Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ny undersøskelse

Store mørketall når det gjelder gjødselgassulykker

Arbeidsmedisinsk avdeling, ved St Olavs Hospital og Ruralis, har nettopp gjennomført en undersøkelse av gjødselgassulykker i landbruket. Undersøkelsen viser at én av fem norske gårder med bløtgjødsel har opplevd ulykker eller nestenulykker med gjødselgass de siste 24 årene. Et høyt antall dyr har dødd.

Publisert 01.04.2025
Sist oppdatert 03.04.2025
En traktor på et jorde

Foto: Mirko Fabian

Spredning av bløtgjødsel

Arbeidsmedisinsk avdeling, ved St Olavs Hospital, har nettopp gjennomført en undersøkelse av gjødselgassulykker i landbruket. Undersøkelsen viser at én av fem norske gårder med bløtgjødsel har opplevd ulykker eller nestenulykker med gjødselgass de siste 24 årene hvor et høyt antall dyr dør.

- Mange bønder har fått alvorlige symptomer, noen har besvimt – og flere har fått varige skader, sier forsker Ellen Kristina Baclayon Johansen. En av bøndene hun har snakket beskriver hendelsen slik: «Jeg løp inn for å redde dyrene. Husker jeg ble svimmel, så ble alt svart». Denne historien er ikke unik, og viser alvoret. Når dyr eller bonde besvimer på grunn av gjødselgass, er de svært nære å miste livet.

"Gjødselgassprosjektet" er et samarbeid mellom St. Olavs Hospital, Norges Bondelag, Stiftelsen Norsk Mat, Norsk Landbruksrådgivning (NLR), Mattilsynet og RURALIS, og er finansiert av Landbruksdirektoratet.

Mørketallene er større enn antatt

Vår undersøkelse er den første omfattende kartleggingen av slike ulykker siden 80-tallet. Tallene er dramatiske. Resultatene viser at problemet fortsatt er stort og at det er store mørketall, sier prosjektleder Hans Thore Smedbold.

Basert på våre tall, antar vi at det på landsbasis er over 1 500 bønder som har fått symptomer på gassforgiftning, mer enn 100 har mistet bevisstheten, og over 50 har fått varige skader. I tillegg antar vi at over 6 200 dyr har mistet livet. Tallene er basert på frekvensen av ulykker bland storfe og grisebønder som svarte på “Gjødselgassundersøkelsen” (n=4354). Mer om tallen kan leses i sammendragsrapporten "Gjødselgassulykker i norsk landbruk 2000-2024 - sammendrag"

Undersøkelsen er del av prosjekt "Kartlegge omfanget av ulykker og nestenulykker knyttet til gjødselgass i norsk landbruk"

Hvordan kan ulykker forhindres? 

Bøndene selv peker på flere tiltak som kan redde liv: 

  • Bedre utlufting i fjøs og gjødsellager
  • Opplæring og bevisstgjøring om risikoene
  • Åpenhet, bevisthet og informasjon
  • Bruk av gassmålere for å overvåke farlige nivåer

Arbeidsmedisinsk avdeling vil arbeide videre med disse og andre faglige råd og vil i løpet av 2026 utgi en veileding for håndtering av bløtgjødsel. Dette arbeidet er også støttet fra Landbruksdepartementet.

Om undersøkelsen i media