetlig utredning og tannbehandling av pasienter med kreft i hode- og halsområdet. I tillegg gjør Tannteamet preoperativ vurdering før f.eks. nyre- og hjerteoperasjoner.  Utredningen kan medføre operativ fjernelse av tenner på grunn av infeksjonsfare dersom dette ikke blir gjort før videre behandling. Tannteamet vurderer også alle pasienter før strålebehandling i hode- og halsområdet


 

Kjeve- og ansiktskirurgi i media

Visdomstenner til besvær - Schrödingers Katt 12.11.15

Ansiktsrekonstruksjon etter traume - Schrödingers Katt 13.09.12

Kontaktinformasjon

Oppmøtested

Nevrosenteret
Harald Hardrådes gate 5

Telefon
Telefon: 72 57 61 17 - Fax: 72 57 49 73
E-post
Postadresse

St. Olavs hospital
Avdeling for kjeve- og ansiktskirurgi
Postboks 3250 Torgarden
7006 Trondheim

Nevrosenteret
Besøksadresse
Harald Hardrådes gate 5(Kart)
Trondheim

Informasjon om koronapandemien

Adresse til St. Olavs hospital

Postadresse

​Sykehuset har en felles postadresse for alle avdelinger og enheter. Se under (sett inn navnet på mottaker/avdeling/person):

​St. Olavs hospital HF
[mottaker]
Postboks 3250 Torgarden
7006 Trondheim

 

Besøksadresse/oppmøtested

Vi har mange avdelinger og mange lokasjoner i Trøndelag. Du finner besøksadressen til hvert enkelt avdeling her:
Kart

Parkering Øya

​Parkeringsplassene og parkeringshusene driftes av Trondheim kommune.

Om parkering på Øya

 

Sykkelparkering: ​

Kart med oversikt over sykkelparkering på Øya (PDF)

Telefon sentralbord

Sentralbord: 72 57 30 00
Sentralbord Røros sykehus: 72 82 33 00

Transport Øya

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved St. Olavs hospital med buss, og noen steder med tog. Her finner du beskrivelse av transporttilbud og lenker inn dit.

For St. Olavs hospital på Øya gjelder dette:
 

Tog

Nærmeste holdeplass for toget er Marienborg stasjon med kort gangavstand til sykehuset på Øya. Det er bussforbindelse til St. Olav fra Trondheim Sentralstasjon.
 

Flybuss

Værnesekspressen og Flybussen stopper ved Studentersamfundet på vei til og fra flyplassen. Det er ca 35 km fra Trondheim sentrum og til flyplassen.
 

Bussforbindelser regionalt og lokalt

For de fleste lokale bussene er Studentersamfundet i Elgeseter gate nærmeste holdeplass til sykehuset på Øya. Dette gjelder også regionbussene.

Men merk at flere bussruter også går innom St. Olav på Øya. 


Praktisk informasjon

Apotek

​Sykehusapoteket ligger i Kunnskapssentret​

Åpningstider:
 • Mandag - Fredag: 0900 - 1900
 • Lørdag: 1000 - 1400
Telefon 73 86 42 00
 

Besøkstid/visittid

På grunn av koronapandemien har sykehuset innført tiltak. Åpningstider som er oppgitt på denne siden stemmer kanskje ikke. Se oppdatert info på https://stolav.no/koronavirus.


Besøkstidene varierer fra avdeling til avdeling. Flere avdelinger har åpen besøkstid, og da kan du avtale besøk med personalet på den enkelte avdeling. Det kan være lurt å undersøke besøkstidene ved den enkelte avdeling på forhånd.

Røros sykehus har åpen besøkstid, men ta gjerne kontakt med sengeposten ved spørsmål på telefon 72 82 32 91.Betaling/egenandeler - gebyr / ikke møtt til time

E-post til sykehuset

​Du har mulighet til å kontakte sykehuset via e-post. Se kontaktinformasjon nederst på siden.

Henvendelser med helse- eller personopplysninger skal ikke sendes på e-post til St. Olavs hospital. Sykehuset besvarer ikke slike spørsmål via e-post.  Vi ber om at dette overholdes for å hindre at helse- og personopplysninger publiseres og at sensitive opplysninger sendes til uvedkommende.


Internett og Wi-Fi

St. Olavs hospital tilbyr et trådløst gjestenett som heter HMNGuest. Gjestenettet er tilgjengelig ved alle sykehusets lokasjoner i hele regionen. 
 • Koble til deg trådløsenettet HMNGuest.
 • Åpne nettleseren og følg veiledningen.
 • Du vil få en SMS med brukernavn og passord. 
 • Passord er gyldig i én uke.

Kiosk, butikker, blomster og frisør

Kiosker:

 

Butikker:

 • Bunnpris storbutikk ligger i Elgesetergate 18
 • Coop Prix  ligger i ​Klostergata 46

Blomster:

Kioskene på Øya-området selger friske blomster.

 

Frisør

​​​Den private frisørsalongen har to avdelinger, og er åpen for alle:

 • Gastrosenteret, 1. etasje
 • Øya Helsehus, 1.etasje

Telefon for bestilling av time: 72 82 54 14

Åpningstider:08:00 - 17:00 mandag til fredag.

Frisørene kan komme opp i avdelingen om du ikke kommer deg ned til frisørsalongen.

Legevakt Trondheim

Legevaktene driftes av kommunene.

 • Adresse: Mauritz Hansens gate 4, Øya, Trondheim.
  (ved siden av Øya helsehus og vis á vis Pasienthotellet).
   
 • Telefon: 116117
Legevakta driftes ikke av St. Olavs hospital. Alle henvendelser ang. Legevakta må rettes til Trondheim kommune.

Mat og servering

Oversikt over ansatte

​Vi publiserer ikke oversikt over alle ansatte på sykehuset.

Her finner du oversikt over ledelsen på sykehuset:

 

Pasientbibliotek

​​Pasientbiblioteket ligger i 1. etasje i Kunnskapssenteret.

MERK SOMMER: Pasientbiblioteket er sommerstengt en periode i juli og august.

Ordinære åpningstider er mandag - torsdag kl. 0900 - 1200  og  1330 - 1500. Fredager er biblioteket stengt.

Pasientbiblioteket låner ut bøker, lydbøker og tidsskrifter til pasienter og ansatte. Én gang i uka er det boktraller i avdelingene. I dagligstuene rundt om på sykehuset er det utplassert bøker som kan lånes og leses av alle.​

Pasienthotell Hotell St. Olav

Pasienthotellet Hotell St. Olav ligger på Øya i Trondheim

 og driftes av Norlandia.

Se nettsidene til Norlandia for priser og rombestilling

Les mer om pasienthotellet

Røyking

Det er ikke tillatt å røyke på sykehusets område. Kiosker inne på sykehusområder selger ikke tobakksvarer.

Tobakksskadeloven (også kalt røykeloven) forbyr også bruk av e-sigaretter, både med og uten nikotin.

Om røykeloven og røykeforbudet (Helsedirektoratet)

Vi ringer tilbake (callback)

Merk: Ikke alle avdelinger har callback, men noen enheter har tilbudet om å ringe deg tilbake.  

Akutte ansiktsskaderhttps://stolav.no/behandlinger/akutte-ansiktsskaderAkutte ansiktsskaderAAnsiktsskader, akutteAnsiktsskader, akutteAnsiktsskader, akutteAnsiktsskader, akutte
Fjerning av visdomstennerhttps://stolav.no/behandlinger/fjerning-av-visdomstennerFjerning av visdomstennerFFjerning av visdomstennerFjerning av visdomstennerFjerning av visdomstennerFjerning av visdomstenner
Operasjon av ansiktsskaderhttps://stolav.no/behandlinger/operasjon-av-ansiktsskaderOperasjon av ansiktsskaderOAnsiktsskader, akutte - operasjonAnsiktsskader, akutte - operasjonAnsiktsskader, akutte - operasjonAnsiktsskader, akutte - operasjon
Protesebruk etter tannfjerninghttps://stolav.no/behandlinger/protesebruk-etter-tannfjerningProtesebruk etter tannfjerningPProtesebruk etter tannfjerningProtesebruk etter tannfjerningProtesebruk etter tannfjerningProtesebruk etter tannfjerning
Røntgen av kjevehttps://stolav.no/behandlinger/rontgen-av-kjeveRøntgen av kjeveRRøntgen kjeve (OPG)Røntgen kjeve (OPG)Røntgen kjeve (OPG)Røntgen kjeve (OPG)
Tannimplantathttps://stolav.no/behandlinger/tannimplantatTannimplantatTTannimplantatTannimplantatTannimplantatTannimplantat

Tannhelseprosjekt-Orale tjenester i tverrfaglig sykehusmiljøhttps://stolav.no/avdelinger/klinikk-for-ore-nese-hals-kjevekirurgi-og-oyesykdommer/kjevekirurgi/tannhelseprosjekt-orale-helsetjenester-i-tverrfaglig-sykehusmiljoTannhelseprosjekt-Orale tjenester i tverrfaglig sykehusmiljø

Fant du det du lette etter?